Proiectul ”Proiectare cu execuție, reabilitare Galeria de Artă Ioan Sima” a ajuns în momentul în care s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Proiectul are o valoare de 2.228.310 lei (plus TVA) pentru proiectare și execuție și este finanțat de la bugetul Consiliului Județean Sălaj. Licitația a avut loc în cursul anului trecut și a fost câștigată de firma SC Clio SRL din Zalău, aceasta fiind, de altfel, și singurul participant la licitație. Termenul de execuție este de 24 de luni, calculat din data de 4 august 2021, când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor.
Lucrări propuse în cadrul proiectului de reabilitare
Având în vedere starea de degradare a clădirii, au fost propuse intervenții atât în interiorul, cât și în exteriorul obiectivului. Constructorul trebuie să rezolve problemele legate de infiltrațiile de apă de la nivelul subsolului, se refac sistemele de instalații electrice, sanitare, termice, telecomunicații și efracție, se înlocuiește tot ce înseamnă tâmplărie, se refac tencuielile interioare și exterioare și se desfac elementele parazitare de pe fațadă.
De asemenea, se reamenajează zona de acces în clădire, de la recondiționarea porții de acces pietonal și auto, la gard, la alei și rampa de acces pentru persoanele cu dizabilități.
În afară de rezolvarea problemelor de construcție și structură, tencuieli și zugrăvirea interiorului, beneficiarul a mai prevăzut implementarea unui sistem de ecranare a ferestrelor, sistem perete mobil, pentru a se crea un ambient plăcut pentru spațiul de expoziție. La interior se propune echiparea spațiilor de expoziție cu mobilier și sisteme de etalare a obiectelor de artă adecvate funcțiunii de galerie de artă și corespunzătoare din punct de vedere al cerințelor în vigoare. Mobilierele propuse sunt sub formă de: vitrine de expunere; postamente, socluri, console; sisteme de agățători; alte sisteme (bănci de odihnă, panouri pentru unități multimedia, panouri libere pentru informații etc.
În zona mansardei, se propune desfacerea scărilor de acces în podurile existente și realizarea unei scări de acces metalică, amplasată în zona celor două existente (propuse spre desfacere). Se propune și desfacerea unei ferestre și punerea în locul ei a unei uși din lemn masiv sau multistratificat, pentru a se realiza accesul spre scara metalică, termoizolarea podului corpului nou de clădire, printr-un sistem de vată minerală poziționată între căpriorii existenți, închiderea șarpantei cu placaj din gips carton, folosirea podului existent pentru depozitarea de panouri, recuzită etc.
În zona acoperișului, se dorește schimbarea învelitorii din țigle ceramice existente cu țiglă ceramică tip solzi, așezată în strat dublu sau simplu, culoare natur, prevăzută cu parazăpezi. Se propune, de asemenea, schimbarea învelitorii din tablă metalică existentă cu învelitoare din tablă, nouă, culoare natur, prevăzută cu parazăpezi, vopsirea lambriurilor în zonele de rupere de pantă, reabilitarea elementelor decorative metalice la nivelul învelitorii, refacerea îmbinărilor acoperișului, refacerea sistemului de colectare a apelor pluviale și vopsirea lui mecanizat.
”Pentru toate aceste probleme identificate s-au stabilit soluțiile care să ducă, în 24 de luni, la o clădire complet reabilitată și modernizată care să corespundă destinației de spațiu expozițional pentru colecțiile noastre de bunuri culturale și de care comunitatea locală are nevoie, ca să-i motiveze apetitul pentru produsul cultural de calitate”, spun reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
O clădire construită acum 95 de ani
Imobilul care adăpostește în prezent Galeria de Artă „Ioan Sima“ are un trecut interesant. A fost construit în anul 1926 și a aparținut familiei Roth. În 14 iulie 1930, agenția Băncii Naționale a României cumpără imobilul de la soții Ernest și Dora Roth, aici funcționând mult timp filiala locală a acesteia. În martie 1980, Guvernatorul Băncii Naționale a României transferă administrarea acestui imobil Oficiului de Gospodărire a Apelor Sălaj, iar în 27 octombrie 1980, prin decizia Consiliului Popular Județean Sălaj, dreptul de administrare al imobilului este atribuit Comitetului de Cultură Zalău, respectiv Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, deținător și în prezent.