Spaima de o criză alimentară mondială, creşterea preţului alimentelor de la o zi la alta aduce sectorul agricol in prim plan. Numai că pană a ajunge să producă pe suprafeţe mari, fermierii romani au nevoie de finanţare. Chiar dacă Uniunea Euro-peană oferă fonduri, aceşti bani nu pot fi accesaţi fără cofinanţare (un aport al agricultorului). Aici intervin băncile, care săptămana trecută au lansat o serie de produse de-dicate agricultorilor.
Bani pentru IMM-uri şi utilaje agricole
BCR, BRD, Raiffeisen şi CEC Bank, adică cele mai importante patru bănci din ţara noastră după nivelul activelor finanţează prin diferite proiecte intreprinderile mici şi mijlocii. Chiar joi, BCR şi Raiffeisen in parteneriat cu Fondul European de Investiţii, au anunţat joi că au la dispoziţie 315 milioane de euro pentru intreprinderile mici şi mijlocii şi pentru intreprinderile care activează in domeniul agricol.BCR Leasing a lansat săptămana trecută „Fermier Suport”, un produs pentru achiziţionarea de utilaje agricole. Dobanda este de 7,9 la sută pe an, comisionul de analiză este zero Pe langă toate acestea, Guvernul are la dispoziţie 30 de milioane de euro, valoarea ajutoarelor de stat pe care le poate acorda agricultorilor sub forma unor credite subvenţionate.
Credite de pană la 90 la sută din valoarea subvenţiei
BRD a anunţat tot joi că a lansat un credit pentru finanţarea nevoilor fermierilor. Imprumutul este garantat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi poate avea o valoare de pană la 80 la sută din sumele ce urmează a fi primite de fermieri din subvenţii. BCR, in cadrul unui program comun cu APIA şi FGCR finanţează fermierii cu pană la 70 la sută din valoarea subvenţiei pe suprafaţă şi cu pană la 90 la sută din subvenţia APIA pentru sectorul vegetal şi zoo- tehnic. CEC Bank, bancă deţinută majoritar de stat are un credit pentru finanţarea capitalului de lucru destinat agricultorilor, cu o dobandă de 11 la sută pe an la care se adaugă un comision lunar de 0,5 la sută din sold. Creditul este garantat prin FGCR şi nu presupune plata unui avans.
Ogorul nu aşteaptă după subvenţie
Fiindcă primăvara se apropie, iar subvenţiile sunt incă pe drum, mulţi dintre agricultori vor apela la credite bancare pentru finanţarea capitalului de lucru. Mai pe inţeles spus pentru a intoarce ogorul şi a procura nutreţuri la animale. Ei trebuie să se prezinte la bănci cu o adeverinţă eliberată de APIA din care să reiasă valoarea subvenţiei pe care o va primi fie pe suprafaţă, fie din sectorul vegetal sau zootehnic.
Fă-te frate cu banca dacă vrei să faci agricultură
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...