În 13 septembrie, sărbătorim Ziua Pompierilor. De 173 de ani, aceștia se află în slujba salvării cetățenilor.
“În urmă cu 173 de ani, predecesorii noștri au scris cu litere de foc istoria țării. Apogeul actului de eroism al pompierilor l-a constituit bătălia din Dealul Spirii, de la 13 septembrie 1848, dată la care românii au pierdut 80 de soldați și 2 ofițeri din Compania de Pompieri, condusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu. De atunci și până în prezent, pompierii au dat dovadă întotdeauna de curaj și devotament. Fie că au avut de înfruntat inundații, zăpezi, incendii sau alte calamități, salvatorii au fost mereu alături de cei aflați la nevoie. Cu fiecare viață salvată, dovediți că sunteți demni de trecutul glorios al înaintașilor voștri. La mulți ani vouă, apărători ai vieții!”, a fost mesajul transmis de IGSU.
Ziua Pompierilor a fost marcată la Zalău începând cu ora 09:00, în parcarea Zalău Value Centre, unde pompierii sălăjeni au organizat o prezentare a tehnicii de intervenție şi diverse activități de informare preventivă.
Totodată, a fost și “Ziua Porţilor Deschise” la nivelul subunităţilor din județ.
În data de 25 septembrie, vom marca și 31 de ani de existență a serviciului SMURD.
Mihai Crișan – pompierul care ne ajută să ne ferim de capriciile vremii
Mihai Crișan este pompier în cadrul ISU Sălaj. Doar că, pe lângă această meserie, Mihai are și un hobby care-i ocupă la fel de mult timp. E meteorolog din pasiune și a fondat echipa Severe Weather Alert. Mii de sălăjeni urmăresc zilnic, în mediul online, prognozele realizate de Mihai, alături de colegii săi – Sergiu, Alexandru și Andreea.
Deși a pornit ca o pasiune, proiectul a crescut rapid, iar acum Severe Weather Alert ajută și ceilalți locuitori din nord-vestul României cu avertizări meteorologice.
Iar la niveul județului Sălaj, unde a început întreaga poveste, meteorologii din pasiune ne oferă, din această lună, prognoze și mai detaliate cu privire la fenomenele meteo.
A intrat deja în rutina multora dintre noi să le urmărim postările pe rețelele de socializare pentru a ști cum va fi vremea, dacă vin sau nu furtuni, dacă se anunță sau nu grindină în localitatea în care ne aflăm.
Pasiunea tinerilor înseamnă, de fapt, multă muncă, zi de zi, plus investiții din bugetul personal în aparatură din ce în ce mai performantă.
Așa se face că, la începutul acestei luni, vânătorii de furtuni au încheiat un acord de parteneriat cu 3 stații private, ale unor oameni care le folosesc pentru agricultură, în Nușfalău, Guruslău și Hida, pentru a putea folosi și datele colectate de acestea în elaborarea unor prognoze cât mai exacte.
Am aflat de la Mihai Crișan, fondatorul Severe Weather Alert, că o altă stație, cumpărată din bugetul propriu, va fi instalată în zona Meseș, undeva pe lângă Popas, mai ales că vine sezonul rece, cu ninsori și polei, și știm cu toții, mai ales șoferii, cum sunt iernile pe Meseș.
În viitor, Mihai are în plan să mai achiziționeze, pe lângă cele utilizate în prezent, încă 6 stații meteo, care să fie amplasate în diferite puncte strategice ale județului.
“Va fi o investiție permanentă în infrastructura meteo, în funcție de cum o să îmi permită bugetul”, mărturisește zălăuanul, pentru că progresul e un aspect pe care pune mare accent.
“Echipa Severe Weather Alert are acces la încă 3 stații meteorologice private din județul Sălaj, în localitățile Boghiș, Guruslău și Hida, care, pe lângă propria noastră Stație din Zalău, vor furniza date extrem de importante în timp real, fiindu-ne de mare folos pentru prognoze, informări și avertizări în orice anotimp. Vrem să le mulțumim domnilor Suto Robert, Damsa Beniamin, respectiv domnilor Nemeth Ioan și Osz Andraș, pentru disponibilitatea lor de a ajuta echipa noastră, dar în același timp și cetățenii județului nostru! În acest moment pe partea Central Nord-Vestică avem o acoperire foarte bună, mai ales că pe lângă stațiile enumerate mai sus avem acces și la informațiile de la singura stație meteorologică care aparține Administrației Naționale de Meteorologie din județul Sălaj, cea din Zalău (poziționată în Dumbrava), ale cărei date sunt publice, dar și la Stația din localitatea Supuru de Jos, județul Satu Mare, care este tot o stație oficială a A.N.M, fiind în imediata apropiere a județului nostru și care ne va ajuta pe extremitatea de Nord-Vest a județului. Investițiile noastre, în funcție de buget și parteneriatele de colaborare, vor continua și în viitor pentru a dezvolta cât mai mult infrastructura meteorologică și să avem o acoperire cât mai mare și în restul județului”, a fost mesajul echipei Severe Weather Alert.
Severe Weather Alert a cucerit Munții Făgăraș
Emblema Severe Weather Alert-Sălaj a ajuns pe cele mai mari vârfuri din România. La rugămintea lui Adrian Nerțan, un zălăuan pasionat de drumeții, care a ajuns pe cele mai înalte culmi muntoase din lume, meteorologii din pasiune și-au asumat responsabilitatea de a-i oferi o prognoză în zona Munților Făgăraș, acesta urmând sa parcurgă creasta Făgărașului de la Vest la Est, un traseu dificil dar și spectaculos, iar starea vremii este extrem de importantă în astfel de împrejurări, pentru ca obiectivul propus să fie dus la capăt. Provocarea nu a fost una ușoară, ținând cont că a vizat o zonă montană unde, chiar și în cele mai stabile zile, vremea poate să se schimbe de la o oră la alta, datorită factorilor locali.
Iar Severe Weather Alert se oferă să ajute orice persoană care are nevoie de o prognoză meteo personalizată.
“Pentru noi a fost o onoare să fim alături de el și să îi oferim informații meteo! Dacă doriți prognoze meteorologice într-o anumită perioadă, pentru anumite zone de pe teritoriul României sau în județul nostru, pe lângă prognozele și avertizările care le oferim pe pagina pentru județul Sălaj, așteptăm să ne scrieți în privat și vă ajutăm cu drag în acest sens”, ne spun membrii echipei.
Povestea emoționantă dintr-o zi furtunoasă de vară
Mihai Crișan, fondatorul Severe Weather Alert, e pompier. E obișnuit să ajute, să salveze, atât la serviciu, cât și în timpul liber. Cu avertizările transmise de Severe Weather Alert, a salvat, de multe ori, bunurile oamenilor, dar nu numai.
Nici în concedii nu prea are liniște. Întâmplarea face că grindina din vară l-a prins în vacanță, departe de Zalău. Chiar și așa, a muncit și a fost de folos.
“Prin 28 iulie, eram plecat în concediu la mare, tocmai în acea zi am ajuns acolo. Sergiu, Alexandru și Andreea erau implicați în activitățile din viata de zi cu zi. Știam că în acea zi există potențial de furtuni severe, tocmai de aceea nu am dormit când am ajuns pe litoral. Pe la ora 12:00, aflându-mă pe plajă și relaxându-mă după o noapte întreagă de condus, am auzit notificări pe Messenger, am avut o presimțire ca vine ceva rău. Sergiu, Alexandru și Andreea îmi scriau că s-a format o furtună în zona Aleșd (Bihor), care în acel moment era în plină evoluție, dar știind de potențialul existent în acea zi, am intrat toți <în pâine> și am urmărit furtuna pe radare, iar Sergiu a ieșit pe teren pe jos, fiind singurul care se afla în Zalău în acel moment. Am emis prima avertizare de vreme severă pentru vestul județului, cu probabilitate de extindere spre nordul și centrul județului în jurul orei 12:40, iar automat, la ora 12:50, văzând intensitatea și amploarea cu care se manifestă această furtună, am decis să emitem și pentru centrul și nordul județului, astfel oamenii având peste 30 de minute la dispoziție pentru a lua măsuri de adăpostire sau de a-și proteja unele bunuri. A fost o zi plină în care am avut de-a face cu încă un front în orele după-amiezii, dar, de această dată, nu chiar la intensitatea celui de la amiază, iar seara am avut pe nord-estul județului un spectacol de fulgere. În acea zi am emis în total 9 avertizări nowcasting alături de colegii mei, de care sunt mândru pentru toată implicarea pe care o au pentru buna funcționare a proiectului și devotamentul pentru oameni, dar și de toate persoanele care prin distribuirile lor au contribuit ca aceste avertizări sa ajungă la cât mai multă lume. Dar, în toată această poveste se ascund momente emoționante, pe care le-am trăit după ce am citit mesajul doamnei Ioana Elena Gitman, care ne-a trimis și poze și ne-a arătat ce pagube a lăsat furtuna în gospodăria sa, iar apoi ne-a transmis că, după ce a văzut mesajul nostru, a fugit acasă la copii, aceștia fiind singuri în acel moment, iar la câteva minute după ce a ajuns, și copiii erau în siguranță alături de dânsa, s-a declanșat acea furtună care pur și simplu a luat pe sus acoperișurile anexelor și le-au aruncat la câțiva metri în curte! Am avut multe momente în care cuvintele frumoase de la dumneavoastră ne emoționau și ne motivau să fim tot mai buni, iar împreună cu aceste mesaje ale doamnei Ioana din Hereclean ne motivează să fim mereu într-un continuu progres, să investim în infrastructura meteorologică, să oferim cele mai bune avertizări cetățenilor și să câștigăm cât mai mult timp înainte să se declanșeze o furtună”, își amintește Mihai Crișan.
Avem vreme caldă toată săptămâna
În perioada 13-17 Septembrie, potrivit Severe Weather Alert, vremea va fi caldă, cu minime cuprinse între 11 și 14 grade Celsius noaptea, iar în timpul zilei vom avea între 23 și 25 de grade prin zonele mai înalte și peste 26 de grade în restul zonelor. “Vremea va fi predominant frumoasă, cu unele înnorări în zona montanĂ a județelor Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor si Sălaj unde, pe arii restrânse, se pot semnala averse slabe și moderate, însoțite de descărcări electrice și scurte intensificări ale vântului. Astfel de fenomene se pot semnala și în zonele joase ale județelor dar izolat. De vineri sunt semne că vremea se va schimba, iar ploile vor câștiga teren, dar vom reveni cu informări dacă situația o impune”, ne transmit vânătorii de furtuni.