Un nou studiu analizează posibilitatea de a detecta coronavirusul cu un Apple Watch, deși rezultatele ar trebui citite cu precauție.
Poți detecta coronavirusul cu un Apple Watch? Răspunsul scurt este nu. Cel lung are unele nuanțe. Un studiu recent publicat de oamenii de știință de la Spitalul Mount Sinai subliniază că acest ceas inteligent poate detecta de fapt anumiți parametri cardiaci asociați cu inflamația caracteristică unei infecții ca aceasta.
Datele le coroborează pe cele publicate în noiembrie de un alt grup de oameni de știință, de data aceasta de la Universitatea Stanford. Aceasta este cu siguranță o veste interesantă, deși ar trebui privită cu prudență. Este posibil ca aceste dispozitive să aibă multe de spus în viitor pentru a preveni răspândirea pandemiilor, dar mai este încă un drum lung de parcurs.
Studiul despre modul de detectare a coronavirusului cu un Apple Watch
Cel mai recent studiu este încă în format pre-print. Aceasta înseamnă că nu a fost supus unei evaluări inter pares (proces prin care experții dintr-un anumit domeniu ajută la evaluarea valorii unei lucrări relevante sau a unor idei) și, prin urmare, rezultatele sale sunt foarte preliminare și ar trebui privite cu prudență.
În cadrul acestuia, au fost analizate măsurătorile ceasurilor Apple ale 300 de lucrători din domeniul sănătății , în perioada 29 aprilie – 29 septembrie 2020. S-a constatat că la unii dintre cei care au dezvoltat în cele din urmă COVID-19 au fost detectate modificări foarte subtile ale ritmului cardiac până la cu șapte zile înainte de diagnostic și apariția simptomelor.
Acest lucru are sens, deoarece studiile anterioare pandemiei au arătat deja aceste tipuri de efecte în inima persoanelor care dezvoltă o infecție. Este unul dintre efectele tipice ale inflamației rezultate din lupta sistemului imunitar cu agentul patogen. Acest lucru a dus la posibilitatea de a detecta coronavirusul cu un Apple Watch.
În ceea ce privește studiul publicat în noiembrie de Universitatea Stanford, nu au fost utilizate doar ceasurile Apple, ci și Fitbit și Garmin. În cazul acestuia, modificări cardiace au fost detectate la 26 din cei 32 de pacienți cu COVID-19 care au fost identificați dintre 5.300 de utilizatori. Dar nu a fost vorba numai de ritmul cardiac, ci și de pașii zilnici și de somn.
Un drum lung de parcurs
În studiul Universității Stanford au existat doar informații despre simptome pentru 25 dintre pacienți. La verificarea în cadrul căreia au fost detectate datele s-a ajuns la concluzia că în 63% din cazuri diagnosticul ar fi putut fi obținut înainte de începerea simptomelor.
Aceasta este o veste bună, mai ales că acest studiu este evaluat de către specialiștii din domeniu. Dar, de asemenea, nu ar trebui să ne entuziasmăm nici în acest caz, în principal din trei motive.
Primul este că ambele studii au fost efectuate cu un număr destul de mic de pacienți. Pe de altă parte, nu a fost posibilă detectarea coronavirusului cu un Apple Watch în toate cazurile. Doar câțiva au avut aceste tulburări ale ritmului cardiac. Dacă acest lucru ar fi luat ca o cerință esențială pentru diagnostic, s-ar întâmpla ceva similar cu febra. Multe cazuri pozitive ar trece neobservate, deoarece nu toți oamenii au acest simptom. În cele din urmă, modificările studiate corespund unei infecții, care ar putea proveni de la un alt agent patogen. Pentru toate acestea, singurul mod fiabil de a diagnostica COVID-19 este în continuare un test sigur PCR. Și, în unele cazuri, testul antigen. Toate celelalte sunt teste complementare pe care, desigur, trebuie să le studiezi, dar nu să le înlocuiești. În acest caz, am putea cădea într-un sentiment contraproductiv de falsă securitate.
Apple lansează propriul studiu
Apple a lansat recent un studiu pentru a determina dacă ceasurile sale detectează Covid-19. Studiul respirator Apple se va baza pe senzorul optic cardiac portabil și pe sondajele săptămânale auto-raportate pentru a descoperi tiparele participanților care ajung să prindă COVID, gripa și alte infecții virale.
Studiul este derulat de cercetători de la Apple, Facultatea de Medicină a Universității din Washington, Seattle Flu Study și Institutul de medicină de precizie Brotman Baty.