Natura oferă omului suficiente resurse pentru a se hrăni şi a-şi trata rănile.
Vă prezentăm două dintre ele, leurda şi urzica, pe care le găsim in această perioadă in natură, la tot pasul, şi al căror efecte pentru sănătate sunt uimitoare.
In această perioadă putem să culegem din marginile pădurilor leurda, rudă apropiată cu usturoiul, dar are o putere curativă mult mai mare. Ajută la vindecarea bolilor cronice de piele, tratamentul diareei acute sau a constipaţiei, in combaterea viermilor intestinali, insomnii, tulburări cardiace, tratarea hipertensiunii, depresii etc. Bătranii cu secreţii pulmonare abundente şi greutăţi in respiraţie ar trebui să consume regulat leurdă. Leurda se mai foloseşte pentru imbunătăţirea memoriei, in tuse şi insuficienţă respiratorie, tuberculoză, reumatism. Curăţă rinichii, vezica şi favorizează urinarea. Rănile care se vindecă greu se pot unge cu suc proaspăt de leurdă.
Leurda creşte pe campii bogate in humus şi umede, sub tufişuri, in păduri de foioase. Frunzele leurdei răsar din pămant in lunile martie, aprilie şi mai. Frunzele tinere se adună in aprilie şi mai, inainte de inflorire, iar bulbii la sfarşitul verii şi toamna.
Cum se poate folosi?
Pentru a beneficia de intreaga sa putere curativă, se consumă frunzele proaspete, in salate sau sub formă de tinctură de frunze şi bulbi tăiaţi mărunt, amestecate cu rachiu de secară sau de fructe, de 38-40 de grade. Se lasă 14 zile la soare sau lingă o sursă de căldură. Din tinctura astfel obţinută, se vor lua, de patru ori pe zi, cite 10-15 picături, in puţină apă. Frunzele proaspete de leurdă se pot folosi in loc de pătrunjel, mărunţite. Se pot face supe, sau sosuri.