S-a simplificat procedura de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice pentru clienții finali. Începând cu data de 1 iulie, obligația de prezentare a actului de proprietate a spațiului de domiciliu a fost eliminată, iar persoanele care vor să semneze un contract de electricitate vor fi nevoite, de acum înainte, să dea o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă faptul că au dreptul să folosească respectivul spațiu .Măsura vine după ce, anul trecut, ANRE a stabilit că actul de proprietate nu mai este necesar în cazul racordării unei locuințe noi la rețeaua de electricitate.
Concret, din această lună, un contract de racordare la rețeaua de electricitate se face în baza următoarelor documente: acordul scris sau exprimat telefonic al celui care solicită racordarea; copie xerox după cartea de identitate sau certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului în cazul sediilor de firmă, declarația pe propria răspundere a solicitantului cu privire la deținerea unui drept locativ sau privitoare la faptul că nu există litigii locative care implică spațiul pentru care se solicită contractul de racordare. În caz contrar, contractul se reziliază. Documentele din dosarul contractului pot fi actualizate ulterior, prin mijloace de comunicare la distanță sau prin acord tacit între cele două părți.
Până în prezent, pentru racordarea locuințelor individuale la rețeaua de energie electrică era necesar, printre altele, actul de proprietate sau orice alt înscris care atestă dreptul de folosință asupra imobilului. Racordarea la curent electric, în lipsa unui document de proprietate, nu era posibilă.
O noutate în plus o reprezintă convenția de consum, încheiată de către furnizor cu clientul final, care devine obligatorie începând din 1 ianuarie 2022. De la acest termen, datele înscrise în convenție privind consumul de energie electrică vor fi folosite și pentru facturarea serviciilor de distribuție, atunci când indexul echipamentului de citire/autocitire nu este transmis distribuitorului. Consumul estimat se va baza pe datele consumului de energie electrică înregistrat la aceeași adresă, în aceeași perioadă de consum a anului trecut, precum și pe profilul de consum specific, determinat de operatorul de distribuție pentru categoria de clienți finali.
Odată cu liberalizarea pieței de energie, distribuitorii au obligația să asigure accesul online, gratuit, fiecărui client final și furnizorului acestuia la informațiile din baza de date, pentru a-și putea accesa propriul istoric de consum. Până la 1 noiembrie 2021, operatorii au la dispoziție 4 luni de zile pentru a introduce în baza electronică datele clinților finali.
Procedura de racordare la rețeaua de energie electrică oricum nu era respectată!
În localitățile cu rromi aproape toate casele nu au acte de proprietate pe nimic dar au curent electric și implicita antenă parabolică!
Sunt Dom. Ursache Mariana sunt din Zarnesti Brasov am casa pe str. MUCELUT 33 rezulta casa la primarie dar nu am proiect la ea dar cum sa fac sa am curent si apa. Pot si farà proiect.