Noul manager al Bibliotecii Județene „I.S. Bădescu Sălaj”, Mariana Marian, și-a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul de management pe care și-a propus să îl implementeze pe perioada mandatului la conducerea instituției de cultură din subordinea administrației județene.

       Dezvoltarea și diversificarea colecțiilor de documente, consolidarea rețelei de bibliotecari publici din județul Sălaj sau identificarea de oportunități de finanțare din fonduri nerambursabile sunt doar câteva din planurile de viitor pe care le are Mariana Marian.

„Îmi doresc ca Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” Sălaj să devină acel centru comunitar, multicultural și educațional preferat al sălăjenilor, ușor accesibil și modern, care să le ofere accesul gratuit la servicii diverse de informare, relaționare și educație permanentă, să fie locul în care aceștia își dezvoltă continuu abilități, capătă competențe noi și acumulează cunoștințe, în spiritul învățării pe tot parcursul vieții, să fie instituția unde moștenirea culturală a Sălajului vechi se împletește cu poveștile actuale, în mod armonios.Mai exact, Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” Sălaj să fie locul unde oamenii din județul Sălaj, de toate vârstele se pot implica și contribui în proiecte și programe de dezvoltare a comunității lor, dar și de îmbunătățire a calității vieții, a educației, a sănătății.”, a precizat noul manager.

Astfel, principalele direcții pentru îndeplinirea misiunii Bibliotecii Județene Sălaj sunt:

  • dezvoltarea și diversificarea colecțiilor de documente, în acord cu cerințele de informare, educație și relaxare ale membrilor comunității sălăjene, precum și cu prevederile legale în vigoare – aceasta presupune alocarea de fonduri importante, în acord cu legislația în vigoare pentru achiziția de documente.
  • consolidarea rețelei de bibliotecari publici din județul Sălaj prin programe și proiecte comune dezvoltate sau facilitate de biblioteca județeană pentru bibliotecile și bibliotecarii din mediul rural și mic-urban (formare profesională pentru bibliotecari, proiecte și servicii, acțiuni de îndrumare profesională adecvate nevoilor identificate în comunitățile rurale și mic-urbane). Încurajarea participării personalului la diseminarea experienței profesionale pe plan intern și internațional.
  • susținerea educației permanente la toate nivelurile și la orice vârstă, stimularea imaginației și a creativității – aceasta se referă la achiziția documentelor specifice necesare susținerii educației individuale și la organizarea unor activități de educație permanentă dedicate tuturor categoriilor de vârstă.
  • promovarea și valorificarea elementelor culturale identitare atât la nivelul comunității locale, cât și în plan național și internațional – susținerea misiunii bibliotecii prin promovarea și valorificarea moștenirii culturale este o componentă centrală a activității fiecărei biblioteci județene. Prin această activitate se aduc contribuții importante la cunoașterea culturii locale.
  • dezvoltarea de noi servicii, programe și proiecte cu accent pe atragere/stimulare la lectură, fidelizarea publicului și atragerea de public nou, ținând pasul cu noile tendințe. Asigurarea de condiții moderne, de spațiu și dotări, pentru dezvoltarea de servicii și facilități noi pentru toate categoriile de public.
  • identificarea de oportunități de finanțare din fonduri nerambursabile cu scopul dezvoltării de noi servicii inovative pentru comunitate – menținerea surselor identificate și atrase până acum (Asociația „Prietenii Bibliotecii”).
  • dezvoltarea de relații parteneriale pe plan local (cu instituțiile din județ, în special cu cele de cultură), național și internațional pentru a aduce plus-valoare serviciilor și proiectelor instituției.