La Editura „Caiete Silvane”, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a apărut cartea „Amerre én járok” – „Lecții pentru învățarea țiterei” semnată de Gáspár Enikő și Gáspár Attila.

Autorii volumului cu titlul unui cântec popular din culegerile lui Bartók Béla au alcătuit o metodică cu 80 de lecții de la cele mai simple cântece din folclorul copiilor (de la monotonie – recitări pe un ton – până la heptatonie, adică ambitusul adulților).

Profesoara Enikő Gáspár în Prefața lecțiilor ne descrie o istorie al instrumentului popular maghiar, numit țiteră, care a avut variante predecesoare în străvechi culturi populare din Africa, Asia și Europa. S-au cunoscut instrumente asemănătoare dar nu similare. Cea mai cunoscută variantă s-a dezvoltat la austrieci, Konzert-Zither, instrument popular, care apare în valsul Povestiri din pădurea vieneză de Johann Strauss. Cel mai cunoscut interpret al instrumentului a fost Pribojszky Mátyás, pentru care au compus piese de concert mai mulți compozitori maghiari, japonezi și ruși.

Profesorul Gáspár Attila a compus în anul 2017 un Rondo de paști, în care acest instrument popular joacă un rol important, prezentat la bisericile reformate din Pericei și Săvădisla în 2017, Zalău și Borș în anul 2018.

La începutul lucrării avem câteva pagini care ne descriu părțile instrumentului, corzile și acordajul, după care găsim referiri la anumite tehnici de interpretare, ciupirea corzilor, modul de realizare a diferitelor ritmici, interpretarea valorilor muzicale, ritmul anapest sau dactil etc.

Lecțiile se inspiră în cea mai mare parte din muzica populară maghiară din Sălaj, dar găsim exemple  din mai multe culegeri de folclor, care exemplifică diferite ritmuri și tempouri, cum ar fi Tempo giusto, Rubato, Parlando și Parlando-rubato, caracteristice muzicii populare maghiare.

Din repertoriul internațional lucrarea prezintă câțiva din Psalmii genovezi de Luis Bourgeois, corale germane, muzică gregoriană și câteva cântece din creația lăutiștilor din secolul XVI.

Volumul prezentat și-a propus ca scop, pe de o parte, promovarea instrumentelor și a cântecelor populare, a repertoriului popular, iar pe de altă parte păstrarea în memoria generațiilor comorile tradițiilor populare.