Pentru ca elevii să aibă rezultate foarte bune, avem nevoie și de profesori bine pregătiți, recunoaște șeful învățământului sălăjean, inspectorul școlar general Vasile Bulgărean.

În cadrul Colegiului prefectural de săptămâna trecută, acesta a comentat rezultatele obținute de dascălii sălăjeni la examenele de Titularizare și Definitivat. Vasile Bulgărean e surprins cum au reușit unii profesori să ia examenul de licență, la terminarea studiilor universitare, dar să nu treacă apoi de Titularizare.

“Pentru a obține rezultate foarte bune, trebuie să avem și sala profesorală foarte bine pregătită. Acum ne întoarcem spre partea de definitivare, și examen pentru titularizare. Nu stăm foarte bine nici aici, deși au crescut, pe partea de definitivare a profesorilor, mediile. Ei trebuie să obțină peste 8. Și acum, când se văd tot felul de statistici, poate multe nu sunt înțelese. Le-ați văzut. Partea de definitivare poate să se repete până când învață colegii noștri, ca să poată să ia un examen. Și este foarte bine, poate că dacă stau 2,3 sau poate 4 ani să-și pregătească acest exmen, pentru că nu aș vrea să arunc pisica în curtea învățământului universitar, dar dacă ei fiind sub forma de care se tot discută, de pregătire a profesorilor, ei sunt cei cu responsabilități în această zonă. Noi facem, prin Casa Corpului Didactic, cursuri de pregătire, dar este foarte, foarte puțin, pentru că atunci când și-au luat examenul de licență, înseamnă că au întrunit condițiile să devină profesori. Continuarea, să zicem, ca să fie titular în învățământ, mai trece încă un examen de titularizare”, spune inspectorul școlar general.

La Titularizare, în Sălaj au reușit să obțină note de trecere mai puțin de jumătate dintre dascălii care s-au prezentat la concurs. Rata de promovare a fost de 40,3 la sută, în scădere considerabilă comparativ cu 2020, când procentul celor care au promovat examenul a fost de 61,53 %. Nota minimă pentru a promova a fost 7. Din 432 de candidați, doar 2 au reușit să obțină nota 10, la disciplinele Consiliere psihopedagogică și Limba si literatura maghiară maternă.

La Definitivat, rata de promovare a fost de 68,1%. Nota minimă pentru promovare a fost 8. Nici măcar un candidat din cei care au susținut examenul în Sălaj, la diferite discipline, nu a obținut nota 10 la proba scrisă. Cea mai mare notă a fost 9.90 și a fost obținută de un profesor pentru învățământ preșcolar de la Grădinița nr.1 Zalău.

Prin dobândirea Definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice. Prin Titularizare, dascălul se poate angaja pe postul respectiv pe perioadă nedeterminată.