Conducerea OMS, prin vocea lui Tedros Ghebreyesus, trage un semnal de alarmă legat de noul val de infectări cu Covid-19. Conform spuselor acestuia, întreaga lume ar trebui să se aștepte la o creștere fulminantă a numărului de infectări și decese, cauzate în mare parte de varianta Delta a virusului. Se așteaptă o instalare rapidă în toate țările, pentru că în Europa a început deja ceea ce medicii numesc valul 4 al pandemiei.

Acesta a declarat, miercuri, că eșecul global de a distribui vaccinuri, teste și tratamente alimentează o pandemie cu două căi și că “în 19 luni de pandemie și la 7 luni de la aprobarea primelor vaccinuri, suntem acum în stadiile incipiente ale unui alt val de infecții și decese”.

Potrivit medicilor specialiști din întreaga lume, nici măcar cei care au trecut prin boală și se bazează acum pe imunitatea căpătată în urma infectării nu vor fi ocoliți de noile tulpini Delta, Epsilon și Lambda ale coronavirusului. Acest val 4 se mai numește și valul celor nevaccinați, în rândul cărora se va resimți cel mai intens.

Organizația Mondială a Sănătății insistă către guvernele lumii să păstreze măsurile de precauție anti-pandemie și să intensifice campaniile de vaccinare, în condițiile în care numărul de infectați a explodat, la propriu, în țările care primesc turiști. Vuiesc deja știrile despre situațiile care evoluează rapid în Grecia, Spania sau Portugalia, pe fondul răspândirii îngrijorătoare a tulpinii Delta, care, la rândul său, a dezvoltat cele două variante-Epsilon și Lambda. Ca urmare a acestui lucru, Spania și Olanda au impus din nou restricții, iar Israelul a introdus, de curând, carantina obligatorie pentru toți cei care sosesc în țară, chiar dacă sunt vaccinați anti-covid.

Evenimente precum Campionatul European de fotbal au influențat oamenii să lase garda jos, oarecum, iar consecințele nu întârzie să apară. Deschiderea activităților, ca urmare a vaccinării, se pare că merge pe o linie greșită, pentru că a crescut rata de transmitere a virusului.

Mult mai contagioasă și cu o capacitate certă de a evita protecția oferită de imunizare ori de trecerea prin boală, varianta Delta a coronavirusului a reușit, de două luni de când a fost descoperită în Europa, să devină dominantă în majoritatea țărilor.

Șeful campaniei de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat și el că varianta Delta va influența apariția celui de-al patrulea val al pandemiei.

“Este un semnal de alarmă. Ne așteptăm la o creștere lentă dar progresivă a cazurilor Delta, care își vor pune amprenta pe valul 4 al pandemiei, val care va fi mai agresiv”, a afirmat acesta.

În România, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu varianta Delta se află pe un trend ascendent, cu peste 100 de cazuri, la momentul actual. Ironia sorții face ca mulți dintre cei infectați cu Delta să nu fi călătorit în străinătate, înaintea contactării virusului. Până în prezent, 4 persoane nevaccinate și cu boli asociate au decedat din cauza acestei tulpini.