În România, vaccinarea combinată nu este recomandată, iar această schemă nu se va aplica, cel puțin în următoarea perioadă. Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, care a explicat că decizia are la bază lipsa unor studii și date științifice suficiente. În opinia sa, este mai prudent, la acest moment, să mai așteptăm până la a lua decizia de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită.
“La acest moment CNCAV încurajează vaccinarea fermă cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze atunci când vorbim de schema de vaccinare cu vaccinul de la compania Oxford-AstraZeneca, excepție fiind contraindicațiile care sunt menționate în rezumatul caracteristicilor produsului și atunci când pacientul dezvoltă tromboză cu trombocitopenie după prima doză, sindrom de pierdere capilară, șoc anafilactic. Practic, datele științifice de la acest moment vor fi reevaluate după finalizarea studiilor clinice și considerăm că este mai prudent, la acest moment, să așteptăm validarea rezultatelor finale până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită și evident că această decizie este fundamentată și a luat în calcul atât precizările Agenției Europene a Medicamentului, care spune foarte clar că în acest moment nu se află în măsură să facă o recomandare fermă în acest sens. (…) Deci, ca atare, rămâne aceeași schemă de vaccinare folosind două doze de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, pentru că trebuie să ne uităm la riscul de la prima doză, la riscul de la a doua doză. Ca atare, riscul unui eveniment de tip trombotic, cu trombocitopenie după cea de-a doua doză, de pildă conform datelor raportate în Marea Britanie, este de sub un caz la un milion de doze administrate. Practic, vorbim de rata de background general întâlnit în populație, ceea ce nu poate să facă, în momentul de față, o asociere cu cea de a doua doză de vaccin. Ca atare, considerăm că riscurile administrării aceleiași doze de vaccin din același tip de vaccin la rapel sunt mult mai mici comparativ cu potențialele riscuri pe care nu le știm dacă combinăm vaccinuri cu tehnologii diferite”, a explicat medicul.
Centrele de vaccinare care stau mai mult goale vor avea activitate redusă sau se vor închide
La nivel național, numărul persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare a scăzut, comparativ cu lunile trecute, motiv pentru care, în multe situații, consturile cu funcționarea acestora nu se mai justifică. Acest aspect e recunoscut chiar și de autorități.
“Am reevaluat eficiența centrelor de vaccinare și, la acest moment, şi fac referire la centrele de vaccinare fixe, circa 80% din centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puțin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte, motiv pentru care, la acest moment când facem vorbire, 117 centre de vaccinare fixe și-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru și, de asemenea, au fost reduse numărul de fluxuri în centrele de vaccinare care au rămas active. În perioada următoare, vor fi de asemenea continuate aceste măsuri de eficientizare, de a menține un echilibru corect între costuri, costurile de menținere în activitate a acestor centre de vaccinare, şi aici nu vorbim de costuri cu personalul vaccinator, care rămâne în activitate, el este alocat centrelor de vaccinare active și care asigură vaccinarea în rural, ci celelalte costuri, de servicii, chirii, servicii de curățenie, dezinfecție și așa mai departe. Ca atare, în perioada următoare, foarte probabil că vom avea mult mai multe centre care vor avea activitatea sistată temporar, încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui județ, pentru a asigura un acces cât mai bun al persoanelor la vaccinare. Repet, această măsură este luată pe de o parte pentru a echilibra costurile, pe de altă parte pentru a putea permite accelerarea campaniei de vaccinare în rural cu sprijinul echipelor mobile din aceste centre de vaccinare. De asemenea, se poate reveni foarte rapid la structura inițială a centrelor de vaccinare fixe în momentul în care cererea pentru vaccinare va crește și noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creștere în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, ca urmare a potențialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populației la nivel global. De asemenea, așa cum sunt datele estimate și preconizate la acest moment, foarte probabil că și în țara noastră vom avea o creștere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta”, spune medicul Valeriu Gheorghiță.
Aproximativ 28 la sută dintre români sunt vaccinați
Potrivit datelor oficiale, în țară sunt 9 judeţe care au rată de acoperire vaccinală de peste 30%, 25 de judeţe care au o rată de acoperire vaccinală între 20 şi 30% şi 8 judeţe care au o rată de acoperire vaccinală sub 20%. Sălajul se numără printre cele cu rată de vaccinare între 20 şi 30%.
“În momentul acesta, rata de acoperire vaccinală la nivel naţional din populaţia eligibilă peste 12 ani este de circa 28 %, practic de apropiem de o treime de populaţia eligibilă la nivel naţional. (…) În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală pe grupe de vârstă, cea mai mare rată de acoperire vaccinală este la grupa de vârstă de 60-69 de ani, peste 37%, urmată de grupa de vârstă 70 -79 ani, 34,7% şi 50-59 de ani, 34,6%. De asemenea, în grupa de vârstă 12-15 ani, rata de acoperire vaccinală este de 2,4%, în valoare absolută au fost vaccinate cu cel puţin o doză 20.078 de persoane, iar grupa de vârstă 16-19 ani are o rată de acoperire vaccinală de 15,9% ceea ce în valoare absolută înseamnă aproximativ 130.478 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză”, a precizat coordonatorul camopaniei de vaccinare.
În Sălaj, continuă vaccinarea pe sate
În județul Sălaj, echipele mobile de vaccinare își continuă turneul prin comune. Acestea vor ajunge joi, 8 iulie, la Agrij, la ora 15.00, la căminul cultural. Tot în 8 iulie vor fi prezente în comuna Marca, de la ora 10.00, la cabinetul medicului de familie, la Treznea, de la ora 12.00, la căminul cultural, dar și la Vârşolţ, de la ora 11.00, la căminul cultural. În 11 iulie, echipele de vaccinare vor fi prezente la Surduc, de la ora 12.00, la cabinetul medicului de familie. Vaccinarea se va realiza cu vaccinuri Pfizer şi Johnson&Johnson.
Până în prezent, numărul persoanelor vaccinate în Sălaj este de puțin peste o sută de mii. În ultimele zile, s-au vaccinat între 150 și 220 de persoane zilnic (cu prima sau cea de-a doua doză). Numărul total de reacții adverse semnalate de la debutul campaniei de vaccinare în Sălaj este de 7.
Listele de așteptare sunt goale de multă vreme în județ, iar locuri disponibile sunt berechet. Potrivit datelor oficiale, sunt libere în Sălaj 9.974 locuri, din care 8.272 pentru imunizare cu Pfizer, 842 locuri la vaccinarea cu Moderna, 860 pentru Johnson&Johnson, zero locuri pentru AstraZenecca.