Începând din 13 septembrie, școlile, grădinițele și creșele își vor începe activitatea cu prezența fizică a copiilor. Trecerea cursurilor în online se va face doar dacă rata de infectare COVID trece de 6 la mia de locuitori. Chiar și la o astfel de incidență, creşele, grădiniţele şi unitățile din învăţământul special vor rămâne deschise. Va fi obligatorie purtarea măștii în incinta școlilor, dar nu și în curte. Excepție fac festivitățile și alte asemenea activități, cu prezență numeroasă. De asemenea, vor fi permise în continuare și măștile textile, cu condiția să acopere gura și nasul, au anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Rata de infectare în funcție de care se va decide scenariul de funcționare va fi cea anunțată de DSP în ziua de vineri. Astfel, vinerea, fiecare școală va ști cum funcționează în săptămâna următoare.

Ca o noutate, perioada de școală online va fi de 7 zile, în loc de 14 zile, în cazul în care se găsește un caz pozitiv. Până la 6 la mie vor fi testate absolut toate cazurile simptomatice, elevi și profesori, și toți contacții persoanelor confirmate. Decizia privind trecerea în online a unei unități de învățământ va fi luată de DSP, împreună cu Inspectoratul Școlar și conducerea școlii.

Părinții nu vor avea acces în unitățile de învățământ.

Dacă apare un caz de COVID într-o clasă, în cazul copiilor din învățământul preșcolar și al celor de până la clasa a VI-a, cursurile trec în online pentru 14 zile, dar se poate veni la școală din ziua 8, în urma testării antigen, cu test COVID negativ. Testarea se organizează în școală. În cazul în care părinții refuză testarea copiilor în ziua 8, acei copii continuă cursurile online până în ziua 14, au explicat autoritățile.

Pentru copiii din clasele a VII-a, a VIII-a și învățământul liceal, există două situații. Copiii care au fost vaccinați și cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile pot continua să învețe față în față, dacă apare un caz. Ceilalți rămân în online. Dacă rata de infectare trece de 6 la mie, toată lume face cursuri online.

Cât despre vaccinarea copiilor, autoritățile spun că vaccinarea în școli se poate organiza în mai multe moduri: dacă școala are medic și asistentă, vaccinarea se face la cabinetul școlii. Dacă nu dispune de personal medical, DSP va pune la dispoziție o echipă mobilă de vaccinare, cu programare prealabilă, cu condiția să existe cel puțin 50 de doritori. Dacă școala are în proximitate un centru de vaccinare, elevii pot merge să se vaccineze la respectivul centru de vaccinare.

Potrivit ministrului Sănătății, e de așteptat ca numărul de infectări să crească mai repede decât în alte valuri pandemice, având în vedere contagiozitatea noii tulpini Delta.

Infecția la copii este uneori simptomatică și cu evoluție severă, a atras atenția Ioana Mihăilă.