O vecină de la ţară mi se plangea zilele trecute că fiul său plecat la muncă in Spania ii trimite bani tot mai rar şi tot mai puţini. Criza economică a lovit peste tot. Sunt insă mulţi romani care in condiţiile acestea nu vor să se intoarcă in ţară, motivand că aici chiar nu au ce face şi nu vor să revină la salarii de 150 de euro. Mai bine lucrează sezonieri şi la negru decat să revină pe plaiul mioritic. Din păcate, şi cand erau vremurile bune, foarte puţini bani din cei trimişi de romanii din afară au fost destinaţi unor investiţii, deschiderea unor afaceri care să asigure locuri de muncă şi venituri pe termen lung. Romanul are mentalitatea de consum, bani investiţi in maşini de lux, electronice sau case in mare parte apărute in zona rurală sau zonele limitrofe ale oraşe-lor. Mulţi dintre cei numiţi „căpşunari” şi-au construit adevărate vilişoare, pe care acum nu sunt in stare să le incălzească datorită preţului la gaze. Neamţul işi cumpără Logan, căpşunarul nostru Audi. E o chestiune de mentalitate. Romanul rabdă de foame afară, dar se intoarce cu o maşină ultimul răcnet, pentru a demonstra prietenilor, cunoştinţelor că e „cineva”, că a făcut ceva in viaţă şi o duce excelent in afară. In una din seri am vizualizat profilurile unor cunoştinţe plecate in afară, la muncă, afişate pe unele site-uri. Fotografii tipice, langă o maşină puternică (poate a altcuiva), pe plajă sau la piscină. Nu vreau să fiu inţeles greşit, chiar mă bucur că cineva se poate realiza dincolo, dacă aici nu a fost in stare. Dar cunoscandu-i pe unii şi ştiind care este nivelul lor, discrepanţa intre ceea ce vor să pară şi ce sunt in realitate e ridicolă. Marlă-nia, manelismul, snobismul şi prostul gust bantu-ie pe la noi ca taifunul. Sincer le doresc succes celor modeşti, cinstiţi harnici. Dacă in ţară nu au reuşit să ajungă unde au dorit şi dincolo li s-a oferit o şansă de care au profitat, merită felicitări. E trist insă că pleacă tinerii, că trebuie să pleci din ţara ta pentru a fi slugă la alţii. In caz contrar eşti slugă aici. Pe nici măcar 200 de euro.
Slugă aici, slugă-n afară
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...