Senatul a respins, marți, solicitarea președintelui țării de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de “educație sexuală” cu cea de “educație sanitară”, dar și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore. Respectiva lege merge mai departe la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Dacă și deputații resping cererea președintelui Klaus Iohannis, acesta va fi obligat să o promulge. 

În urma votului pentru scoaterea Educației sexuale din școli, premierul Florin Cîțu, supărat pe poziția colegilor liberali din Senat, a anunțat că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va introduce, odată cu începerea următorului an școlar, un modul de studiu obligatoriu, care se va numi “Educație pentru viață”, cu precizarea că părinții își pot retrage copiii de la aceste ore, exact pe modelul orelor de religie.

“Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia și o va implementa, curricula ține de Ministerul Educației, ca de anul viitor să introducă o clasă care se va numi <Educație pentru Viață>. Va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care vor dori să își retragă copiii de la acea clasă o vor putea face. De anul viitor va fi introdusă <Educație pentru Viață>. Ministrul a găsit soluția și o vom prelua noi, la Guvern. Ca ora de Religie va funcționa. Ministrul Educației cred că o va anunța zilele următoare, decizia este luată”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Educației a venit cu propunerea ca Educația Sexuală să  nu fie o disciplină studiată o oră pe săptămână, ci să fie integrată într-un modul de Educație pentru Viață, care va fi predat și studiat timp de două ore săptămânal sau chiar mai mult, în funcție de cât va permite curricula pentru anul viitor.