Copiii nu agrează „meniul” oferit gratuit de Guvern pentru o alimentaţie sănătoasă, cu atat mai mult cu cat calitatea produselor este indoielnică.
Conducerea Ministerului Educaţiei, inspectorii şcolari, senatorii şi deputaţii s-au pus de acord pentru a schimba alimentele din meniul programului „Lapte şi Corn” pentru copiii din clasele I-VIII, in cadrul unei dezbateri susţinute in Camera Deputaţilor in data de 30 martie. Suma cheltuită anual cu acest program se ridică la 100 de milioane de euro. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că sunt două variante: fie acordarea produselor doar la copiii din familii sărace, fie inlocuirea produselor cu o masă caldă la cantinele şcolare.
Copiii joacă fotbal cu cornul
Un studiu comandat de Guvern privind eficienţa programului „Laptele şi cornul” concluzionează că elevii de la ţară folosesc cornul şi laptele primit de la şcoală, adesea de slabă calitate, pentru a hrăni animalele din gospodărie, cei de la oraş se bat sau chiar joacă fotbal cu produsele, iar profesorii sunt frustraţi că, in pofida pregătirii profesionale, au ajuns să impartă alimente.
^Avem tot mai multe semnale că foarte multe alimente sunt aruncate şi nu se consumă. Programul pentru suplimentarea hranei pentru copii e un lucru extrem de important. Copiii sunt saturaţi de lapte şi corn. Programul trebuie optimizat, iar fondurile folosite cu mai multă eficienţă in favoarea sănătăţii copiilor. Din discuţiile purtate, s-a dispus includerea mai mul- tor componente pentru o educaţie sănătoasă, cum ar fi: ce să mănance, cum să păstreze o igienă alimentară adecvată etc… Decizia referitoare la „Ce?”, „Cum?” şi „Cand?” se vor distribui suplimentele alimentare copiilor va trebui luată la nivelul unităţilor de invăţămant şi a autorităţilor locale. In comunele in care există posibilităţi se poate da hrană caldă”, a declarat Ioan Abrudan, inspector şcolar general, care a fost prezent la dezbaterea organizată in acest scop.
Primarul din Hida vrea să dea mancare caldă copiilor săraci
Dumitru Petruş, primarul comunei Hida, ne-a declarat că ar fi de acord chiar să pună bani de la bugetul local pentru a da o masă caldă copiilor sărmani. „Nu sunt de acord cu acest program. In toată şcoala e plin de lapte şi corn. N-am văzut un copil care să le consume. Ar fi mai benefică o masă caldă, acordată copiilor care provin din familii sărace, ai căror părinţi n-au posibilitatea de a le pune zilnic pacheţelul cu hrană. La noi, la ţară, laptele nu e atractiv pentru copii. Acum se face numai risipă. E neplăcut să merg după-masă la şcoală să văd plin de cornuri şi cutii cu lapte pe jos”, susţine primarul. Petruş spune că s-ar putea stabili nişte criterii pentru selecţia copiilor care să beneficieze de o masă caldă pe zi, sau să se dea bonuri celor cărora le e foame pentru a lua masa la cantină.