Ia biletul, neamule! Mâine-poimâine vom vedea în stațiile de autobuz din Zalău mici întreprinzători care să suplinească o carență a administrației locale: lipsa locurilor de vânzare pentru bilete. De ani de zile, administrația orașului, indiferent de culoarea politică, s-a jucat cu nervii zălăuanilor care circulă cu transportul în comun. Nu vorbim acum de parcul auto, de condiții de transport sau de atitudinea angajaților (toate s-au îmbunătățit în ultimii ani), ci de simplul gest de a-ți procura biletul. Da, uneori mai circuli cu autobuzul prin oraș, trebuie să ajungi la oră fixă, te duci ca orice om responsabil la chioșcul de ziare de unde ai luat bilete până acum și vezi ditamai anunțul că nu sunt. Și eu de unde iau bilet, acum?

Unii zălăuani, amabili, vor să te ajute: du-te până în stația cutare că este aparat de bilete; urcă până lângă magazinul cutare că la chioșcul de abonamente se dau și bilete. Te uiți pe ceas, ai zece minute să ajungi la destinație și realizezi că nici pe jos nu mai ajungi, nici să cauți nu știu ce chichineață la două stații distanță nu-ți permiți că, deh, întârzii. Și faci ce face orice om care e contratimp: chemi un taximetru. Da, să te ducă până în cea mai apropiată stație de autobuz despre care știi că are aparat de eliberat bilete, ca să-ți faci stoc, să nu mai pățești minunății din astea. Atâta doar că cea ai apropiată stație unde e amplasat eliberatorul de bilete e în centru și funcționează doar cu bancnote de 1 și 5 lei. Și biletul costă 4 lei. Un alt zălăuan de bine îți spune că poți folosi și bancnote mai mari, dar îți dă rest numai fise de 50 de bani. Bune și alea, dar fii atent că de cele mai multe ori se blochează, zice omul, rămâi și fără bani, și fără bilet. Acum, nu mi se pare anormal să se blocheze, dacă e singurul eliberator de bilete de pe o rază de trei stații și două cartiere. Are și aparatul ăsta capacitatea lui de a înghiți bancnote și a elibera bilete. Așa că pe un drum scurt, de trei stații, faci socoteala și realizezi că ai plătit 8 lei pentru taximetru, încă 8 lei pentru 2 bilete de rezervă că nici mamon nu-ți garantează că data viitoare când mai ai nevoie de transportul în comun o să ajungi într-o stație de unde-ți poți procura bilet. Să fie acolo, în portofel, în caz că… Dar dacă nu ai bani la tine? Dacă ai doar cardul? Dacă ești un cetățean care merge la o programare la spital cu oră fixă și ultimii tăi bani sunt exact ăia de un bilet? Ce faci?

Opțiunile pentru transportul în oraș sunt multe: fie mergi pe jos, fie mergi cu mașina proprie, chemi un taximetru sau apelezi la operatorul de transport în comun. Nu folosești transportul în comun frecvent ca să-ți fie rentabil un abonament, dar îl folosești din când în când. Iar atunci când îl folosești te aștepți ca procurarea unui bilet să fie exact ultima problemă care să apară. Oare când o să înțeleagă administrația orașului că te încurcă o treabă atât de mică și aparent neînsemnată precum faptul că ei au războaie politico-financiare care te afectează pe tine? Chiar nu mă interesează, ca cetățean, cine, ce, cum, eu vreau să pot să mă duc în stația de autobuz și să găsesc o formulă simplă, accesibilă, pentru a-mi procura biletul. Ce se ascunde în spate deocamdată nu mă interesează, că prețul încă e rezonabil. Când, înainte de a lua o măsură care mă afectează pe mine, cetățean de rând, o să te gândești tu, factor de decizie, să-mi pui mai întâi la dispoziție o variantă care să mă ajute, nu să mă încurce și să-mi creeze disconfort?

Îmi imaginez o administrație în care interesul omului de rând chiar să primeze. Cum? Atunci când conducerea transportatorului în comun zice: ”agentul economic X nu și-a plătit facturile pentru bilete, le sistăm facturile”, ideea imediat următoare să nu fie ”le sistăm furnizarea de bilete” și punct. Continuarea ar trebui să fie ”hai să găsim o altă variantă prin care să asigurăm biletele pentru călători, înainte de a sista furnizarea biletelor către cel care întârzie plățile”. Adică, altfel spus, să terminăm cu ”administrația din topor” și să gândim soluții la probleme, înainte de a le crea.

Transurbis zice să te uiți pe site

Când ai mașină de serviciu sub fund și nu prea depinzi de alții să ajungi într-un loc din Zalău la ore fixe, e ușor să persiflezi pe cel care n-are aceste posibilități facile de mobilitate. De unde poți cumpăra bilete acum? Sunt o mulțime de locații, iar dacă vrei musai, poți să verifici pe site-ul operatorului de transport în comun. Inițial am vrut să publicăm lista cu locurile din care îți poți procura biletul. Dar de ce s-o facem? Dragă cititoriule, îți spunem așa cum spune și operatorul: intră pe site-ul Transurbis și informează-te. Da, trebuie să cunoști toate denumirile firmelor cu care are contract operatorul, toate stațiile cu denumirile aferente și, dacă nu te descurci, e treaba ta. Ei te-au informat. Te descurci, că trăiești în Zalău și treaba ta e să îți ocupi timpul cu indolența și lipsa de aplecare spre confortul cetățeanului.

PS: Oare găsesc un avocat care să mă ajute să-mi recuperez de la Transurbis banii cheltuiți pe taximetru, când am mers trei stații ca să-mi cumpăr bilet de la eliberatorul de bilete automat din centru? Am văzut că e la modă și vreau să profit.