Faptul că de la ultima actualizare, în anul 2019, a tarifelor practicate de Citadin au crescut atât cheltuielile cu forța de muncă, dar și prețurile la materiale și energie, a determinat conducerea societății să solicite consilierilor locali din municipiu să aprobe majorarea tarifelor pentru serviciile prestate. Astfel, aleșii zălăuanilor sunt chemați, joi, să își exprime votul asupra noilor tarife care să acopere cheltuielile societății pentru plata salariilor și a materialelor și utilajelor folosite.
Creşterile medii propuse pe activități sunt: pentru salubrizare, creșteri între 8 la sută și 17 la sută pentru personalul încadrat, dar si creşteri cuprinse între 7 și 12,8 la sută pentru activitățile prestate de mecanici; la serviciul de ecarisaj (gestionare câini fără stăpân) sunt propuse creșteri între 3,28 și 24,99 la sută; pentru ”zone verzi” sunt propuse creșteri între 7 și 13,6 la sută; pentru utilajele societății sunt prevăzute creşteri între 2 și 10 la sută pentru utilajele deservite de mecanici, și între 2 și 3 la sută, pentru utilajele deservite de muncitori de la secţia de reparaţii străzi, aflaţi sub incidenţa OUG 114/2018, respectiv de 7-8 la sută pentru motouneltele deservite de muncitorii de la secţia zone verzi.
”Tarifele în vigoare pentru serviciile gestionate de către SC Citadin Zalău SRL, în baza contractului de delegare a gestiunii nr.36269/10.08.2010 sunt tarifele aprobate prin HCL 32 din 31.01.2019. acestea nefiind modificate sau ajustate în 2020”, se arată în referatul de specialitate.
Majoritatea angajaților sunt plătiți cu minimul pe economie
”Pentru utilaje, creşterea salariului tarifar orar de la 17,87 ron/oră la 21,19 ron/oră este de aproximativ 18,6%, creștere care a rezultat ca urmare a reaşezării salariului în anul 2019 aproape de cel din domeniul construcţiilor si din majorarea salariului minim pe economie. Chiar si cu aceste reaşezări de salarii se observă că angajaţii care deservesc utilajele folosite în domeniul contrucțiilor au salarii mai mici decât cei din sectorul reparaţii străzi. Menţionăm că acest sector este un sector cu activitate care necesită calificare pentru munca prestată de mecanic de utilaje și şoferi de categoria B,C,E. Pe ansamblu, toate majorările menţionate mai sus au dus la creşteri ale tarifelor între 2% și 10% pentru utilajele deservite de mecanici și de 2% până la 3% pentru utilajele deservite de muncitorii de la secţia reparaţii străzi care sunt încadrați confom OUG 114/2018; și de 7% până la 8% pentru motouneltele deservite de muncitorii de la secţia zone verzi. S-au propus spre aprobare 2 tarife noi: automăturătoare colectoare SCARAB și ATV”, se arată în proiectul de hotărâre.
Tarifele pentru salubrizarese majorează din cauza majorării salariului tarifar orar, de la 15,70 ron/oră la 17,71 ron/oră, rezultând o creştere de 12,8 la sută.
Așa cum reiese și din statul de funcţii, din totalul de angajaţi (47, din care 3 șefi de echipă), 40 sunt încadrați la salariul minim pe economie. Pe lângă cheltuielile cu forţa de muncă, pentru activitatea de întreținere a curăţeniei din cadrul serviciului de salubrizare, s-a introdus cheltuiala cu sacii menajeri înlocuiti zilnic în coşurile de gunoi și care până acum nu erau cuprinși în tarife. Pe ansamblu, toate majorările menţionate mai sus au dus la creşteri ale tarifelor de la 8% până la 17% pentru activitățile prestate de muncitorii de la salubrizare si de la 7% până la 12,8% pentru activitățile prestate de mecanici. Se propune și aprobarea unui tarif nou – măturat mecanizat carosabil cu maturatoare SCARAB.
Tarifele pentru gestionarea câinilor fără stăpân se majorează atât pe fondul creșterilor salariale, cât și din cauza creșterii prețurilor cu materialele necesare. În acest sector s-au reactualizat și prețurile la materiale/medicamente pentru că, în ultimul timp, s-au înregistrat majorări substanţiale de preț la acestea.
La ”zone verzi”, salariul tarifar orar se majorează de la 16,34 ron/oră la 18,48 ron/oră, rezultând o creştere de 13,1% a salariului tarifar orar. Majorarea de 13,1% rezultă din majorarea salariului minim pe economie.
”S-a actualizat și preţul pentru apa folosită pentru stropit. Din totalul de 39 angajaţi de pe statul de plată, 33 angajaţi sunt la salariul minim pe economie. Pe ansamblu, reactualizările menţionate mai sus au dus la majorarea tarifelor între 7% și 13,6%”, scrie în referat.
La ”Reparaţii străzi”, un maistru are salariul mai mic decât un muncitor
La ”Reparaţii străzi”, se utilizează indicatoare de norme de deviz naţionale și norme locale, aprobate prin HCL, si se aprobă tarife orare manoperă, tarife pentru utilaje și tarifele de transport. Conform propunerii, salariul tarifar orar se majorează de la 23,75% ron/oră la 24,60% ron/oră, rezultând o creştere de 3,6% a salariului tarifar orar.
”În acest sector, din 47 persoane angajate, la salariul minim pe sector construcţii sunt angajate 34 persoane. În urma majorării salariului conform hotărârilor de guvern nr. 937/2018 și OUG 114/2018, s-au reluat negocierile pentru a se păstra nivelul de ierarhizare deorece s-a ajuns ca un maistru să aibă salariul mai mic decât un muncitor. La acest sector sunt stabilite tarife de transport în lei/km în oraş și în afara oraşului și tarife în lei /tonă”, arată referatul de specialitate.
Pentru coșerit, tariful este de 24,6 lei/oră deoarece s-a constatat, în urma experienţei de aproximativ un an si jumătate, că tarifele nu reflectă corect activitatile desfăşurate, la data stabilirii acestora fiind estimări cu privire la timpii necesari de acţionare și deplasarea medie.