Pentru a veni în sprijinul gospodăriilor din zona rurală, Agenția Națională a Zonei Montane va organiza, în perioada următoare, cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înființeze Puncte Gastronomice Locale (PGL). Cursurile sunt gratuite, se adresează locuitorilor din zona montană și se organizează la cererea unui număr de minimum 10 cursanți.
Acestea se vor derula pe parcursul a 4 zile, au o durată de 24 ore și sunt finalizate cu acordarea unui atestat de participare. Cursurile se vor sedfășura cu prezență fizică în sala de curs sau în sistem online, prin intermediul aplicației Skype, în funcție de organizarea grupelor, locațiile solicitanților și evoluția pandemiei.
Actele necesare înscrierii la curs sunt: copie după cartea de identitate/buletin a solicitantului; copie după certificatul de naștere a solicitantului; cerere tip de înscriere; fișa personală a solicitantului.
UAT-urile din Sălaj care fac parte din zona montană sunt Agrij, Almaș, Buciumi, Cizer, Creaca, Cristolț, Cuzăplac, Dragu, Fildu de Jos, Gârbou, Hida, Lozna, municipiul Zalău, Plopiș, Poiana Blenchii, Românași, Sâg, Șimișna, Treznea, Valcău de Jos și Zalha.
Punctele gastronomice locale ne invită, practic, să descoperim sau să redescoperim produsele locale pregătite în bucătăriile din satele românești. Un gulaș unguresc făcut de gospodinele din Crasna, topala albă de pui de pe Valea Agrijului, plăcinta creață de la Ileanda sau piroștele de pe Valea Almașului. Din păcate, în Sălaj nu avem în acest moment nici măcar un punct gastronomic local, deși bunătăți de pus pe masă ar fi destule.
Potrivit regementărilor în vigoare, punctul gastronomic local nu se supune acelorași reguli ca un restaurant tipic, însă tot trebuie să funcționeze cu o minimă formă de autorizare. Cei care doresc să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică de tipul: Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială. Prima condiţie, având în vedere că aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. O altă condiţie pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic. Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.
Astfel, carnea proaspătă şi preparatele din carne trebuie să provină numai din abatoare autorizate, unde se asigură permanenţă prin personal specializat sanitar veterinar; din centre de sacrificare în cadrul fermelor (în special pentru păsări); puncte de tăiere, chiar şi mobile; măcelării sau carmangerii (pentru produsele din carne) din localitate.
Laptele trebuie să vină direct din fermele de animale producătoare de lapte, inclusiv stâne; produsele lactate din centrele de prelucrare a laptelui independente sau integrate în ferme (căşăriile); ouăle: direct din fermele de găini ouătoare sau centre de colectare ouă; peştele: direct de la pescari înregistraţi sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau din centre de colectare sau puncte de debarcare a peştelui; vânatul: de la un centru de colectare a vânatului; mierea: direct de la stupine sau din centre pentru colectarea sau extracţia mierii. Toate aceste condiții sunt necesare pentru a se asigura trasabilitatea materiilor prime și a ingredientelor din care se prepară și se servesc produsele finite.
”Punctele gastronomice locale au menirea de a aduce produsele țărănești ca parte activă din dezvoltarea economică a zonelor rurale, în special acolo unde există potențial turistic. Însă, mai mult decât atât, acestea pot deveni surse care să furnizeze hrană pentru persoane încadrate în categorii defavorizate. Așa se face că, prin proiectul <Masa caldă> instrumentat de Guvernul României prin fonduri europene, oamenii nevoiași primesc tichete electronice în vederea achiziției unei mese calde zilnice. Necesitatea introducerii punctelor gastronomice locale pe harta furnizorilor de <Masa caldă> apare ca urmare a lipsei de ofertă pentru cei din mediul rural care sunt beneficiari ai acestui program. (…) Eficiența punctelor gastronomice locale se poate construi în jurul a două direcții majore: dezvoltare economică și culturală a zonelor rurale prin punerea în valoare a produselor locale și cunoașterea gospodăriilor sătești; parte integrantă a mai multor proiecte, inclusiv proiectul <Masa caldă>”, a explicat, pentru Graiul Sălajului, secretarul de stat George Cățean.