Există patru lucruri: sufletul, familia, cetatea și lumea. Iar aceste lucruri alcătuiesc un urcuș natural. Cel care conduce o familie și vrea să o conducă bine, trebuie să-și pună mai întâi ordine în suflet. Cel care este în stare să-și pună ordine în suflet și face ca o parte să conducă iar alta să se supună, acel om va putea să-și pună ordine și în familie. Însă dacă poate face asta, atunci poate conduce și o cetate, iar dacă poate conduce o cetate, atunci poate conduce și lumea. Dar dacă nu-și poate pune ordine în propriul suflet, cum va putea el să conducă lumea?” ( Sfântul Ioan Gură de Aur)

Ziua bună, dragi cititori!

Există vreo legătură între conducerea lumii și cea a familiei? Sau între conducerea lumii și cea a propriului suflet?

Înțelepciunea tradițională culeasă din scrierile sfântului Ioan Gură de Aur atinge o idee profundă despre importanța familiei în organizarea și conducerea lumii.

Familia este cea mai veche instituție care a apărut, odată cu creerea primului cuplu omenesc. Autoritatea familială este anterioară oricărei autorități politice, Statul și Biserica fiind create după căderea omului în păcatul originar.

Familia este un adăpost în care noi creștem și ne afirmăm, ea trebuie să ofere continuitate pentru a putea reproduce societatea. Nici o altă instituție socială nu a dovedit pe parcursul existenței speciei umane, o mai mare putere integratoare decât familia. Chiar dacă școala va încerca mereu să imite comunitatea, ea nu poate să imite o experiență de viață autentică, care se naște în sânul unei familii sănătoase.

În zilele noastre, buna ordine din familie joacă un rol secundar. Sunt îndepărtate fără argumente solide orice fel de evaluări morale, dându-se întâietate numai competențelor tehnice; dar să nu uităm că, de când e lumea, omul a condus după patimi.

Presiunile politico-ideologice venite dinspre anumite țări, cer schimbări radicale în legislația familiei din Romania. Se minimalizează importanța familiei tradiționale, iar mulți dintre noi ajungem să credem că este o exprimare virtuoasă a autonomiei personale reinterpretarea acestui concept clasic.

Familia formată din doi părinți biologici este considerată acum generatorul principal al dezbinării societății.

Ipostaza modernă cu părinți lipsă, înlocuiți cu străini sau tehnologie, cu ”parinte 1” și ”părinte 2”, cu supereroi mai degrabă antimodele, anihilează toată temelia morală pe care s-a construit omenirea.

Multe grupuri de specialiști istorici au demonstrat că familia conjugală a adus multe beneficii de-a lungul istoriei și că aceasta joacă un rol esențial în socializarea indivizilor cât și în evoluția societății. Investigațiile istorice sunt susținute și de dovezi sociologice, dezvoltarea celor mici în sânul unei familii conjugale fiind mult mai sănătoasa și trainică.

Dragi cititori, căderea în ”deșertul social” în care ne aflăm nu are oare vreo legătură cu decăderea principiilor morale ale familiei?

În China, filosoful Mencius spunea: ”Imperiul, Cetatea, Familia. Imperiul își are baza în cetate, cetatea în familie, familia în sinele personal.”

Vă invit să facem împreună o cercetare a sufletului și a valorilor care stau la baza familiilor noastre. Să privim la realitățile înconjurătoare, la efectele noilor ideologii progresiste, la confuzia generală din rândul tinerilor și copiilor.

Numai bine!

(www.culturavietii.ro)