Una din marile mele nemulţumiri, in calitate de cetăţean al urbei de la poalele Meseşului, este modul in care se face la noi curăţenia stradală. Bucuria venirii primăverii este acoperită de dezgustul pentru praful pe care trebuie să-l inghiţim la fiecare deplasare „per pedes” pe străzile municipiului. In timp ce in reşedinţele judeţelor vecine asfaltul se imbăiază noaptea cu apă şi şampon, la Zalău praful se vantură cu măturoaiele, in plină zi. Avem două firme responsabile cu deszăpezirea şi curăţenia oraşului, dar marii „specialişti” in adunat praful şi mizeriile de pe stradă sunt beneficiarii ajutorului social. Cu mic cu mare, se deplasează gălăgioşi pe străzile urbei, ranjind acru şi injurand ca la uşa cortului, cu măturoaiele trase după ei. In plină zi, concurenţii lui Prigoană plimbă măturoaiele lungi de 1,5 metri de pe-o parte şi alta a trotuarelor, zvanturand praful pe hainele şi-n ochii trecătorilor. Nici CITADIN-ul şi DGADP-ul nu sunt departe cand e vorba de a crea disconfort zălăuanilor. In mod logic, civilizat şi omenesc, curăţenia stradală se face noaptea, cand străzile sunt goale. Angajaţii primăriei, insă, lucrează doar de la 7,00 la 16,00, ca funcţionarii publici şi directorii. Aşa se face că in orele din zi cand e aglomeraţia mai mare in oraş te trezeşti cu tractoarele DGADP-ului oprite pe unde le taie capul, pentru a ridica grămezile de gunoaie măturate de beneficiarii Legii 416/2002 sau pentru a lăsa materialele săditoare pentru rondourile de flori. Aşa se intamplă cand lucrul il face cineva plătit de stat. Dacă ar fi plătită o firmă privată, cineva i-ar treage la răspundere pentru calitatea serviciilor. Aşa… treacă, meargă… In luna curăţeniei, la Zalău, igienizarea adevărată se face cu elevii. Aceştia s-au pus pe treabă, benevol şi fără recompense, reuşind să adune rapid patru tone de gunoi.
Curăţenia – praf in ochi
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...