Începând de luni, 12 iulie, programul centrelor de vaccinare anti-COVID din Sălaj s-a modificat, în sensul că a fost redus semnificativ intervalul de timp în care acestea sunt deschise. Marea majoritate vor funcționa o zi sau două pe săptămână, timp de câteva ore. Motivul care a stat la baza deciziei este lipsa cetățenilor dornici să se vaccineze.

La Cercul Militar Zalău, programul este acum luni, de la 08.00 – 14.00, și joi, de la 14.00 – 20.00. La Cercul Militar Şimleu Silvaniei, orarul este marţi, de la 14.00 – 18.00, și vineri, de la 08.00 – 12.00. La Casa orăşenească de cultură Jibou, punctul de vaccinare este deschis joi, de la 10.00 – 18.00, iar la Căminul de vârstnici Cehu Silvaniei e deschis sâmbătă, între orele 08.00 – 14.00. La Spitalul de Boli Cronice Crasna, orarul este marţi, de la 08.00 – 12.00, și vineri, de la 08.00 – 12.00. La SVSU Sărmăşag e deschis luni, de la 14.00 – 18.00, și joi, de la 08.00 – 12.00. La Sala de sport Hida, noul orar de funcționare este luni, de la 10.00 – 14.00, și joi, de la 10.00 – 14.00. La Baza sportivă Ileanda e deshis joi, de la 08.00 – 12.00.

Și la nivel național, numărul persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare a scăzut semnificativ, comparativ cu lunile trecute, motiv pentru care, în multe situații, costurile cu funcționarea acestora nu se mai justifică.

„Am reevaluat eficiența centrelor de vaccinare și, la acest moment, şi fac referire la centrele de vaccinare fixe, circa 80% din centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puțin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte, motiv pentru care, la acest moment când facem vorbire, 117 centre de vaccinare fixe și-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru și, de asemenea, au fost reduse numărul de fluxuri în centrele de vaccinare care au rămas active. În perioada următoare, vor fi de asemenea continuate aceste măsuri de eficientizare, de a menține un echilibru corect între costuri, costurile de menținere în activitate a acestor centre de vaccinare, şi aici nu vorbim de costuri cu personalul vaccinator, care rămâne în activitate, el este alocat centrelor de vaccinare active și care asigură vaccinarea în rural, ci celelalte costuri, de servicii, chirii, servicii de curățenie, dezinfecție și așa mai departe. Ca atare, în perioada următoare, foarte probabil că vom avea mult mai multe centre care vor avea activitatea sistată temporar, încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui județ, pentru a asigura un acces cât mai bun al persoanelor la vaccinare. Repet, această măsură este luată pe de o parte pentru a echilibra costurile, pe de altă parte pentru a putea permite accelerarea campaniei de vaccinare în rural cu sprijinul echipelor mobile din aceste centre de vaccinare. De asemenea, se poate reveni foarte rapid la structura inițială a centrelor de vaccinare fixe în momentul în care cererea pentru vaccinare va crește și noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creștere în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, ca urmare a potențialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populației la nivel global. De asemenea, așa cum sunt datele estimate și preconizate la acest moment, foarte probabil că și în țara noastră vom avea o creștere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

La nivel național, s-au vaccinat circa 28 la sută dintre români. Procentul este apropiat și la nivelul județului. Nici măcar în orașe nu s-a reușit imunizarea în masă despre care vorbeau autoritățile.

Potrivit unui grafic întocmit de geo-spatial.org, la Cehu Silvaniei s-a imunizat 31,56 la sută din populație, adică 2.373 persoane. La Zalău, s-au vaccinat 21.631 de persoane, adică 31,31 la sută din numărul total al populației. La Jibou, procentul de vaccinare este de 27,12 la sută, adică 3.172 persoane. Pe ultimul loc este orașul Șimleu Silvaniei, cu un grad de vaccinare de 21,69 la sută, ceea ce înseamnă 3.753 persoane.