Prunele se numără printre cele mai importante surse naturale de vitamine și minerale, care ajută organismul uman în tratarea diverselor afecțiuni și prevenirea unor boli precum diabetul, anemia sau constipația. Acestea din urmă sunt afecțiuni care contribuie la îngrășare și împiedicarea pierderii în kilograme.

Prunele se consumă mult în această perioadă, fiind fructe de sezon. Se pot face cure de 7-10 zile pentru tratarea afecțiunilor, consumând înte 8-10 prune zilnic, dimineața, pe stomacul gol. În rest se pot consuma după bunul plac, ca masă separată, de 3-4 ori pe săptămână.

Coaja prunelor conține resveratrol-unul dintre cei mai puternici antioxidanți din natură, substanță ce contribuie și la culoarea mov a fructelor. Acest antioxidant se mai găsește în struguri negri, afine și fructe de pădure. Antioxidanții ajută la dezintoxicarea organismului, la menținerea tinereții pielii, oferă protecție cerebrală și cardiovasculară și reduc stresul oxidativ.

Prunele proaspete au acțiune de reglare a glicemiei, fiind una dintre cele mai importante surse naturale de prevenție a diabetului, prin stimularea metabolismului glucidic. În tratamentul adjuvant pentru prevenirea diabetului, se consumă doar fructe proaspete.

Deși nu sunt bogate în fier, prunele combat anemia, prin concentrația mare de vitaminele A și C. Acestea nu au doar rol antioxidant, dar au și rol de refacere al structurilor conjuctive, menținând sănătatea țesuturilor și elesticitatea pielii. În plus, vitamina C contribuie la absorbția fierului în organism, fiind un bun aliat în anemiile feriprive.

Aceste fructe sunt foarte consistente în bor organic, substanță care joacă un rol crucial în asimilarea calciului de către organism și consolidarea sistemului osos. În special pentru femei, prunele proaspete sunt excelente, deoarece previn osteoporoza și  reglează deficitul de hormoni feminini, care, în timp, duc la pierderea masei osoase.

Se recomandă ca prunele să fie consumate doar atunci când sunt coapte în totalitate, pentru a vă bucura de cantitatea maximă de antioxidanți.

Fructele mai pot fi preparate sub formă de compot, dulceață, gemuri sau diverse rețete de desert.