Sub deviza ”Dacă nu poți merge tu la teatru, vine teatrul la tine!”, turneul de teatru din acest an ”Satul și teatrul” al Asociației Cultură-n șură a ajuns la sute de sălăjeni din patru comune. Actorii profesioniști au jucat pe scenele rurale piesa de teatru ”Experimentul”, de Ion Băieșu, o comedie actuală care vorbește despre prietenia improbabilă dintre un fost magistrat și un hoț.
Echipa asociației au avut ultima reprezentație a acestei stagiuni duminică, 15 august, în curtea lui Ionica Sfârtii din Bănișor, unde aproape 200 de oameni au umplut ”sala” de spectacol. ”A fost ceva inedit și frumos. Nu a mai fost la noi în comună un astfel de eveniment cultural și mă bucur că în acest an am reușit să fim gazdele Asociației Cultură-n Șură și mă bucur că locuitorii comunei s-au arătat interesați, de la mic la mare, de astfel de evenimente”, a declarat Sorin Maxim, primarul Comunei Bănișor.
Aceiași actori au jucat în 6 august piesa ”Experimentul” și au încântat publicul rural din Aluniș – comuna Benesat, apoi în 8 august în curtea Muzeului de la Iaz al Ligiei Pop, iar sâmbătă, 14 august, la Horoatu Crasnei.
”Experimentul” face cunoștință publicului cu Bartolomeu Capră, care își duce viața aparent liniștită în apartamentul său, până ce, într-o noapte, este vizitat de un hoț în căutarea prăzii. Intrusul, în scurt timp, îi va deveni prietenul pe care și l-a dorit întotdeauna, iar femeia de serviciu, „însărcinată cu curățenia” va trebui să facă tot ce-i stă în putință pentru a demasca hoțul. Distribuția piesei le aparține lui Iulian Gliță, Marin Grigore și Florentina Năstase, iar regia îi aparține lui Victor Olăhuț. Spectacolul a primit „Premiul Special al Juriului” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier”.
Asociația Cultură’n Șură a fost fondată de regizorul Victor Olăhuț cu scopul de a face o punte de legătură culturală între mediul urban și cel rural. Spectacole de teatru profesionist, create în spații teatrale convenționale din București sunt duse în curțile sătenilor și jucate gratuit.
Încă din anul 2013, caravana teatrală a ajuns în 49 de sate și comune din țară, unde a jucat peste 80 de spectacole. Alături de Victor Olăhuț, din echipa de implementare mai fac parte dramaturgul sălăjean Flavius Lucăcel și actorii Florentina Năstase și Iulian Gliță.
An de an, noi sate se adaugă pe harta culturală, iar succesul caravanei teatrale a determinat extinderea proiectului în mai multe județe, devenind astfel un proiect cultural regional.
Spectacolele, regizate de Victor Olăhuț, sunt special concepute pentru proiect, dar se adresează oricărui tip de public, fie el rural sau urban, fiind apreciate inclusiv de critica de specialitate, prin premii și distincții oferite în festivaluri de teatru din țară.