Plantele sunt cea mai bună metodă de a însufleți și de a crea o stare de bine în locuința noastră. Sunt convinsă că majoritatea dintre noi avem câteva ghivece cu plante care ne decorează casa, ne pun zâmbetul pe buze, ne fac să ne simțim mai responsabili, dar totodată pun la îndoială aptitudinile noastre de buni grădinari. Totul este minunat, însă atunci când avem o plantă nouă, există niște factori importanți care influențează bunăstarea acesteia.

Violeta africană (Saintpaulia) este una dintre cele mai populare plante de apartament. Această plantă se păstrează înflorită, dacă este îngrijită corespunzător, de la 1 ianuarie, până la 31 decembrie. Saintpaulia este o plantă foarte comodă, nu crește foarte mare, dar este bogată, elegantă, decorativă și foarte ușor de îngrijit. Prin încrucișarea diferitelor specii și prin mutație genetică, a rezultat bogăția de violete hibride de astăzi, care acoperă nuanțele de la alb-verzui, până la vișiniu închis sau verde, ori cele care au petale multicolore (până la 3 culori), de la clasicul violet pînă la albul strălucitor.

Planta de Saintpaulia are nevoie de pământ obișnuit, cu ph acid. Mai mult, este bine să îl amesteci cu perlit-roca vulcanică ce reține apa în exces, apoi o eliberează treptat din nou în sol, și cocopeat-învelișul mărunțit fin al nucii de cocos. Din 6 în 6 luni, este bine să schimbi pământul.

Violeta adoră solul ușor umed și aerul umed. Este foarte important să știi cum se îngrijește violeta africană, și să nu-i pui niciodată apa direct în ghiveci. Frunzele plantei nu trebuie udate. Apa se pune doar în farfurie, iar după 20 de minute excesul se aruncă. Aceste plante preferă camerele cu umiditate bună și nu se simt bine într-o atmosferă uscată. Acest lucru le face ideale pentru baie și bucătărie.

Violetele au nevoie de lumină, dar fără a fi lăsate în razele directe ale soarelui. Ideale ar fi ferestrele amplasate către est, vest sau nord. Temperatura ideală este de 19-26 de grade Celsius. Dincolo de aceste temperaturi, procesul de creștere și înflorire scade. Un îngrășământ bun poate ajuta plantele să aibă frunze proaspete și să înflorească des. Ideal este îngrășământul care are în compoziția sa azot, fosfor și potasiu.

Metoda cea mai utilizată de înmulțire a acestor flori este butășirea frunzelor. Se vor folosi frunze sănătoase și viguroase. Frunzele se vor desprinde de plantă, cu ajutorul unui cutter, fără a se răni tulpina. Se vor pune la înrădăcinat în pahare cu apă, până formează mici mustăți albe de 1-2 cm, apoi vor fi plantate în ghivece mici, cu pământ pentru flori, compus din turbă, nisip și perlit. Nu se recomandă folosirea frunzelor din prima rozetă de frunze-cea mai veche, aflată la baza plantei. Ideale sunt frunzele de mărime medie, începând cu rândul al doilea, către centrul rozetei florii.