Un concitadin de-al nostru incearcă de trei luni de zile să intemeieze o asociaţie de locatari. Am semnalat la timpul potrivit peripeţiile cu iz de calvar prin care a trecut omul datorită hăţişului birocratic care impanzeşte multe dintre instituţiile statului. Conform legii, petentul trebuie să se adreseze Organului Financiar Local. Nici o instituţie financiară insă nu-şi asumă identitatea de Organ Financiar Local. Parcă ar fi o făcătură sau o poveste SF. Şi totuşi se intamplă aici in Zalău. Purtat de la Ana la Caiafa, omul trage nădejde că intr-o bună zi va da de Organul Financiar Local şi va reuşi să depună actele pentru dobandirea personalităţii juridice a asociaţiei. Poate maine, poate poimaine, poate niciodată. Niciodată pentru că legile sunt călcate in picioare tocmai de cei care au painea şi cuţitul in mană şi care ar trebui să le respecte cu sfinţenie. Cat despre birocraţie, comoditatea, indifernţa faţă de contribuabil, adesea dusă pană la lipsa de respect sunt caracteristici intalnite tot mai des in randul funcţionarilor publici.
u trecut aproape trei luni de cand am inceput aventura in demersul pentru constituirea asociaţiei de proprietari. Cu legea şi dosarul in mană am deschis foarte multe uşi ale birourilor de la Primăria Zalău şi ale Administraţiei Finanţelor publice. De cele mai multe ori am cunoscut umilinţa petentului in faţa biroului la care, pe un scaun confortabil, lucrează funcţionarul public plătit din banii mei. Am descoperit, nu uşor, că puteam obţine personalizatea juridică a asociaţiei de proprietari, dar ca să mă spăl de umilinţa suferită m-am incăpăţanat să fac totul conform prevederilor legii nr. 230/2007, care mă trimite la oragnul financiar local.
Speranţa renaşte după ce in 24 februarie ajung in biroul domnului Lorincz Erwin, şeful Administraţiei Financiare a municipiului Zalău, care cere secretarei să-mi inregistreze cererea. Exact la o lună, in 24 martie, primesc răspunsul redactat pe două pagini. Stupoare! Imi vine in minte zicala „unde dai şi unde crapă”. Spicuiesc din răspuns: „Adresa dvs a fost destinată organului financiar local, iar instituţia pe care o reprezentăm se numeşte Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Zalău…
In continuare aflu atribu-ţiile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Interesant. Dar eu solicitam altceva. Şi pentru ca informarea mea să fie cat mai completă mi se prezintă prevederile legii 230/2007. „In conformitate cu legea 230/2007, cererea pentru dobandirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari impreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul verbal al adunării generale de constituire se depun şi se inregistrează la organul financiar local in a cărui rază teritorială se află clădirea”. Lucru pe care eu il sesizam şi ceream răspuns. Iar mie mi se răspunde cu datele intrebării mele. Le ştiam deja pe de rost. Trecerea la transpunerea in practică se pare că este deocamdată imposibilă. Doresc să depun documentele prevăzute de lege la organul financiar local in a cărei rază teritorială se află clădirea. Unde pot găsi acest organ financiar local? Mă bucuram dacă in adresa primită aflam această informaţie, mult mai importantă pentru mine decat obiectivele şi atribuţiile AFP, prezentate in finalul scrisorii. Oricum, mulţumesc domnului Lorincz Erwin pentru răspunsul la cererea formulată.
Oare acest organ nu este o fata morgana?… Totuşi, dau credit parlamentarilor romani care au aprobat legea. şi sper să nu fi folosit un concept fără corespondent in realitate şi sper să pot constitui asociaţia in conformitate cu prevederile legii. Mă obsedează respectarea legii statului de drept. De multe ori in activitatea mea de profesor le explicam elevilor că legea este sfantă.
Următorul pas va fi o cerere către organul financiar local pe care o voi depune la Primăria Zalău. Dacă nici aici nu găsesc răspunsul favorabil, mă adresez, aşa cum am promis, Ministerului Finanţelor Publice. Mai am multe de făcut pană la constituirea asociaţiei de proprietate. Trăiască statul de drept.