Unde poți să ieși când ai o zi sau un weekend liber? Fără să faci mari pregătiri, doar pentru o ieșire relaxantă de weekend, în familie sau cu prietenii? Și cu buget redus? Pentru că este destul de dificil să începi să proiectezi mini-vacanțe în actuala situație pandemică și, poate, nici nu e prea indicat să riști deplasări care implică și costuri mari. Așa că, dacă vrei să ieși într-o incursiune de weekend relaxantă, e nevoie doar să fii atent la ce îți oferă proximitatea. O sugestie ar fi o călătorie la Șimleu Silvaniei.

Destinație ad-hoc: Șimleu Silvaniei

Sunt multe locuri pe care le poți vizita pornind din Zalău. Poți alege drumeții pe Meseș, poți face o incursiune la Jibou, la Grădina Botanică, poți merge la Castrul Roman de la Porolissum sau la Grădina Zmeilor. Astăzi însă vă invit într-o călătorie la Șimleu Silvaniei, un oraș care păstrează, cel puțin pe zona centrală, un ușor aer medieval și care ar putea să fie o destinație turistică de weekend. Deocamdată nu este o destinație turistică și asta se vede și din faptul că potențialele obiective de vizitat sunt încuiate, dar și din programul magazinelor din oraș – duminica e închis. Dacă ar fi aflux de turiști de weekend, probabil că și magazinele ar rămânea deschise. Dar, ne descurcăm cum putem și facem o incursiune prin oraș.

Prima oprire e, desigur, la Cetatea Bathory. Așezată în centrul orașului Șimleu Silvaniei ruinele cetății medievale Bathory (secolul XVI), constituie o prezență a arhitecturii renascentiste din Transilvania. Ansamblul reprezintă de fapt un castel rezidențial și este alcătuit din două incinte fortificate, construite în două etape. Se mai pot întrezări și două turnuri, un bastion, o poartă de intrare și o parte din zidurile de apărare. Cel mai important membru al familiei Bathory, al cărui destin se leagă de cetatea de la Șimleu Silvaniei este Stefan Bathory, principe al Transilvaniei și unul din cei mai importanți regi ai Poloniei, dar și un personal istoric de care se leagă una din legendele locului. Stefan Bathory e născut la Șimleu Silvaniei. El a fost regele Poloniei și al Ungariei.

Pornind de la informația istorică, dacă ai noroc și de vreme bună, poți admira și retrăi emoția vizitării unui loc cu mare încărcătură istorică. Din păcate, lipsa de finanțare se vede, chiar dacă administrația a încercat de ani de zile să obțină fonduri pentru amenajarea locului. Cele două turnuri care sunt îîn picioare sunt impresionante, dar găsești și alte locuri în cetate care pot să-și redea, cel puțin imaginar, măreția a ceea ce a fost odată. Avantajul Șimleului, în cazul Cetății Bathory, e că vestigiile sunt chiar inima orașului, iar de aici se poate construi foarte mult, în folosul comunității. Șimleul, ca potențial turistic, are unde crește, pentru că exact această cetate se adresează, spiritual și emoțional-istoric, la nu mai puțin de trei națiuni: română, maghiară și poloneză.

1.000 de biblii la Șimleu Silvaniei

Am ajuns la Cetate exact când se făceau pregătiri pentru un eveniment în aer liber, în interiorul zidurilor. Un eveniment cu accent religios, ceea ce ne-a amintit că este și ultima zi de expoziție a celor 1.000 de biblii din Centrul Național de Informare și Promovare Turistică. Timp de mai bine de o săptămână, la Șimleu Silvaniei a avut loc această expoziție de biblii care a atras peste 1.600 de vizitatori de diferite confesiuni.

În colecția prezentă la Șimleu Silvaniei s-au putut vedea peste 1000 de exemplare de biblii în diferite limbi și dialecte, cel mai vechi fiind un exemplar din 1240 – 1250, scris în limba latină. Tot din colecție face parte și o pagină din cea de a 2-a biblie tipărită de Anton Koberger. O altă biblie este o replică a celei tipărite în anul 1455 de către Johan Guttemberg în 180 de exemplare în întreaga lume, din care mai există astăzi doar 49 de exemplare, iar din acestea doar 21 sunt complete. Valoare unui exemplar original este estimată între 34 – 39 milioane de dolari. În colecție se află și exponate minuscule, cea mai mică fiind cea a lui Guttemberg. Cea mai mică biblie din lume este biblia breloc a lui Billy Graham, singura biblie care a ajuns pe stația orbitală Apollo 14 de pe Lună. În cadrul acestei colecții s-au mai putut vedea: Biblia Congresului American, cea mai grea biblie (11 kg), Evangheliarul domnitorului Gavril Callimachi 1761 – 1762, replici ale Noului Testament de la Bălgrad 1648 – scrise cu caractere chirilice, Biblia de la Iași – 1688, Biblia de Blaj – 1795, Biblia Mitropolitului Andrei Șaguna – 1856 care conține 94 de xilogravuri, Biblia de la Pesta – 1874, exemplare din sec XVI-lea – XVII-lea scrise în limba latină etc. Însă, poate cel mai important aspect al acestui eveniment, a fost faptul că aici au colaborat mai multe culte religioase: Fundația New Hope Eternal Life Ministries Organization împreună cu Biserica Creștină Baptistă nr. 1 Șimleu Silvaniei și Bisericile Creștine din Șimleu Silvaniei.

Am avut norocul să vedem toate aceste minunății chiar în ultima zi de expunere și să fim martorii unei acțiuni prin care bisericile au colaborat pentru binele enoriașilor lor.

La ieșire, am aruncat un ochi peste expoziția stradală ”Fețele Migrației” realizată de Muzeul Județean de Istorie și Artă în colaborare cu Primăria orașului Șimleu Silvaniei. Iar fețele migrației expuse pe panouri în părculețul dintre Ceteatea Bathory și Primărie reflectă practic situații cotidiene, pentru că fiecare dintre noi are cel puțin o rudă sau un prieten care face parte din fenomenul migrației.

Drumul Crucii până la Biserica Romano-Catolică

Și dacă tot am ieșit la plimbare prin Șimleu Silvaniei, nu puteam rata urcarea spre Biserica Romano-Catolică, acolo unde a fost botezat Ștefan Bathory.

Biserica romano-catolică din Șimleu Silvaniei este un monument istoric înscris în Repertoriul arheologic național. A fost construită în stil gotic târziu în anul 1532. Lăcașul de cult a fost edificat de către voievodul Transilvaniei Báthory István împreună cu soția Telegdy Katalin cu ocazia nașterii fiului lor. Protecția familiei Bathory a împiedicat transformarea ei în edificiu de cult reformat. Atunci încă nu ştia nimeni că pruncul avea să devină voievodul Transilvaniei şi rege al Poloniei.

Acum, am urcat multele scări, punctate din loc în loc cu imagini care reproduc Drumul Crucii, exact cu ideea de a vedea biserica în care a fost botezat personajul istoric important pentru zona aceasta europeană. Din păcate, era după slujbă și ușile nu erau deschise pentru vizitare în interior. Am dat o tură roată după clădirea veche și păstrată destul de bine, am admirat peisajul scăldat de soare care se revărsa înaintea ochilor și am coborât din nou. Ne-am oprit puțin la statuia lui Iuliu Maniu din centru și am vrut să vedem și sinagoga. Însă tot din exterior.

Final de excursie

Poți să-ți extinzi plimbările prin oraș și la alte biserici, poate chiar în parcul central, foarte frumos amenajat. Mai sunt locuri de vizitat în Șimleu, însă noi ne-am oprit la această scurtă incursiune.

Chiar și pentru turistul de weekend este foarte important să ai de unde să-ți cumperi unele lucruri necesare – o apă, un suc, ceva de mâncare. Însă trebuie să fie atractiv, să beneficiezi de o experiență altfel, specifică, o experiență care să te facă să te întorci și pentru că ai băut sau ai mâncat într-un loc deosebit. Sunt localuri în Șimleu Silvaniei, dacă insișți găsești un loc să mănânci. Însă nu despre asta e vorba. Așa că am preferat să facem un ocol până în Crasna, care și-a dezvoltat un loc de atracție culinară și unde poți întâlni zălăuani cu care nu dai nas în nas nici la Zalău.