Vrei să pleci într-o mică incursiune turistică și să descoperi ce avem prin apropiere? O zi la Șimleu Silvaniei poate să-ți ofere multe surprize plăcute, indiferent de ce ți-ar plăcea să faci într-o ieșire cu familia sau cu prietenii. Vă propunem să vedeți orașul Șimleu Silvaniei acum ca destinație turistică, fie că sunteți preocupați de cultură, istorie, arheologie, fie că vă interesează turismul ecumenic sau vizite la branduri economice.  Așa că puteți alege să vă axați doar pe un domeniu sau să le combinați pentru o mai mare diversitate de activități în micul oraș cu aer medieval păstrat pe zona centrală.

Turul clădirilor istorice

Pentru un tur reușit prin oraș e musai să apelezi la oamenii faini de la Centrul de Informare Turistică. Ei îți pot da și detalii despre ceea ce urmează să vizitezi sau te pot ghida prin oraș.Centrul de Informare Turistică este situat în centrul Șimleului și face parte din ansamblul Cetății Bathory, chiar dacă această clădire este de dată mai recentă. Imediat după aceea puteți ieși în curtea Cetății Bathory, un obiectiv turistic căutat de reprezentanții a trei nații: română, maghiară și poloneză. De ce? Pentru că aici s-a născut Principele Transilvaniei și cel mai iubit rege al Poloniei, Stefanus Bathory. Așezate în centrul orașului Șimleu Silvaniei, ruinele cetății medievale Bathory (secolul XVI), constituie o prezență a arhitecturii renascentiste din Transilvania. Ansamblul reprezintă de fapt un castel rezidențial și este alcătuit din două incinte fortificate, construite în două etape. Se mai pot întrezări și două turnuri, un bastion, o poartă de intrare și o parte din zidurile de apărare.

De la Cetatea Bathory, ca să legăm obiectivele turistice între ele, trebuie văzută Biserica Romano-Catolică, un monument istoric înscris în Repertoriul arheologic național. A fost construită în stil gotic târziu, în anul 1532. Lăcașul de cult a fost edificat de către voievodul Transilvaniei Báthory István împreună cu soția Telegdy Katalin cu ocazia nașterii fiului lor. Protecția familiei Bathory a împiedicat transformarea ei în edificiu de cult reformat. Atunci încă nu ştia nimeni că pruncul avea să devină voievodul Transilvaniei şi rege al Poloniei.

Și dacă tot suntem în zona de urcare și vrem să îmbinăm cunoașterea locului cu efortul de mișcare, am putea urca pe Măgura. De ce?

Orașul Simleu Silvaniei este situat la poalele dealului Măgura, pe locul unde în epoca dacică s-a aflat Cetatea Dacidava, această zonă fiind pe atunci locuită de către dacii liberi.

Pe baza unor cercetări arheologice mai vechi și mai noi s-a constatat că pe Măgura au existat din cele mai vechi timpuri așezări dacice, întărite de puternice cetăți de apărare, care dominau până departe spre Ungaria. Despre aceste așezări ne vorbesc mormintele descoperite aici în care s-au găsit nenumeroase obiecte care țin de perioada de început a societății omenești, făcând trecere de la neolitic și dovedind că aceste locuri erau populate încă din această epocă îndepartată. Așa că o excursie la pas pe Măgura împlinește cel puțin două aspirații de turist: mișcare în aer liber și bucuria peisajelor oferite de relieful special al zonei, așa cum era văzut și de către vechii locuitori daci.

Coborând de pe Măgura, sărim și cam 2.000 de ani în timp, ca să vizităm Muzeul Memorial al  Holocaustului Din Transilvania de Nord. Sinagoga a fost construită în anul 1876 și în prezent este transformată în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord cu sprijinul „Asociaţiei Memoriale Hebraica” din Nuşfalău, „Jewish Architectural Heritage Foundation” din SUA, Primăriei Şimleu Silvaniei, Consiliului Judeţean Sălăj şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălăj. Inaugurarea muzeului a avut loc în anul 2005.

În lunile mai și iunie ale anului 1944, populația evreiască din zona Șimleului a fost forțată să-și părăsească locuințele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale și transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune au pierit acolo. Din cei câțiva evrei care au supraviețuit Holocaustului și au rămas în România, ultima familie evreiască a emigrat din regiune la mijlocul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, în timpul regimului comunist.

Ne putem trage sufletul în Parcul Central, însă cu două opriri: prima pentru poze la ansamblul statuar dedicat  lui Iuliu Maniu, iar a doua pentru a vedea din exterior casa în care s-a născut Iuliu Maniu, pentru că este în reabilitare. Apoi ajungem în frumosul parc din zona centrală.  Orașul Șimleu Silvaniei are un parc central vechi care, încă din 1772, datează ca piață, numită Piața Bem. Aici se organizau zile de târg, evenimente și adunări ale locuitorilor cu diverse ocazii. În 1950 zona apare deja ca și parc, cu arbori transplantați din pădurile de pe dealul Măgura. Tot aici găsim și statuia Sfintei Treimi, care a fost ridicată în 1772. Statuia a fost ridicată în memoria victimelor unei mari epidemii de ciumă, dar unii cercetători susțin că cea din Șimleu Silvaniei a fost ridicată ca semn de recunoștință pentru că epidemia a ocolit localitatea. A fost renovată de primărie la inițiativa profesorului János Erdei.

Dacă deja ați obosit să vizitați și să descoperiți la pas micul oraș sălăjean, vă puteți retrage la unul dintre restaurantele locale pentru a vă întrema puterile. Sau puteți să continuați vizita la una dintre cele mai importante branduri locale –  Podgoriile Silvania. Contra unui preț stabilit dinainte, cei de la Podgoriile Silvania vă pot oferi un tur al pivnițelor subterane, aflate sub 60 metri de rocă vulcanică, unde timp de trei ani se făurește vinul spumant celebru în țară și străinătate: Silvania. Au și sală de protocol, construită pe vremea vechiului regim pentru tovarășul Nicolae Ceaușescu, pe care o puteți închiria. Și dacă tot sunteți la Șimleu Silvaniei, n-ar strica nici o vizită la celebra fabrică de mobilă SIMEX –  brand al opulenței și luxului, cunoscut în toată lumea.

Turul bisericilor

Un alt tur pe care puteți să vi-l propuneți în Șimleu Silvaniei este cel al bisericilor. Turismul religios a cunoscut o creștere importantă în ultimii 30 de ani la noi în țară, iar Șimleu Silvaniei chiar are ce oferi. Dacă am inclus la turul dinainte Biserica Romano-Catolică și sinagoga, acestea pot fi incluse și în turul religios. Pe lângă cele două obiective religioase recomandate și de încărcătura istorică, turistul de week-end mai poate vizita și alte lăcașuri de cult.

Mănăstirea “Sfânta Treime” Bic

Mănăstirea Bic este așezată într-o poiană de la marginea cătunului Bic, dincolo de umărul dealului ce străjuiește orașul Șimleu Silvaniei. Prima “avere” a Sfintei Mănăstirii Bic – școala veche din sat, pe care călugărițele au transformat-o dintr-o casă aflată în avansată stare de degradare, într-o oază de lumină și frumusețe. În prezent aici funcționează o școala și o grădiniță, unde măicuțele-dăscălițe au grijă de sufletul și mintea celor 20 de copii. Mănăstirea are și un centru de îngrijire vârstnici.

Biserica Ortodoxă ’’Sfinții Apostoli’’ din Cehei

Biserica de lemn Ortodoxă Sfinții Apostoli se află în localitatea Cehei din județul Sălaj. Ea este datată din anul 1765 și tradiția amintește aducerea ei din satul Câmpia. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Biserica, aflată în coasta dealului ce adăpostește și vechiul cimitir, are planul dreptunghiular, terminat în partea sa estică cu absida altarului decroșată, cu cinci laturi. Pe latura de sud biserica are și un mic pridvor. Tot pe latura de sud se găsește și intrarea în biserică. Aceasta, frumos încadrată de crestături sub forma unor brâuri în relief ce delimitează șiruri de linii întretăiate dispuse în casete – decor alterat, din păcate, de intervențiile ulterioare, conduce vizitatorul spre pronaosul bisericii.

Biserica Reformată

Biserica, incendiată de turco-tătari în 1666, este reconstruită în 1670 pe fundație de piatră, la fel şi clopotnița. Între 1685 și 1686 sunt întăriți pereții și este acoperită cu șindrilă. În 1688 este renovată și clopotnița în care se montează două clopote noi. În 1703 biserica este distrusă de trupele austriece, fiind reconstruită între 1729 și 1736. Noua biserică acoperită cu șindrilă are un turn din lemn, înlocuit în 1815 cu unul din piatră, înalt de 27 metri.

Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime”

Biserica Greco-Catolică “Sfânta Treime” a fost construită în anul 1998 și are hramul de sărbătoarea Sfântei Treimi.

În 22 septembrie, în fiecare an la Biserica Greco-Catolică Sfânta Treime din Şimleu Silvaniei se întâlnesc tineri din toate părţile țării pentru a porni într-o experienţă de comuniune, comemorare, rugăciune şi redescoperire a identităţii naţionale şi religioase.

Biserica “Sf. Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Construcția bisericii de lemn din incinta Spitalului din Șimleu Silvaniei, cu hramul Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, a început în 2006. Piatra de temelie a fost așezată de Preasfințitul Episcop Petroniu în 2 martie 2008.

Biserica Ortodoxă ’’Sfinții Împărați Constantin și Elena’’

Biserica a fost construită pe un teren primit prin reforma agrară, iar fundamentul a fost turnat în anii 1925-1926 pe vremea preotului iconom stavrofor Alexandru Baiesan și al epitropului Ilie Ranga, de profesie cofetar, ambii fiind și primii ctitori ai lăcașului de cult. Alături de cei doi au mai contribuit substanţial pentru ridicarea bisericii încă șapte persoane venite din Oltenia, dornice să aibă propria biserică ortodoxă pentru închinare.