Garda de Mediu a amendat primăria Cehu pentru că nu a realizat două măsuri din planul de conformare in vederea inchiderii depozitului in iulie 2016.
Depozitarea deşeurilor menajere in groapa de gunoi din Cehu Silvaniei este sistată de aproape trei săptămani. Primăria a fost amendată de Garda de Mediu pentru neindeplinirea unor măsuri de conformare in vederea inchiderii, iar in data de 8 februarie Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a suspendat şi autorizaţia pentru depozitare.
Groapa de gunoi de la Cehu Silvaniei are autori-zaţie de mediu incă din 2008, cu program de conformare in vederea inchiderii, valabilă pană la data de 16 iulie 2016, cand depozitarea trebuie sistată. „Autorizaţia de mediu este suspendată la iniţiativa Gărzii de Mediu, care a constatat şi informat APM că două măsuri din programul de conformare nu au fost realizate, deşi primăria ne informase că aceste măsuri au fost realizate”, a declarat Aurica Grec, directorul executiv al APM. Primarul va primi autorizaţia de mediu pentru depozitarea deşeurilor doar in momentul in care vor fi realizate două măsuri.
Varga: „Măsuri absurde, depozitul oricum se inchide”
Primarul din Cehu Silvaniei, Andrei Varga, ne-a spus că nu vede utilitatea unor astfel de investiţii in condiţiile in care deponia se va inchide in aproximativ doi ani, odată cu finalizarea gropii ecologice de la Dobrin. „Am fost amendaţi cu 50.000 de lei pentru nerespectarea unor măsuri din planul de conformare intocmit in perioada 2006-2007. Este vorba despre un drum perimetral de cinci metri, cu şanţuri laterale, şi un bazin de colectare etanş. S-a făcut un drum, dar nu complet pentru că este o zonă in care nu se poate realiza cum se cere. La bazinul de colectare nu ii văd rostul. Impreună cu AVE (agentul de salubrizare, n.r.) acoperim in fiecare săptămană cu pămant, pentru că e intr-o zonă in care vantul suflă foarte tare şi nu vrem să ne trezim cu pungi sau alte deşeuri purtate de vant. Avand in vedere că s-a semnat master planul pentru managementul integrat al deşeurilor, iar Consiliul Judeţean şi-a asumat inchiderea depozitelor de deşeuri menajere, mi se pare absurd să realizez aceste investiţii, din moment ce sunt alte priorităţi”, ne-a explicat edilul de ce nu s-a conformat măsurilor impuse de APM. Primăria Cehu Silvaniei a contestat in instanţă amenda dată de Garda de Mediu.
Deponie ecologică in 2013
In judeţul Sălaj sunt in total patru deponii neconforme, in cele trei oraşe şi municipiul Zalău, dintre care doar in două se mai pot depozita deşeuri. Pentru depozitul de la Crişeni, Consiliul Judeţean Sălaj a depus documentele pentru obţinerea autorizaţiei de mediu, insă groapa de gunoi va trebui inchisă in iulie 2017. Cea de-a doua deponie funcţională este cea de la Jibou, care are termen de sistare a depozitării deşeurilor tot 2017. Groapa de gunoi de la Şimleu Silvaniei este pe cale să devină amintire. Activitatea de depozitare a fost sistată in 2009, iar acum este in procedură de inchidere.
Directorul APM ne-a spus că in 2013, odată cu finalizarea lucrărilor la groapa ecologică de gunoi de la Dobrin, conform sistemului de management integrat al deşeurilor in Sălaj care va fi implementat de Consiliul Judeţean, se va putea incepe depozitarea deşeurilor din tot judeţul in acel spaţiu, iar gropile neconforme se vor putea inchide mai repede.
Primăria Cehu Silvaniei amendată cu 50.000 de lei pentru groapa de gunoi
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...