Ce spune liderul de sindicat despre problemele din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Sălaj, cum au decurs alegerile în cadrul sindicatului, dar și discuțiile purtate cu managerul SJA Sălaj, Narcisa Balint, aflați din interviul acordat redacției noastre.
Membrii organizației sindicale Ambulanța Sălaj și-au ales miercuri, 1 septembrie, conducerea. Detașat ca număr de voturi obținute, lider județean de sindicat – președinte – este asistentul medical Anca Opriș, care a obținut din partea colegilor săi 66 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Marius Petruș, a obținut 35 de voturi. Pentru funcția de vicepreședinte au existat trei competitori – Oros Angela, Varga Steliana și Pop Florin. Comisia l-a desemnat câștigător pe Pop Florin, care a obținut 37 de voturi. Contracandidatele sale au fost pe picior de egalitate, obținând fiecare câte 32 de voturi.
Au votat 103 persoane, iar pentru fiecare din cele două funcții au fost anulate câte două buletine de vot de către comisia de numărare și validare a alegerilor. Precizăm că este a doua încercare în cadrul forului sindical sălăjean de a se desemna președintele și vicepreședintele, după ce prima rundă de alegeri a fost contestată și anulată.
Federația Națională Sindicală Ambulanța din România (FNSAR) a decis să monitorizeze îndeaproape aceste alegeri, astfel că a fost prezent la Zalău însuși președintele Federației, Gheorghe Chiș. Prezența liderului de sindicat de la nivel național a pus pe tapet și câteva dintre problemele semnalate de anagajații Serviciului Județean de Ambulanță Sălaj, atât prin petiții la Ministerul Sănătății, cât și sindicatului sau altor instituții.
În interviul acordat pentru Graiul Sălajului, Gheorghe Chiș confirmă problemele semnalate de angajați ai Ambulanței Sălaj și prin intermediul materialelor publicate în ziarul nostru.
R: Domnule președinte, astăzi au avut loc alegerile în cadrul Sindicatului Ambulanței Sălaj și aș vrea să ne spuneți cum au decurs lucrările?
-Pentru faptul că Organizația Sindicală Ambulanța Sălaj este membră în Federația Națională Sindicală Ambulanța din România ne-am deplasat la Zalău ca să fim alături de colegi, având în vedere că a mai avut loc o adunare generală în urmă cu ceva timp… Dacă atunci nu au întrunit niciunul din candidați numărul de voturi, conform statutului, se reiau alegerile. De comun acord cu conducerea Sindicatului am hotărât ca alegerile să fie la această dată, 1 septembrie, și s-au stabilit foarte clar procedurile, conform statutului organizației. Am promis de la început prezența noastră, a Federației, am fost ca un monitor asupra desfășurării acestor alegeri pentru a evita orice contestare care poate să fie pe anumite aspecte. Cum au decurs alegerile? S-au respectat foarte corect toate etapele procedurii și așteptăm ca, în câteva minute, să deschidem urnele și să putem să concluzionăm și să-l declarăm președinte pe cel ales.
R: În calitate de lider sindical la nivel național, având în vedere că s-au semnalat din partea membrilor de sindicat câteva probleme cu conducerea Ambulanței Sălaj, ne puteți vorbi despre aceste probleme?
-După cum bine știți, la Ministerul Sănătății, și eu am fost informat, există o petiție care a fost înaintată de un număr de angajați care își susțin petiția, chiar și pentru acest aspect am venit aici… Am vrut să avem o discuție la nivel de conducere a Serviciului de Ambulanță pe tema asta, dar și a altor probleme care ne-au fost semnalate.
Vreau să vă spun că aseară am avut o discuție liberă, individual cu fiecare membru de sindicat care a avut ceva de spus, să vedem ce probleme întâmpină, ca noi să le putem duce la discuții cu conducerea instituției. Ceea ce am și făcut astăzi, am contactat-o telefonic pe doamna manager (Narcisa Blint -n.r.) – deși știa de venirea noastră pentru că i-am trimis o adresă oficială înainte prin care anunțam că vom fi în zonă și că vom participa la aceste alegeri ca monitori. Am convenit să ne vedem și am avut astăzi o discuție de două ore la sediul Ambulanței, întâlnire în care am încercat să-i expun din problemele menționate de colegii care au venit la discuțiile față în față.
Sigur că, în două ore, discuți multe. Răbdarea a fost și din partea lor, și din partea noastră. De la început am spus că vrem să fie o discuție constructivă și acolo unde dânșii consideră că cele sesizate de colegi prin noi și se regăsesc în anumite situații, să le soluționeze astfel ca activitatea Serviciului de Ambulanță Sălaj să nu sufere niciun conflict din punct de vedere al legalității sau a altor lucruri care pot duce la scăderea capacității de intervenție. În concluzie, în urma discuțiilor, doamna manager împreună cu conducerea a acceptat ceea ce noi am transmis. Vor verifica punctual lucrurile care sunt, au existat lucruri de care nu știau și voiau să se clarifice, și rugămintea finală ca, indiferent cine va câștiga alegerile în cadrul Sindicatului vreau să existe colaborare și dialog conform legii și să fie invitați la comitetele directoare pentru că așa spune legea, să participe la toate întâlnirile pentru a soluționa anumite aspecte care pot fi sesizate din timp ca să nu se ajungă la probleme de felul petiției de la nivel de Minister.
Cât despre petiție, Ministerul Sănătății va trimite Corpul de Control, din câte știu; nu a fost o problemă atât de urgentă încât Corpul de Control să prioritizeze întâlnirea de la Sălaj întrucât sunt și alte probleme în sistemul de sănătate, dar e în calendarul lor pentru a se face un control pe baza sesizărilor făcute. Ce va fi… mi-e greu să spun.
R: Cum comentați dumneavoastră incidentul legat de doamna care a încercat să se sinucidă?
-Am rămas șocat și nu mi-a venit să cred că există asemenea situație, asemenea moment de disperare. Desigur, e o problemă delicată. Un motiv a fost. Asta-i spuneam și doamnei manager că și colegii care au venit la discuții spuneau că simt o presiune din partea conducerii. Fiecare individ percepe o presiune sau o stare într-un fel sau altul, în funcție de felul său de a fi. Nu e un gest la care să recurgă un om, dar dacă totuși a făcut gestul, înseamnă că a existat un motiv serios care a pus amprenta pe starea psihică și a dus la acest gest necugetat, că nu-i pot spune altfel.
R: Printre problemele semnalate se regăsește și faptul că se trimit ambulanțele cu probleme tehnice în misiune?
-Am discutat și acest aspect. Sigur, dânșii voiau punctual cine, ce și cum. Am dat câteva detalii. Dar au fost discuții și legate de faptul că un coleg ambulanțier a făcut o sesizare pe starea tehnică și service-ul a dat undă verde că poate circula pe drumurile publice până la sosirea pieselor… Am spus. Niciodată o autoritate, un service, nu poate face să se încalce Codul rutier care spune foarte clar: dacă o roată trebuie să aibă cinci prezoane, alea trebuie să fie cinci. Deci, e inacceptabil să spui așa ceva. A făcut o mare gafă. Nu cred că cineva își permite să facă acest gest. Reclamația făcută de către coleg a fost justificată doar că sesizarea la nivel atât de superior a dus la blocarea utilizării ambulanței pe un termen destul de lung, până la expertizarea ambulanței. Lucrurile nu trebuie să ajungă la acest nivel. Vorbeam și cu directorul tehnic: conducătorul auto este obligat să sesizeze o problemă tehnică pentru că asta spune Codul rutier și nu poate fi forțat să circule pe drumurile publice, mai ales o ambulanță care circulă în regim de urgență… cu defecțiuni. Am sesizat foarte clar că nu poți să asculți de un service că poți circula până vin piesele. Este pusă în pericol viața și sănătatea angajaților, a pacienților, a celorlalți participanți la trafic. Nu există așa ceva!
R: Alte probleme semnalate?
-Desigur că au fost, pentru că și în rândul colegilor fiecare consideră că are dreptate. Spre exemplu, unii se simt discriminați. Am încercat să dăm conducerii problemele la modul general, fără detalii legate de anumite persoane sau situații. Unele au fost recunoscute de conducere pentru că au fost cazuri discutate și în Comisia de disciplină, dar rugămintea noastră a fost să se limiteze aceste situații pentru că nu duc decât la crearea unor tensiuni între colegi pe motiv că unii sunt favorizați, alții defavorizați, începând chiar cu graficul de lucru care, în final, duce la discrepanțe salariale între angajați.
Din întâlnirea cu doamna manager am plecat având asigurări că va evalua situațiile pe care le-am menționat și vom ține legătura, iar dacă mai apar probleme, le vom soluționa pentru a nu se mai ajunge la probleme care duc la o imagine a Ambulanței pe care nu o dorim. Evident, și la funcționarea deficitară a serviciului. Cetățenii pot pune la îndoială efectiv modul de intervenție al serviciului de urgență, care este un serviciu strategic.
R: Vă mulțumim!
Bujorel Floricel vrea sa fie director cu orice preț…hărțuiește ambulanțierii și conducerea…da porecle tuturor.Nu are școala dar are tupeu…Calcă pe cadavre …Rușinea sindicatului ales!