Patru comune sălăjene au primit sute de mii de euro pentru amenajarea de spaţii verzi, chiar dacă incă nu au canalizare sau asfalt.
Guvernul Romaniei a alocat, printr-o hotărare de guvern adoptată pe 9 februarie, peste un milion de euro pentru infiinţarea de spaţii verzi in patru sate şi două oraşe din judeţul Sălaj. Suma face parte dintr-un total de 53 de milioane de euro alocaţi pe 2011 pentru realizarea de spaţii verzi in circa 280 de localităţi din ţară. Din acestea, 80 sunt oraşe şi 200 sunt sate. Banii vin de la Ministerul Mediului şi sunt obţinuţi din taxa de primă inmatriculare. Cele mai mari sume pentru proiectele comunale de „imbunătăţire a calităţii aerului prin amenajarea de spaţi verzi” ajung la 220.000 de euro pe fiecare proiect din Sălaj. Cele mai multe dintre comunele in care Guvernul pompează sute de mii de euro pentru plantări de spaţii verzi au chiar prea mult spaţiu verde, dar nu au asfalt sau canalizare.
Cehu Silvaniei şi Bocşa au prins potul cel mare
Hotararea de Guvern numărul 110 din 2011, privind aprobarea proiectelor selectate in sesiunea 21 septembrie 2009-12 octombrie 2009 şi a finanţării acestora, face parte din Programul naţional de imbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi in localităţi. Cel mai norocos oraş a fost Cehu Silvaniei, care a primit 925.000 de lei pentru „amenajarea unui parc nou in oraş”. Al doilea oraş pe lista Guvernului este, ca de obicei, Şimleu Silvaniei. Urbea de sub Măgura are la dispoziţie de săptămana trecută peste 890.000 de lei pentru „imbunătăţirea mediului prin crearea de spaţii verzi”. Comuna cu cei mai mulţi bani primiţi de la Guvern este Bocşa şi cei 912.000 de euro vor ajuta autorităţile locale să amenajeze parcul „Simion Bărnuţiu”. Suma cea mai mică, respectiv 414.000 de lei, a mers către comuna Nuşfalău pentru „reabilitarea şi extinderea parcului «Arany Janos»”. Prin această hotărare, Guvernul nu i-a uitat nici pe prietenii din UDMR. Sărmăşagul „a pus mana” pe 600.000 de lei ca să amenajeze un „parc de joacă şi recreere”, iar primăria Varşolţ se poate lăuda cu 500.000 de lei pentru „infiinţarea spaţiilor verzi noi in localitate”.
Bocşenii vor umbla pe „dale ecologice”
Contactată ieri de reporterul Graiul Sălajului, Demien Katalin, viceprimarul comunei Bocşa, ne-a declarat că prin proiectul finanţat de Guvern primăria Bocşa doreşte „construirea unui parc nou in localitatea Bocşa, pe o suprafaţă de 63 de ari, şi va cuprinde spaţii de joacă, o fantană arteziană, gazon, plantaţii şi alei cu dale ecologice”. Locuitorii din Bocşa se vor putea plimba pe aleile ecologice din noul parc, şi pot medita la aer curat că nu există canalizare in niciun sat al comunei. „Apă este in toate patru satele, dar canalizarea nu funcţionează in niciun sat”, admite viceprimarul din Bocşa.
Amenajăm verdeaţa, că tot nu avem asfalt
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...