Primăria Zalău pregătește intens mult așteptata redeschidere a Cinematografului Scala. După stabilirea organigramei și demararea procedurilor pentru organizarea concursurilor în vederea ocupării funcțiilor la noul obiectiv, pentru administrarea eficientă a sălilor de cinema și a planetariului, trebuie stabilite din timp și tarifele care vor fi practicate.
Din acest motiv, consilierii locali sunt invitați să voteze prețurile de închiriere ocazională a sălilor de cinema, dar și prețul biletelor la film și la Planetariu. Potrivit proiectului de hotărâre și anexei acestuia, vom putea vedea un film în format 2D la Scala cu 25 de lei, iar accesul la un film în format 3D va costa 30 de lei. Un bilet la Planetariu va costa 10 lei, iar elevii, studenții, preșcolarii și pensionarii vor beneficia de reducere. Pentru aceste categorii, tariful de acces la un film în format 2D va fi de 6 lei, la un film în format 3D biletul va costa 7,5 lei, iar accesul la Planetariu va costa 5 lei.
Sălile de cinema vor putea fi și închiriate ocazional, pe lângă activitatea principală. Tarifele propuse sunt de 300 de lei pe oră pentru sala mare, de 245 de locuri plus două locuri pentru persoanele cu dizabilități. Pentru sala mică – cea de 38 de locuri plus două locuri pentru persoane cu dizabilități – taxa de închiriere va fi de 100 de lei pentru o oră. Taxa de închiriere a sălii Planetariului va fi de 50 de lei pentru o oră, având o capacitate de 25 de locuri. În document se specifică și faptul că taxele propuse includ utilizarea sistemului de sunet, fără sistemul de proiecție. Pentru evenimentele care vor fi organizate în weekend, tarifele de închiriere vor fi mai mari cu 50 la sută.
De utilizare gratuită a sălilor vor putea beneficia Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, instituțiile de învățământ, ONG-urile, fundațiile, instituțiile din subordinea Consiliului Local al Municipiului Zalău. Toate acestea numai în scopul organizării unor evenimente, spectacole, festivități, activități de educație permanentă pentru promovarea unor proiecte interes public, a tradițiilor, personalităților și culturii locale, dar și a evenimentelor organizate în scop caritabil.
”Îmi exprim iniţiativa de promovare a proiectului de hotărâre privind completarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Zalău nr. 394 din 23 decembrie 2020 – privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, a tarifelor şi chiriilor pentru administrarea bunurilor ce aparţin domeniului public şi privat al Municipiului Zalău, pentru anul 2021, respectiv aprobarea taxei privind utilizarea ocazională a spaţiilor situate în incinta Cinematografului Scala şi a preţului biletelor de acces la film şi la planetarium, respectiv completarea anexei II a HCL al Municipiului Zalău nr. 394/2020, cu punctul pentru utilizarea ocazională a spaţiilor aflate în administrarea Cinematografului SCALA Zalău şi a preţului biletelor de acces la film şi la planetariu. 2. Solicit Consiliului Local al Municipiului Zalău să analizeze şi să hotărască cu privire la adoptarea acestuia”, arată în referatul de specialitate inițiatorul proiectului, primarul Ionel Ciunt.
Aceste tarife și închirierea spațiilor sunt necesare pentru eficientizarea activității și pentru a aduce bani la bugetul local.
”Cinematograful Scala din Municipiul Zalău va colabora cu Centrul Naţional al Cinematografiei si Uniunea Cineaştilor din România în vederea promovării filmografiei culturale şi educative româneşti şi universale. Prin <Serviciul de administrare a Cinematografului Scala> se iniţiază şi desfăşoară programe artistice din domeniul specific artei cinematografice urmărind cultivarea valorilor şi promovarea culturii şi educaţiei cinematografice sens în care se vor preocupa să difuzeze filme de actualitate, ultimele noutati dar si filme de <cinematecă>, prin încheierea de contracte cu firme specializate în distribuţia filmelor. Sălile de spectacol din incinta cinematografului, la solicitarea instituţiilor de învăţământ, O.N.G. – urilor, fundaţiilor etc., vor putea fi utilizate şi pentru desfăşurarea unor activităţi culturale şi activităţi artistice specifice, de educaţie permanentă (conferinţe, lansări de carte, simpozioane ştiinţifice şi alte manifestări culturale). Pentru instruirea copiilor şi elevilor, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, se vor putea organiza proiecţii pentru vizionarea de către elevi, în scopuri pedagogice, a filmelor, ecranizări după romane ale literaturii române şi universale, precum şi a unor activitati la Planetariu pentru aprofundarea cunoştinţelor în domeniul astronomiei”, se mai arată în document.
Foarte scumpe biletele (25 lei 2D si 30 lei 3D). La Oradea, la Cinema Palace, preturile sunt de 18,5 lei 2D respectiv 19,5 lei 3D (lunea, martea si joia) iar in weekend preturile sunt intre 23 lei si 27 lei in functie de ora. La 25, 30 de lei cinematograful din Zalau va ramane gol.
Preturile sunt ok,ma așteptam la un preț de 25 ron,dacă ar fi preț de 10 ron îți dai seama ar fii plin de mâncători de seminte,bețivi și tot felul de obraznici,dacă vreau sa ma duc soția,copii la film odată de doua ori pe lună sunt dispus sa cheltuiesc 150 ron dar sa nu fiu deranjat
Pana la Cluj cheltuiesc doar pe drum 70 ron benzină plus 2,5 ore pe drum plus traficu din cluj,deci nu e scump, doar rămâne partea cea mai importantă…sa fie filme de top, știu ca pe netflix sunt filme noi..măcar sa nu fie mai prejos de ea..
…6 lei pentru elevi si pensionari, dar 25 de lei pentru ceilalti mi se pare cam mare discrepanta. Cinematograful a fost reabilitat special pentru aceste categorii cumva?! Altfel, un 10 lei pentru elevi/studenti si 20 pentru noi, ceilalti, mi se pare mai potrivit. In fine…