Sălajul a trecut de pragul de 1 la mia de locuitori
Rata de infectare cu coronavirus crește de la o zi la alta și în județul Sălaj. Potrivit raportării oficiale de miercuri, 15 septembrie, incidența a ajuns la 1,01/ 1000 locuitori, de la 0,80 la mia de locuitori cu o zi în urmă. Au fost confirmate 46 de cazuri noi în 24 de ore.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 2 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Săptămâna aceasta au fost raportate și două decese asociate infectării cu coronavirus în Sălaj, în cursul zilei de marți.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, miercuri au fost înregistrate 4.004 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV –2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Acesta este cel mai mare număr de cazuri înregistrate într-o singură zi în ultima jumătate de an.
În toată țara, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.868. Dintre acestea, 696 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 167 sunt minori, 158 fiind internați în secții și 9 la ATI.
Fostul ministru al Sănătății critică actuala guvernare
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a lansat un atac virulent la adresa actualei guvernări, pe fondul creșterii accentuate a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu covid-19.
Marți, când a fost atins prima dată maximul ultimelor 6 luni, cu un total de aproape 4.000 de cazuri noi la nivel național, Vlad Voiculescu le-a reproșat decidenților politici că au relaxat măsurile ca să dea bine, dar și faptul că întreaga campanie de vaccinare a fost greșit gândită.
“Vine valul #echipei câștigătoare! Aproape patru mii de cazuri noi (3.929) raportate azi (marți, n.red.). Asta este – mai mult decât dublu față de numărul de ieri, – cel mai mare număr din ultimele șase luni și – aproape de vârful atins anul acesta doar pentru câteva zile în aprilie! În ultimele 24 de ore au murit 96 de persoane, iar numărul pacienților aflați la ATI a urcat la 675. Zece dintre ei sunt copii. Valul care va lovi probabil România mai rău decât orice altă țară din Europa este rezultatul unor acțiunilor concrete: 1.relaxările urgentate în luna mai a acestui an ca să dea bine politic pentru președinte și premier (în vederea congresului PNL, altfel nu există vreo explicație!), atunci când vaccinarea abia prinsese viteză; ce s-a întâmplat imediat după anunțul relaxărilor, vaccinarea în România abia a mai șchiopătat; 2. o campanie de vaccinare militarizată care a prioritizat <esențialii>, i-a ignorat cu bună știință pe cei vulnerabili; nicăieri în Europa (poate cu excepția Bulgariei) nu sunt atâția bătrâni și bolnavi nevaccinați ca în România, și a cărei comunicare a fost marcată fie de manifestările <wow> ale domnului premier Superman, fie de milițienismele aferente unei campanii conduse de MAPN, MAI și alte grade. Când o spuneam la începutul anului diverse goarne și <analiști> îmi reproșau că eu și USR PLUS vrem să <politizăm> campania de vaccinare! Uitându-vă înapoi astăzi, realizați care au fost de la început intențiile echipei Iohannis-Cîțu și de ce a fost luată vaccinarea din responsabilitatea Ministerului Sănătății? Am și o provocare pentru voi: identificați în grafic impactul singurei campaniei “Ce conține vaccinul” pe graficul de mai jos! Succes!”, a scris fostul ministru, atașând mesajului și o imagine referitoare la evoluția cazurilor.
Realitatea momentului, mai exact creșterea alarmantă a numărului de cazuri, este mult mai sumbră decât previziunile autorităților. Acestea estimau să avem, din 15 august încoace, circa 2.000 de cazuri pe zi. În schimb, se înregistrează un număr aproape dublu de îmbolnăviri. Autoritățile spun că acest lucru e consecința apariției variantei Delta, care e mult mai contagioasă.
“Așa cum ați observat, toate scenariile de evoluție au fost sub ceea ce s-a întâmplat în viața reală pentru că, repet, vorbim de varianta Delta, mult mai transmisibilă, mult mai contagioasă. Indiferent de tipul de scenariu de care vorbim, măsurile rămân aceleași: respectarea utilizării măștii de protecție, evitarea zonelor supraaglomerate, igiena personală, distanțarea fizică, aerisirea spațiilor închise și vaccinarea. Sunt cele două pachete de măsuri extrem de importante. Dacă vrem să evităm decesele, în perioada următoare trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să evităm numărul de infectări, trebuie să respectăm măsurile de prevenire nefarmaceutice: mască, distanțare și evitarea zonelor supraaglomerate și igienă, împreună cu vaccinare. Deci aceste două măsuri sunt extrem de importante, folosite împreună. Este evident că dacă se menține această creștere exponențială, vedem că practic în ultimele două săptămâni avem o creștere de 2,5 ori a mediei cazurilor la șapte zile, adică la început de septembrie aveam o medie a cazurilor la șapte zile de aproximativ 1.000, suntem la jumătatea lui septembrie și avem o medie a cazurilor la șapte zile de circa 2.500. Este un calcul simplu, matematic, care ne arată că în perioada următoare vom înregistra o creștere a numărului de cazuri. Tocmai de aceea cred că populația trebuie să înțeleagă că avem în momentul acesta un risc crescut, foarte crescut de a ne infecta în momentul în care suntem în zone aglomerate, cu multe persoane și nu respectăm măsurile de prevenție”, spune coordonatorul Campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.