Recent, Parlamentul European a aprobat noi reguli care permit furnizorilor online să identifice, să elimine și să denunțe din proprie inițiativă materiale online legate de abuzul sexual asupra copiilor.

Potrivit Europol, pandemia Covid-19 a dus la o creștere considerabilă a abuzurilor sexuale online îndreptate împotriva copiilor, abuzuri care se aflau deja la cote înalte.

Potrivit Parlamentului European, ca urmare a măsurilor restrictive din timpul pandemiei, copiii au ajuns să petreacă mai mult timp online nesupravegheați, devenind astfel mai vulnerabili în fața exploatării. În același timp, infractorii sexuali au profitat de situația creată pentru a ajunge mai ușor la potențiale victime. Totodată, s-a înregistrat și o creștere a cazurilor de șantaj sexual și de manipulare și racolare online, care se manifestă prin abordarea de minori online, cu intenția de a comite un abuz sexual. Folosindu-se de tehnologiile digitale, infractorii pot ajunge la copii prin intermediul camerelor web, al chat-urilor și dispozitivelor conectate din rețele sociale și jocuri video, rămânând totodată anonimi datorită unor tehnologii de tip cloud și dark web. Utilizarea unor astfel de tehnologii face dificilă aplicarea legii de către autorități, întrucât este mult mai complicat să detecteze, investigheze și să urmărească penal abuzurile sexuale online asupra copiilor. Conform raportului anual al Internet Watch Foundation, furnizorii de servicii de internet din Europa găzduiesc cel mai mare număr de materiale cu conținut sexual abuziv asupra minorilor la nivel mondial.

Combaterea abuzului online asupra copiilor și protejarea confidențialității

În data de 6 iulie, Parlamentul European a adoptat norme temporare care permit furnizorilor de servicii de email, chat și mesagerie web să identifice, să elimine și să denunțe din proprie inițiativă materiale online ce conțin abuzuri sexuale asupra minorilor. Totodată, furnizorii pot folosi tehnologii de scanare pentru a detecta manipularea și racolarea cibernetică. Materialele online legate de abuzul sexual asupra copiilor ar putea fi detectate prin așa-zisele tehnologii de hashing care scanează conținut (imagini și video), în timp ce inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a analiza text și date de trafic, cu scopul identificării manipulării și racolării online. Normele nu se aplică și comunicărilor de tip audio. Potrivit raportului, materialele vor trebui procesate prin tehnologii cît mai puțin intruzive la nivel de confidențialitate, care nu vor putea înțelege substanța conținutului, ci vor scana doar modele și scheme repetitive. Interacțiunile care intră sub incidența secretului profesional, cum ar fi cele dintre medici și pacienți, nu sunt vizate. De asemenea, în cazul în care nu sunt detectate materiale legate de un abuz sexual asupra minorilor, datele vor trebui șterse imediat după prelucrare și toate datele vor fi șterse definitiv în termen de trei luni.

Aprobarea normelor vine în urma unui acord informal cu Consiliul din data de 29 aprilie 2021. Legislația se va aplica pentru maxim 3 ani. În iulie 2020, Comisia a anunțat că în cursul anului 2021 va propune o soluție permanentă pentru combaterea abuzului sexual online asupra copiilor.