În cadrul ședinței Colegiului prefectural de vieri, 20 august, șeful IPJ Sălaj, comisarul șef Marius Stupar, a prezentat măsurile polițiștilor privind asigurarea climatului de siguranță civică în zona unităților de învățământ, pentru anul școllar 2021-2022. Acesta a vorbit însă și despre infracțiunile comise anul trecut în școlile din Sălaj.
10 școli nu au nici măcar gard împrejmuitor
În anul școlar 2020-2021, Poliția a avut în responsabilitate 326 (96,16%) din cele 339 de unități de învățământ preuniversitar, Jandarmeria 4 (1,17%), iar Poliția locală 9 (2, 65%). În ceea ce privește asigurarea cu o formă de pază a unităților de învățământ, din totalul celor 339 de instituții de învățământ preuniversitar, 25 sunt asigurate exclusiv cu pază umană, din care 20 se află în mediul urban și 5 în mediul rural. Un număr de 180 sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video, din care 130 în mediul rural, 46 în mediul urban, iar restul de 4 sunt unități de învățământ din mediul privat. 22 dintre ele dispun atât de pază umană, cât și de sisteme de supraveghere video, din care 13 sunt din mediul urban și 9 din mediul rural.
Un fapt îngrijorător este acela că 112 unități de învățământ (33,03%) nu dispun nici de pază umană, și nici de sisteme video. Dintre acestea, 2 instituții de învățământ se află în mediul urban, și 110 în mediul rural. De asemenea, 10 școli nu au nici măcar gard împrejmuitor, conform statisticilor prezentate de comisarul șef Marius Stupar.
Fapte penale săvârșite în incinta școlilor
Cela mai multe fapte penale sesizate în anul școlar 2020-2021 au fost săvârșite în școlile generale, respectiv 6 din totalul de 8. Numărul infracțiunilor din licee/colegii/școli profesionale este de 2. Din cele 8 fapte penale sesizate, 3 sunt infracțiuni de furt, 4 loviri și alte violențe și o infracțiune de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase. Cinci fapte au fost comise în mediul urban și trei în mediul rural.
Ca și concluzie în raportul prezentat de șeful Poliției sălăjene, analiza comparativă a infracțiunilor înregistrate în ultimii 2 ani nu indică modificări semnificative din punct de vedere al problematicii sesizate.
Printre măsurile ce se vor lua pe parcursul anului școlar 2021-2022, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, se numără: întocmirea Planului Județean Comun de Acțiune, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, precum și prevenirea delicvenței juvenile în școli și zonele adiacente acestora și întocmirea Planurilor Locale de Acțiune (în colaborare cu persoanele responsabile desemnate din fiecare UAT și profesorii responsabili cu siguranța școlară).
Măsurile IPJ Sălaj pentru stoparea faptelor antisociale în școli
Unitățile de învățământ preuniversitar care prezintă grad de risc vor fi incluse pe itinerariile de patrulare auto și pedestre ca punct obligatoriu de staționare, în special pe timpul sosirii/plecării elevilor la/de la cursuri. Se va păstra o relaționare permanentă cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sălaj și cu celelalte instituții ale statului, cu atribuții în domeniul protecției minorilor. De asemenea, polițiștii vor participa la festivitățile de deschidere a noului an școlar, ce bate la ușă. Se vor iniția și derula activități de prevenire a bulliyng-ului, a delicvenței juvenile și a victimizării minorilor. Continuă și acțiunile de popularizare a legilor în școli, pentru conștientizarea elevilor cu privire la consecințele faptelor violente, și nevoia manifestării unui comportament care să respecte regulile de conviețuire socială, pentru a nu fi expuși fenomenului infracțional. Se urmărește, de altfel, și dezvoltarea unor campanii de responsabilizare a elevilor, privitoare la nevoia de implicare în menținerea unui climat de siguranță în școli.
“Având în vedere că delicvența juvenilă are implicații grave, cu efecte pe termen lung asupra celor care săvârșesc astfel de fapte antisociale, iar înregistrarea de astfel de venimente crează un sentiment de insecuritate în școli, cu efecte negative asupra actului educațional, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, prin structurile competente pe acest domeniu, acționează în eficientizarea și concretizarea măsurilor adoptate, în vederea consolidării și menținerii siguranței în școli”, se arată în raportul IPJ Sălaj.
În cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj funcționează, din luna septembrie a anului trecut, Biroul de Siguranță Școlară. Acesta reprezintă o structură de specialitate responsabilă de crearea și păstrarea unui climat de siguranță în instituțiile de învățământ, prevenirea criminalității în vederea creșterii gradului de siguranță al elevilor, studenților și a personalului didactic, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitare/universitare.
Asta-i România educata ! Asta-i România lucrului bine făcut! Asta-i România lui Iohanis și ai lui!