Persoanele care discriminează mamele care alăptează în public sunt pasibile de sancțiuni, iar amenzile ajung până la 2.000 de lei. Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaților la începutul lunii trecute, iar în 30 iunie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Documentul este menit să asigure un cadru legislativ care va sancționa reacțiile discriminatorii și va proteja mamele care alăptează în spații publice.
“Periodicitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum și durata zilnică nu permit hrănirea exclusiv acasă, iar o astfel de abordare (refuzul acordării unor servicii în spații publice mamelor care alăptează) reprezintă un abuz și o discriminare și ar izola, social și profesional, mama. Alternativa oferită femeilor, în unele din aceste spații publice, concretizate prin camere tip <mama și copilul> pot fi o opțiune, dar nu o pot obliga pe mamă să își hrănească sugarul în acele încăperi. Dreptul copilului la hrană, precum și dreptul copilului la sănătate trebuie să prevaleze și acestea trebuie să fie protejate prin lege”, se arată în nota de argumentare a proiectului.
Așadar, interzicerea, în orice mod, a hrănirii la sân a unui copil în spațiu public sau evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo și de a beneficia de serviciul respectiv constituie contravenție și se sancționează conform legii. Amenda este de la 100 lei la 500 lei dacă fapta este săvârșită de o persoană fizică, și de la 1.000 lei la 2.000 lei dacă infracțiunea se săvârșește de către o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Constatarea faptelor și aplicarea sancțiunilor revin personalului împuternicit din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliției Locale, după caz.