Vara, consumul de fructe crește, pentru că majoritatea dintre noi le consumăm fie în stare naturală, fie în compoturi, gemuri sau dulcețuri. Dacă îți plac fructele de vară, nu ai cum să nu iubești zmeura, acest fruct delicios care ne încântă papilele gustative. Gospodinele profită de acest sezo pentru a face provizii pentru iarnă și prepară dulcețuri cu arome diverse. Așadar, dați o raită prin grădină sau prin piețe, pentru a vă face rost de ingredientele necesare și preparați cea mai gustoasă dulceață de zmeură, după o rețetă simplă și rapidă.
Ca și ingrediente, aveți nevoie de: 3 kg zmeură, 3 kg zahăr și 2 lămâi. Modul de preparare este unul cât se poate de clasic și de simplu. Înainte de a începe să preparați dulceața, spălați bine borcanele și capacele cu apă și detergent, clătiți-le sub jet de apă, apoi le puneți într-o tavă și le sterilizați în cuptorul încins la 160 de grade, timp de 20-25 de minute.
Fructele de zmeură, curățate de frunze, spălate bine și scurse de apă, se așează într-o cratiță de 5-6 litri (preferabil de fontă), în straturi, alternativ cu zahărul. Mai precis, un strat de fructe, unul de zahăr, și operațiunea se repetă până la epuizarea cantității disponibile. Se lasă așa 3-4 ore, pentru ca să se extragă zeama din fructe. Se pune apoi cratița pe foc mic, se adaugă zeama de lămâie și se fierbe compoziția. Pentru a nu se arde dulceața, în cazul în care recipientul nu e de fontă, între foc și cratiță se pune o bucată de tablă special folosită în astfel de situații.
Pe parcursul fierberii, se va îndepărta spuma formată cu ajutorul unei linguri, iar pereții cratiței se sterg de aderențele de zahăr cu o pensulă de bucătărie, înmmuiată în apă rece. Astfel, se evită caramelizarea dulceții și în același timp schimbarea culorii acesteia din roșu aprins, în maroniu.
După aproximativ o oră, se scoate o lingură de dulceață, se lasă la răcit și se verifică consistența acesteia. Când este fierbinte, dulceața este mai lichidă, însă, prin răcire, siropul se gelifică și se îngroașă. În general, la gemuri și dulcețuri, cu cât scurtăm timpul de fierbere, cu atât se păstrează mai multe vitamine și arome din fructe.
Atunci când este gata, dulceața se toarnă fierbinte în borcane. Acestea se închid cu capace etanșe, după care se țin 50-60 de minute la răcit. În final, când borcanele sunt reci, se depozitează la loc sigur, în cămară. De acolo, le vom lua unul câte unul, să le savurăm în zilele de toamnă și de iarnă.