Persoanele care muncesc cu ziua vor plăti impozit de 16 la sută şi vor primi o remuneraţie intre doi şi zece lei pe oră, potrivit proiectului de lege adoptat marţi de deputaţi. Legea prin care se reglementează activitatea zilierilor stabileşte impozitarea cu 16 la sută a remuneraţiei brute a acestora, dar şi ca să fie plătiţi cu sume intre doi lei şi zece lei pe oră. O persoană care lucrează cu ziua, poate lucra maxim 90 de zile intr-un an, după care poate fi angajat pe perioadă determinată şi poate fi asigurat. Un zilier nu poate să lucreze mai mult de 12 ore pe zi, iar in cazul minorilor şase ore este timpul maxim de lucru. Plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin opt ore de muncă, chiar dacă lucrează mai puţin. Minorii sub 16 ani nu pot să lucreze sub această formă, iar angajatorul are obligaţia să plătească zilierul la sfarşitul fiecărei zile de lucru şi să asigure pe cheltuiala proprie echipamentele de lucru şi protecţie necesare. Potrivit proiectului, plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri este in sarcina zilierului, iar cuantumul impozitului este de 16 la sută, calculat la remuneraţia brută. Activitatea desfăşurată in condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat in sistemul de asigurare socială de stat şi nici in sistemul de asigurare socială de sănătate.
Camera Deputaţilor este decizională privind acest proiect. Actul normativ poate fi contestat la Curtea Constituţională pană vineri, iar ulterior va fi trimis la Palatul Cotroceni, pentru promulgare.
Zilierii vor plăti impozit de 16 la sută
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...