Chiar dacă am scris de nenumărate ori despre sălăjeanul Dacian Cioloș, trebuie să recunosc că n-am avut niciodată ocazia să stau de vorbă cu politicianul originar din județul nostru, ca să pot să-mi fac o părere dincolo de imaginea livrată din zona politică sau cea percepută la evenimentele oficiale. Iată că ocazia s-a ivit la sfârșitul săptămânii trecute când, după o întâlnire a lui Dacian Cioloș cu organizația USR-PLUS Sălaj, ne-am așezat la un pahar de apă plată și am trecut, pe îndelete, prin subiecte de interes – de la ce se întâmplă prin Europa comunitară la politica guvernamentală, de la alegerile interne din PNL și USR-PLUS la preocupările pentru zona din care provine, Sălajul.

Despre Europa, Viktor Orban și îngrijorările cu privire la extremism

Dacian Cioloș este liderul unei importante facțiuni politice din Parlamentul European, Renew Europe, iar luările sale de poziție vizavi de anumite subiecte de interes comunitar devin imediat știri sau subiecte de dezbateri publice. Poziționarea sa față de Viktor Orban și derapajele semnalate în Ungaria privind statul de drept l-au făcut, din nou, ținta unor atacuri chiar și din partea unor colegi români din Parlamentul European, cum ar fi europarlamentarul Cristian Terheș, provenit și acesta din ținutul Sălajului.

”Noi nu am propus un plan de respingere a PNNR-ului Ungariei, că nu cunosc conținutul. Noi am stabilit la nivel european recent o regulă, faptul că pentru a avea acces la bani europeni toate statele membre să respecte statul de drept, adică să respecte independența justiției, să respecte independența unor instituții care sunt cheie în democrație, libertatea presei, drepturile și libertățile individuale și așa mai departe. Toate acestea sunt valori europene la care ne am angajat cu toții când am intrat în Uniunea Europeană și trebuiesc respectate ca să ai pretenția să ai bani pentru Ungaria. Dar nu este vorba doar despre Ungaria, ci de toate țările din Uniune. Dacă vorbim de Ungaria, de câțiva ani de zile Comisia Europeană ne spune că sunt probleme în Ungaria cu respectarea statului de drept. Și atunci noi am spus: înainte de a aproba planul de redresare și rezidență a Ungariei, pentru că vorbim de banii europeni, trebuie să ne asigurăm că acele probleme cu statul de drept în Ungaria sunt rezolvate. Că dacă nu sunt rezolvate, atunci nu ai cum să le dai bani.  Printre reformele la care țara trebuie să se angajeze trebuie să fie și corectarea problemelor acestora legate de buna funcționare a statului de drept, a justiției și a altor instituții cheie în democrație. și noi un singur lucru le am spus: atâta vreme cât în planul de redresare și reziliență a Ungariei nu se regăsesc angajamentele alea, n-are cum să fie aprobat. Dar aici nu e vorba doar de Ungaria,  văd în presă că avem o problemă doar cu Ungaria. Nu, e o regulă pentru toate statele membre, doar că în Ungaria vedem deja de câțiva ani de zile că Viktor Orban ia decizii, și e normal să ia decizii că a fost ales prim-ministru, are majoritate în Parliament, dar aceste decizii sunt contrare cu angajamentele pe care Ungaria le are ca stat membru al Uniunii Europene”, explică Dacian Cioloș.

În ceea ce privește acuzațiile pe care le-a făcut colegul său de parlament, Cristian Terheș, Dacian Cioloș este oarecum neutru, nu prea vrea să răspundă.

”Terheș face parte dintr-un grup conservator de extremă dreaptă din Parlamentul European, din care face parte și partidul care e la guvernare în Polonia, și vedem cum se comportă în Polonia, și din care foarte probabil o să facă parte curând și partidul domnului Viktor Orban, și atunci și dânsul are o poziție, dar e treaba dânsului. Dânsul are dreptul să aibă pozițiile pe care le are, dar în afară de dânsul eu nu am auzit alți  europarlamentari care să aibă poziții critice. Ca să fie lucrurile clare, poziționarea mea nu are nimic de-a face cu Ungaria. Eu am colegi în grupul pe care îl conduc, europarlamentari din Ungaria, și colegii europarlamentari din Ungaria spun lucrul ăsta că nu vor ca banii la care Ungaria are dreptul să fie folosiți de Viktor Orban și de camarila lui și să finanțeze proiectele acoliților lui, pentru că dacă nu ai un sistem anticorupție care să funcționeze, dacă nu ai o justiție independent,banii vor fi dirijați, și știți că și noi am trecut prin asta,  către amicii tăi politici. Iar colegii din Ungaria spun că nu vor să se întâmple treaba asta, pentru că Ungaria are dreptul la banii ăștia și Ungaria trebuie să folosească banii ăștia ca să se dezvolte. Deci nu e vorba de Ungaria ca țară, ci de guvernul actual. Dincolo de faptul că are legitimitate, prin faptul că a fost ales și are majoritate în Parliament, abuzează de poziția pe care o are și încalcă anumite principii europene la care a accesat și Ungaria când a aderat la Uniunea Europeană. Despre asta vorbim”, precizează Cioloș.

În ceea ce privește expasiunea nationalist-extremistă, Dacian cioloș e rezervat în speculații.

”Oamenii ăștia există toți oricum, nu doar că eu zic că da, sigur ei se regrupează acuma, însă la nivel European, în Parlamentul European, există o majoritate clară pro-europeană care nu poate fi afectată de genul ăsta de recrutări. Doar că genul ăsta de grupări sigur că pot să arate tendințe pentru anii următori și din punctul ăsta de vedere este îngrijorător și, cu atât mai mult, e important pentru forțele democratice și proeuropene să arate că Europa se poate dezvolta în democrație și nu în autoritarism sau, mai rău, în iliberalism sau dictatură. Deci, pentru mine, obiectivul principal este să facem ca lucrurile să funcționeze, ca oamenii să trăiască mai bine în democrație și respectând valorile și principiile europene”, punctează Cioloș.

Din nou despre respingere vs. negocierile PNRR-urilor

În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență, amânat pentru România până în toamnă, Dacian Cioloș spune că nu e vorba de respingeri, ci de negocieri.

”Nu există respingeri. Deci, la fel cum planul Ungariei nu a fost respins pentru că, am văzut, revin la subiectul ăsta, și el e pus pe hold și nu se aprobă până când nu se întâmplă anumite lucruri. Deci nu se pune problema să fie respins planul României. Planul României va fi aprobat. Important e să fie aprobat cu un conținut care să convină și obiectivelor României, dar care să țină cont și de obiectivele pe care noi le am stabilit în Parlamentul European și în Consiliul European, la nivel European, pentru că banii ăștia care vin pe planul de rezidență sunt bani pe care Uniunea Europeană îi împrumută. Deci România, în loc să să își crească datoria și să se împrumute de pe piețele internaționale de capital, va lua banii ăștia de la Uniunea Europeană și o parte din bani sunt granturi, adică Uniunea Europeană ia împrumutul și primesc toate statele membre în funcție de dezvoltarea lor economică. Aici clar România e avantajată. Cum banii ăștia sunt asumați de Uniunea Europeană, la nivel european am stabilit și niște obiective comune.  De exemplu, toate investițiile în economie și în industrie care să reducă emisiile de carbon, să reducă impactul negativ asupra mediului, care vedem că ne afectează, sunt obiective europene, deci ele trebuie să se regăsească și în planurile naționale. Obiectivul de digitalizare a economiei europene, a administrațiilor publice, finanțarea inovării în informatică și în digitalizare, ăsta era un alt obiectiv european și trebuie să se regăsească și în planurile naționale. Și atunci fiecare plan național este evaluat, e negociat cu guvernele naționale, cu statele member, pentru ca el să conțină, evident, în primul rând, obiectivele statelor member, dar și obiectivele statului roman, care să fie aliniate și cu obiectivele comune europene. Și asta se întâmplă acuma între Guvernul României și Comisia Europeană. Eu sunt foarte încrezător că în cursul lunii septembrie planul național de redresare a României va fi aprobat”, precizează Cioloș.

Liderul Renew Europe susține mai departe că PNRR-ul nu-i aparține ministrului său, Cristian Ghinea, ci că acesta negociază în numele Guvernului României. Și că PNRR-ul României trebuie să fuzioneze clar interesele statului român cu cerințele comisiei Europene. Care ar fi, în mare, coagulate în jurul a două concepte: verde și digitalizare.

”Lucrurile merg mai dificil pentru că statele membre au obiective specifice mai importante și mai puternice decât cele ale Comisiei și aici vă dau un exemplu. Noi vrem să finanțăm din PNRR autostrăzi. Comisia Europeană a zis că nu punem bani pe infrastructură rutieră pentru că de zeci de ani noi tot finanțăm din fonduri europene infrastructură rutieră. Acum ar trebui să punem bani pe digitalizare și pe reducerea emisiilor de carbon. Noi am spus că degeaba vorbim de reducerea emisiilor de carbon în industrie sau chiar în sistemul de transport dacă nu avem autostrăzi performante pe care să poată să circule mașini performante și că nouă ne trebuie totuși mai mulți bani și pentru infrastructură de transport. Atuncea comisia a zis: bun, ok, hai să vedem, să evaluăm,  veniți cu propuneri care să ne arate că investițiile în autostrăzi pe care le faceți pot să ducă și la reducerea emisiilor de carbon, să faciliteze, de exemplu, circulația mașinilor electrice pe autostrăzi, să le faceți pe următorii 20-30 de ani, pentru că și noi ne propunem ca în 10-15 ani să domine mașinile electrice în Uniune. Și atunci la loc comanda, hai să vedem la care din autostrăzile astea putem să adăugăm niște investiții în centre de încărcare a mașinilor electrice sau să punem și perdele forestiere pe marginea lor pentru că copacii absorb emisiile de carbon de pe autostrăzi. Deci asta înseamnă   o negociere cu Comisia.  Deci lucruri de genul ăsta se negociază, nu e vorba de elevul rău care nu și-a făcut lecțiile și elevul bun care e premiat. Eu prefer să mai stăm o lună-două și să negociem, dar să avem obiectivele noastre atinse, decât să ne grăbim să acceptăm numai ce zice Comisia și să nu avem bani ca să finanțăm ceea ce pentru noi chiar e important”, exemplifică Dacian Cioloș felul în care se negociază cu Comisia.

În ceea ce privește puctele slabe pe care le-a identificat Dacian Cioloș la PNRR-ul românesc, liderul sălăjean nu crede că ar fi. Și-ar fi dorit ca actuala coaliție de guvernare să fi existat cu un an sau doi mai înainte ca să fi putut lucra pe un plan bine structurat, cu proiecte mai coerente, însă așa cum sunt ele acum reflectă și reformele pe care coaliția și le-a asumat, precum și obiective de investiții asumate.

”Riscul major e să nu fim pregătiți să punem în aplicare reformele la care ne-am angajat. Ăsta e și un risc politic și de asta USR-Plus tot insistă pentru reforme: reformarea administrației publice, depolitizare, digitalizarea administrației publice ca să fie mai eficientă, planuri de investiții în educație și sănătate. Când Ioana Mihăilă a venit cu propunerea acelei agenții pentru investiții în sistemul de sănătate care a fost contestată inițial de colegii de la PNL, noi am spus că e important să existe o astfel de agenție pentru că noi prin PNRR, dar și prin fonduri europene, ne propunem să construim multe spitale în țară și spitalele nu le poate construi ministerul ca atare, cu un aparat de câțiva oameni, și am văzut că nici consiliile județene singure nu le pot construe, că dacă puteau le-ar fi făcut până acuma, dacă ne referim la spitalele regionale. Așteptăm deja de câțiva ani de zile și vedem că nu avem capacitatea să pregătim proiecte bune și apoi să le punem în aplicare. Deci ne trebuie genul ăsta de infrastructură administrativă performantă ca să putem avea o absorbție de bani pe infrastructură de calitate. Astea sunt provocările PNRR-ului pentru că acolo va trebui să cheltuim banii foarte repede, în câțiva ani de zile”, mai spune Dacian Cioloș.

Despre alegerile interne din PNL și USR-PLUS

”Este un proces intern normal într-un partid democratic unde există mai mulți candidați. La noi o să fie cel puțin trei candidați. O să se mai înscrie până la sfârșitul lui august, când va fi termenul limită, și o să ne facem campania  așa cum o facem și acum. Eu vin să discut cu colegii, am fost și în alte județe unde mă duc să discut cu colegii din partid, să discutăm despre viziunea noastră despre cum ar trebui să arate partidul, ce ar trebui schimbat, cum să facem să ținem partidul unit. Ăsta pentru mine e un obiectiv foarte important. Există acuma tendința asta de tabere și de grupări care se contrazic unele pe celelalte și nu îmi doresc, că astfel de contraziceri ajung să deranjeze și să ne afecteze capacitatea noastră de unitate, care e importantă în coaliția de guvernare, pentru că suntem și partid de guvernare. Dorim să democratizăm și mai mult partidul, să învățăm din experiența și să ne ocupăm  serios de fuziune, fuziunea de facto se va realiza după acest Congres. De facto înseamnă să lucrăm cu adevărat împreună și atunci mi se pare important să avem un lider și la conducerea partidului care să promoveze genul ăsta de conducere a partidului în care să se regăsească opinii diferite, să nu fim în situația să dăm afară din partid colegi care au idei diferite de ale noastre, și pentru că nu suntem noi de acord cu ideile lor să-i dăm afară din partid. Deci sunt discuții interne pe care le avem.  La fel, discutăm cum să facem să fim mai eficienți la guvernare, să avem un sistem de evaluare a miniștrilor și a colegilor care participă la guvernare, nu doar miniștr,i dar și secretari de stat și șefi de agenții, ca să ne asigurăm că ne atingem obiectivele. Despre lucrurile astea discutăm în această perioadă”, spune Dacian Cioloș.

Cât de mulțumit este Dacian Cioloș de prestația partidului său?

”Domnul Barna e coleg cu mine la șefia partidului, deci noi ducem împreună acest partid care este fuzionat pe hârtie, dar în continuare, ca să fim cinstiți, onești, în modul de funcționare suntem în continuare fostul Plus și fostul USR. Și asta se vede de la o poștă când luăm decizii. Eu îmi doresc să depășim momentul ăsta și să ajungem în situația în care avem o conducere care e aleasă de partidul unificat după fuziune și care să își asume o direcție clară pentru partid”, precizează Cioloș.

Despre problemele premierului Cîțu

Situația actuală în care premierul Cîțu, candidat și la șefia PNL, este atacat din toate părțile, nu-i este străină nici lui Dacian Cioloș.

”Evident, pentru că ești o persoană publică supraexpusă când ești premier, nu mă surprinde faptul că apar astfel de lucruri. Bine era dacă știam de lucrul ăsta dinainte, adică să ne fi spus despre problemele sale. Eu nu am avut atunci, când am fost premier, astfel de probleme. Adică faptul că lumea a spus că sunt fiul lui Sorossau că am fost securest nu sunt schelete în dulap, au fost acuzații fără acoperire, iar aici e vorba de altceva. Acuma suntem într-un proces de campanie internă în PNL. Important e ca toată povestea asta să nu se răsfrângă asupra Guvernului și era important ca toate lucrurile să fie clarificate,  în primul rând PNL-ul să aibă o poziție foarte clară legată de situația asta pentru că PNL își asumă premierul în cadrul acestei coaliții de guvernare”, crede Dacian Cioloș.

Întrebat dacă o să propună demisia lui Cîțu, Dacian Cioloș nu a vrut să discute subiectul, stăruind în ideea că e o problemă internă a liberalilor și ei trebuie să clarifice lucrurile. De asemenea, Dacian Cioloș nici nu a vrut să spună pe care dintre cei doi liberali îi preferă la conducerea PNL –  Cîțu sau Orban.

”Nici nu ar trebui formulată întrebarea pentru că nu e treaba mea, asta e treaba PNL-ului. La nivelul ăsta în politică nu merge cu preferințe, lucrezi cu partenerul tău, oricare ar fi el, și e dreptul PNL-ului să își aleagă liderul și cu liderul respectiv noi vom lucra”, spune Cioloș.

Despre colaborarea cu ministrul sălăjean Lucian Bode

În ceea ce-l privește pe Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, Dacian Cioloș spune că mențin un dialog pe probleme legate de Sălaj.

”Suntem parteneri de guvernare. Evident că discutăm și de lucruri care țin de portofoliul dânsului în Guvern, și de responsabilitățile mele în coaliție și la nivel European, și discutăm și de priorități în județul Sălaj, unde putem să lucrăm împreună. Evident lucrăm împreună, ne auzim relativ des, schimbăm mesaje, ne cunoaștem, e o relație normală de lucru, bună. Vedeți, domnul Bode când era ministrul Transporturilor a pregătit mai multe proiecte de infrastructură rutieră, autostrada, de exemplu, de la Nădlac  să traverseze județul Sălaj și să ajungă până în Bihor, ca  să o finalizăm. Acuma noi avem ministrul Transporturilor, și eu mă asigur că ministrul Cătălin Drulă, colegul meu, ține pe radar și pe agenda de priorități toate aceste proiecte, alocă banii necesari. Vedeți că și eu acum, în coaliție, pentru Ministerul Transporturilor mă bat să avem bani la rectificare ca să-și poată ministerul face treaba. Deci ăsta e un exemplu că ne preocupă ceea ce se întâmplă pe plan local. Am discutat deunăzi cu domnul ministru Bode și de problema asta cu apa din Zalău, despre defecțiunile frecvente care apar pe conducta de la Vârșolț, ne asigurăm că avem bani să continue proiectul cu aducțiunea de apă de la Gilău și schimbăm informații și colaborăm când e nevoie ca să susținem proiectele acestea și alte proiecte pentru județul Sălaj”, mai spune Dacian Cioloș.

Despre ce urmează după alegerile interne

Fiind campanie internă în cele două partide principale din coaliția de guvernare, toată lumea așteaptă ca lucrurile să se așeze, iar orizontul de timp este după luna septembrie. Chiar și o eventuală remaniere guvernamentală poate veni în toamnă. Până atunci, reformele, marile decizii sunt în stand-by. Ce se va întâmpla atunci?

”Lucrurile se fac după o evaluare. Noi avem de analizat și activitatea Guvernului, începând de la premier până la toți miniștrii, dar și colaborarea noastră în Parlament. Vorbesc despre  partidele din coaliție, ca să fim eficienți și să luăm decizii și să începem să ne asumăm decizii. Pentru că, vedeți, cu secția specială din justiție, în continuare stăm în așteptare, deși ministrul Stelian Ion a propus deja câteva variante, ca să putem să împăcăm cât mai multă lume, dar să facem reformele la care ne-am angajat. Cu pensiile speciale în continuare batem pasul pe loc pentru că colegii din coaliție nu au vrut să nu și-au dorit să avansăm foarte repede pentru că, probabil, au sensibilități politice în partid. Dar e un obiectiv din programul de guvernare. Reforma administrației publice, depolitizarea și profesionalizarea e un alt obiectiv pe care trebuie să l implementăm, dacă vrem să creștem eficiența folosirii banilor publici și pe care USR-Plus și-l dorește. Toate lucrurile acestea trebuie să le discutăm. Am promis alegerea primarilor din două tururi și aici este vorba de o Comisie de Cod electoral pe care ne-am propus să o organizăm în Parlament și trenează constituirea ei pentru că avem colegi, mai ales UDMR, care are niște pretenții, niște așteptări. Deci sunt mai multe proiecte, care sunt importante pentru mine. Prim-ministrul evident poate să vină cu o evaluare pe care el o face asupra miniștrilor, dar și noi, partidele, putem face o evaluare. Și eu îmi doresc ca după alegerile interne să ne facem și noi propria evaluare a funcționării Guvernului și a funcționării ministerelor și să vedem ce putem îmbunătăți”, spune Dacian Cioloș.

În opinia liderului USR-PLUS, asta nu înseamnă neapărat că trebuie schimbați miniștri.  ”Poate că unii trebuie schimbați, poate că nu, dar trebuie să vedem ce funcționează și ce nu funcționează și din cauza cui nu funcționează, mai ales pentru că nu are niciun sens să schimbi un ministru dacă problema este la coaliția de guvernare, unde nu se pot lua decizii pentru că există blocaje dintr-o parte sau alta. Degeaba schimbi miniștri dacă nu rezolvi și problema de asumare politică a unor decizii în coaliția de guvernare. Deci lucrurile sunt un pic mai complexe, dar trebuie să reintrăm în modul de colaborare pentru a guverna și pentru a lua decizii. Acum, din păcate, deciziile sunt relative, mai ales pentru că PNL-ul are niște sensibilități și ați văzut la ce duce campania asta internă în PNL. Eu sper să depășească și colegii noștri de coaliție cât mai repede momentul ăsta și să ne apucăm de guvernare serioasă. Ați văzut că și noi avem campanie internă, dar asta nu ne împiedică să luăm decizii din partea USR-PLUS în coaliție”, explică Cioloș.

Despre propria organizație din județ

Întrebat dacă este mulțumit de activitatea propriei organizații la nivelul Sălajului, Dacian Cioloș spune că da.

”Până acum sunt mulțumit, dar și aici sunt resurse politice care pot fi mai bine valorificate, avem colegi care sunt consilieri locali în anumite localități, inclusiv în anumite orașe, care sunt consilieri parte a majorității politice din consiliile respective și am discutat despre cum să folosească mai bine faptul că sunt parte a majorității ca să impună anumite proiecte, care sunt importante pentru comunitate, pe care noi le-am promis în campanie”, a mai spus Dacian Cioloș.