Noua structură a Colegiului Medicilor Dentişti, filiala Sălaj va face presiuni la Ministerul Sănătăţii pentru subvenţionarea serviciilor de medicină dentară.
Medicii dentişti din Sălaj se plang că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu finanţează serviciile medicale stomatologice, in special cele de prevenire a apariţiei bolilor şi urgenţele. De reţinut este că in Sălaj nu există nici un cabinet medical de medicină dentară de urgenţă subvenţionat de stat, iar afecţiunile dentare trebuie tratate la fel ca orice altă boală. „In ultima perioadă, majoritatea cabinetelor stomatologice au făcut investiţii, pe cheltuială proprie, iar medicii participă la programe de perfecţionare pentru a atinge standardele profesionale de la nivelul Uniunii Europene. Ne mulţumirea e că statul nu susţine deloc medicii pentru o serie de servicii medicale acordate pacienţilor şi care ar trebui susţinute de CAS şi Ministerul Sănătăţii. Media finanţării pentru un medic dentist care are contract cu Casa este de 200 de euro. In condiţiile in care 99 la sută din populaţie suferă de afecţiuni dentare şi buco-dentare şi statul nu oferă un suport pentru medi-cina dentară care este la fel de importantă ca orice ramură a medicinei. Fiecare dinte este un organ. Patologia gravă a coborat la tineri pană la tineri de 20-25 de ani care nu au avut parte de servicii de calitate de medicină dentară pană la 18 ani”, a subliniat Corin Penciuc, noul preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti din Romania, filiala Sălaj.
Săracii nu-şi permit să meargă la dentist
Medicii dentişti sunt conştienţi că foarte multe familii sărace nu-şi permit costurile serviciilor medicale dentare, insă spun că materialele şi aparatura folosite sunt foarte scumpe. Melania Vaida, medic stomatolog şi secretarul Colegiului Medicilor Dentişti, filiala Sălaj, ne-a explicat că pentru o obturaţie (plombă) dentară la copii statul decontează 14 lei, in condiţiile in care este nevoie de folosirea a şapte instrumente medicale, mănuşi şi materiale sanitare specifice. Este şi motivul pentru care din 98 de medici stomatologi care lucrează in judeţ, doar 29 au contract cu CAS. In aceste cabinete dentare, copiii au gratuitate pană la implinirea varstei de 18 ani.
„In Romania există foarte mulţi asistaţi sociali care nu pot suporta costurile serviciilor medicale dentare. Peste tot in Europa aceste servicii sunt asigurate de stat”, a adăugat preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Sălaj.
Prea mulţi stomatologi la oraş
In ultimii doi ani, numărul cabinetelor medicale din Sălaj s-a dublat, ajungand in prezent la 98 de cabinete de medicină dentară. Dintre acestea, 58 sunt răspandite in Zalău, şase in Şimleu Silvaniei, trei in Cehu Silvaniei, cinci in Jibou şi 21 in mediul rural. „Medici stomatologi sunt foarte mulţi. Am observat că tot mai mulţi dintre tinerii absolvenţi aleg să meargă in mediul rural şi-şi deschid cabinete prin forţe proprii, unele chiar in spaţii asigurate de primărie”, a declarat dr. Melania Vaida. In următorii patru ani de mandat, noua structură a Colegiului Medicilor Dentişti din Sălaj va face demersuri pentru elaborarea unei strategii pe termen lung in medicina dentară şi pentru ca Ministerul Sănătăţii să demareze un program naţional de profilaxie in medicina dentare şi să obţină finanţare pentru medicina dentară de urgenţă.
Dentiştii vor subvenţii pentru urgenţe
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...