Pentru a convinge populația să se vaccineze, autoritățile oferă bonuri de masă, drept recompensă. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre ordonanța de urgență care urmărește stimularea românilor să se vaccineze, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăviri este, din nou, în creștere.

“Această ordonanță creează cadrul legal pentru stimularea adresabilității populației spre vaccinare. Astfel, persoanele care se vaccinează cu schema completă de vaccinare vor beneficia din momentul în care această ordonanță intră în vigoare de o alocație individuală de hrană în valoare totală de 100 de lei, sub formă de tichete de masă. Ca o măsură suplimentară de recompensare a tuturor persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID-19, s-a propus de asemenea organizarea Loteriei de vaccinare, loterie care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schema completă de vaccinare.(…)De la momentul la care ordonanța de urgență este publicată în Monitorul Oficial, persoanele care se vaccinează cu schemă completă, asta înseamnă cu a doua doză de Pfizer sau Moderna, sau cu singura doză de Johnson & Johnson, vor putea beneficia de aceste bonuri de masă. Ei vor putea să ridice aceste bonuri de masă, de la centrul de vaccinare de la care s-au vaccinat, atunci când ele vor fi disponibile. Încercăm să grăbim cât mai mult procedurile şi legale, dar şi cele de achiziții şi să le facilităm pentru a le face disponibile cât mai repede. Dar, din momentul în care ordonanța intră în vigoare, cei care se vaccinează pot să solicite când vor fi disponibile aceste bonuri de masă”, a afirmat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la ședința de Guvern din 30 august.

Certficatele pentru testarea antigen, valabile 48 de ore

Ministrul Sănătății a anunțat, de asemenea, prelungirea termenului de valabilitate pentru cetificatele de testare antigen.

“S-a prelungit termenul de valabilitate al certificatelor de testare COVID, pentru certificatele antigen, la 48 de ore, menținând la 72 pentru certificatele de testare PCR. S-a introdus, de asemenea, posibilitatea de a fi utilizate pe teritoriul României certificatele digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, pentru atestarea vaccinării, testării sau vindecării titularilor, și s-a prelungit perioada în care se pot desfășura concursuri pentru posturile vacante sau temporar vacante din sistemul sanitar. Prin aceeași ordonanță, am realizat cadrul legal prin care măștile achiziționate în cursul anului 2020, destinate categoriilor defavorizate care nu au fost ridicate de către persoanele beneficiare de la nivelul autorităților locale să poată fi redistribuite de către autoritățile locale sau de către direcțiile de sănătate publică către școli”, a afirmat ministrul.

Fiecare minister decide cum își testează subordonații

Cât despre felul în care vor fi testați dascălii și personalul medical, dar mai ales pe a cui cheltuială, răspunsul ministrului nu a fost unul foarte clar.

“Ministerul Sănătății vine cu o propunere de proiect de lege pentru testarea personalului medical. Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul muncii, probabil că în acest proces de testare vor fi incluși şi cei care muncesc în centrele rezidențiale. De asemenea, vor fi incluși, din discuțiile pe care le-am avut cu Departamentul pentru Situații de Urgenţă şi pompierii şi angajații din sistemul de urgență. Până acum, acestea sunt persoanele pentru care proiectul de lege referitor la testarea din banii proprii sau din fondul de sporuri, în funcție de cum își reglementează fiecare dintre ministere modul de testare a personalului nevaccinat, va deveni obligatorie. Legat de testarea profesorilor, Ministerul Educației va trebui, împreună cu ceilalți reprezentanți ai Guvernului, să vină cu un punct de vedere”, a declarat Ioana Mihăilă.