Pentru că am intrat în Săptămâna Mare, cred că a sosit momentul să vorbim puțin și despre vedetele acestei sărbători, ouăle. Este foarte la modă să gătim natural, așadar de ce să nu vopsim și ouăle de Paști tot natural? Sigur, ouăle vopsite cu chimicale din comerț vor fi întotdeauna mai lucioase și mai colorate. Însă aprecierea este relativă și depinde de ce înțelege fiecare prin sănătos și frumos. Nu sunt foarte multe opțiuni în privința vopsitului cu culori vegetale, dar poate prima și cea mai folosită de către gospodine este vopsitul ouălor de Paște cu coji de ceapă.
Ouăle, de preferință la temperatura camerei, se pun la fiert într-un recipient plin cu apă, în care am adăugat în prealabil cojile de la 2-3 cepe mari roșii și galbene. Pentru o nuanță mai închisă, folosiți mai multe coji de ceapă, după preferință.
Sfecla roșie are un pigment foarte puternic și o putem folosi, de asemenea, la vopsit. Sfecla se curăță și se taie bucăți mici, ca să fiarbă mai repede. Se pune la fiert o sfeclă la o jumătate de litru de apă. Cu cât soluția va fi mai concentrată, cu atât pigmentul va fi mai puternic. După ce a fiert vreo 20 de minute, se adaugă ouăle. Atenție! Dacă ouăle sunt reci, vor crăpa în momentul în care le puneți în apă fierbinte. Așadar, se lasă la fiert în această apă cu sfeclă cel puțin 8 minute, iar la final veți obține o culoare fucsia intensă.
Dacă vrem ouă verzi, frunzele de spanac, mentă sau urzică sunt cele care vor da culoarea mult dorită. Procedura de fierbere este similară, cu cât vrem o culoare mai intensă cu atât punem mai multe frunze.
Pentru o culoare maro-pământie, putem fierbe ouăle alături de mai multe plicuri de ceai negru sau verde.
În ceea ce privește fructele, cele de pădure au proprietatea de a transmite nuanța lor ouălor de Paște. Afinele au un pigment puternic. Se pun la fiert în puțină apă, iar la 10-15 minute se adaugă ouăle care ar trebui să iasă violet. Aceeași modalitate se aplică și în cazul murelor, deși e puțin probabil să găsim în comerț în această perioadă. Ouăle vopsite cu fiertură de mure au o nuanță de albastru frumos. Albastrul îl mai obținem și din frunzele de varză roșie.
Pentru o culoare galbenă-solară, folosim mușețel, coada șoricelului, coji de măr și de lămâie sau portocale, alături de flori de gălbenele.
Pentru a obține o vopsire optimă, ouăle trebuie să fie proaspete și, de preferință, albe. Astfel, culoarea se va vedea mai bine. Trebuie curățate în prealabil cu o perie moale, cu apă și detergent pentru degresare. Apoi le clătim cu apă și oțet, pentru a facilita prinderea nuanței. Se fierb 15-20 de minute la foc mic. După uscare, lustruiți-le cu un șervețel de hârtie pe care ați pus câteva picături de ulei, sau pur și simplu ungeți-le cu o bucățică de slănină de porc și așezați-le cu grijă în recipientul din care vor fi servite de Paști.