Sunt controverse uriașe în Germania pe tema vaccinării copiilor peste 12 ani. Deși societatea și factorul politic exercită o presiune din ce în ce mai mare asupra specialiștilor, Comisia Permanentă de Vaccinare din Germania, STIKO, nu și-a dat acordul asupra acestui lucru, motivând lipsa datelor cu privire la efectele secundare ale vaccinului pe termen lung. Poziția vine drept răspuns la insistențele Angelei Merkel și a premierilor landurilor federale, care au anunțat faptul că tinerii care au vârsta peste 12 ani se pot vaccina anti-covid, dacă Agenția Europeană a Medicamentului își dă aprobarea pentru această grupă de vârstă.

“Datele privind riscurile și beneficiile unei eventuale vaccinări la copii și adolescenți sunt în prezent insuficiente și nu se poate face nicio recomandare”, a declarat Klaus Reinhardt, directorul Colegiului Medicilor din Germania.

Agenția de presă Reuters informează că: “STIKO  a recomandat ca numai copiii și adolescenții cu afecțiuni preexistente să primească vaccinul împotriva coronavirusului, produs de Pfizer/Biontech”. De altfel, specialiștii germani recomandă vaccinarea numai pentru acei tineri care prezintă o boală ce le crește riscul de a se îmbolnăvi și de a dezvolta o formă gravă de coronavirus.

Comisia Permanentă de Vaccinare este sceptică și a precizat, încă de la sfârșitul lunii mai, că nu se vor grăbi să emită recomandarea de vaccinare pentru copii, iar în prezent nu recomandă vaccinarea persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani fără anumite condiții preexistente, deși medicii pot imuniza persoane, dacă acestea acceptă riscurile la care se supun.

Intenția Germaniei de a trece la vaccinarea copiilor datează de săptămâna trecută, ca urmare a autorizării vaccinului pentru adolescenți, în luna mai, de către Autoritatea de Reglementare Europeană din domeniul sănătății.