Decorul scandinav a devenit un fenomen global. Iubit pentru simplitatea, funcția și legătura cu lumea naturală, acest stil de design interior oferă eleganță subestimată spațiilor rezidențiale și comerciale deopotrivă. Designul scandinav a crescut în mare parte din cererea de funcționalitate, unde climatele dure de iarnă din Europa de Nord i-au determinat pe cei care locuiau în această zonă să prețuiască utilitatea în locul decorului. Această deferență față de funcționalitate a fost, de asemenea, un ideal important al mișcării Bauhaus, care fusese influentă în dezvoltarea arhitecturii scandinave.
Originile designului scandinav
Elementele de semnătură care au venit să definească stilul nordic – pereți albi minimalisti, pardoseli din lemn și mobilier modern – au început să prindă contur în anii 1950 odată cu înființarea Premiului Lunning. Instituit de importatorul de modele daneze Frederik Lunning din New York, premiul anual a fost acordat designerilor scandinavi în perioada 1951-1970.
La fel de importantă în dezvoltarea designului scandinav a fost lucrarea editorului de atunci al revistei House Beautiful Elizabeth Gordon. În 1954, Gordon a aranjat „Design în Scandinavia”, o expoziție itinerantă cu cel mai bun design pe care națiunile colective le-au avut de oferit, ce a devenit instrumental în susținerea mișcării.
Principiile și caracteristicile designului scandinav
Camerele proiectate în stil scandinav oferă un amestec de texturi, contraste și nuanțe moi, pentru a crea o senzație elegantă și modernă. De la mobilier de holuri la cel de dormitor, estetica scandinavă îmbrățișează și stilul de viață Lagom. Acest principiu suedez subliniază filosofia hygge, care presupune crearea unui sentiment confortabil și echilibrat într-un spațiu. Pentru a obține un echilibru între funcționalitate, modernism și confort, designul scandinav îmbrățișează o varietate de principii și caracteristici, dintre care șapte sunt prezentate mai jos.
1. Culori neutre
Designul scandinav are adesea o paletă de culori neutre și grele. Deoarece iernile sunt lungi și întunecate în Europa de Nord, designul nordic folosește albi, gri și nude pentru a face un spațiu să se simtă uniform și luminos. Adesea, accentele de albastru și alte culori îndrăznețe sunt încorporate discret.
2. Iluminat natural
Iluminatul natural este folosit pentru a face un spațiu să se simtă mai mare și mai luminos. Pereții albi subliniază lumina disponibilă, iar utilizarea minimă a perdelelor și draperiilor pentru ferestre permite luminii naturale să pătrundă în spații.
3. Mobilier modern
Kaare Klint, considerat pe scară largă ca fiind tatăl designului modern al mobilierului danez, a deschis calea către mobilierul elegant și modern care apare în camerele nordice. La fel ca stilul semnat al lui Klint, mobilierul danez este marcat de tonuri calde de lemn, linii blânde, curbe subtile și picioare conice.
4. Spațiu eliberat
Decorul scandinav urmează o mantră de design „mai puțin este mai mult”. În anii 1950 și ’60, casele scandinave erau în mod tradițional mici, deci nu permiteau cantități extravagante de articole decorative și accente. Astfel, designerii tind să evite detaliile ornamentate sau excesive, iar stocarea este implementată cu înțelepciune.
5. Accente de lemn
Lemnul este adesea încorporat în proiectarea unui spațiu prin pereți, șipci de lemn și podele. Jucăriile din lemn pot fi plasate și în jurul camerelor ca accente jucăușe. Adesea, designerii juxtapun materialul dur și dens cu covoare sau textile din piele de oaie pentru a înmuia senzația unui spațiu. În conformitate cu estetica ușoară și strălucitoare a designului scandinav, lemnul ușor, cum ar fi fagul, frasinul și pinul, sunt de obicei utilizate cel mai mult.
6. Plante naturale
Plantele, florile și alte plante botanice sunt folosite pentru a lumina spațiile și a da viață într-o cameră. Aceste elemente vii oferă o culoare de culoare și se adaugă la esența naturală și minimalistă a designului scandinav.
7. Abordarea „mai puțin este mai mult”
Simplitatea și practicitatea sunt cele mai mari două principii ale designului scandinav. Pereții sunt de obicei lăsați goi și spațiile sunt lăsate relativ libere, pentru a sublinia acest principiu. Chiar și jucăriile sunt concepute ca obiecte simple, din lemn, iar corturile din țesături se găsesc frecvent în camerele de joacă scandinave.