În timp ce locuitorii municipiului Zalău își doresc un oraș de secol XXI cu tot ceea ce înseamnă el, moștenirea ancestrală ne urmărește până în curtea casei. Sau pe marginea drumului. Unii vrem modernizare ca la carte, cu infrastructură modernă, cartiere rezidențiale dotate cu utilități, însă alții rămân la epoca pastorală, cu transhumanța care evocă rădăcinile nu chiar atât de îndepărtate în timp. Totuși, când vorbim despre expansiunea Zalăului, cel puțin ca zonă intravilană, care vine cu obligații financiare mari, constând în taxe pentru rezidenții ce-și doresc o bucată de curte în oraș, ne așteptăm și la minime condiții de oraș. Și astăzi nu ne legăm de infrastructură, cât de minimul de confort și siguranță pentru acești privilegiați ai sorții care sunt zălăuanii cu curte.

Aer curat cu miros de oaie și câini potențial periculoși

Un rezident al cartierului Livada Meseș spune, printr-o postare pe Facebook, că în fiecare an semnalează Primăriei municipiului Zalău că are parte de vecini neconvenționali: o turmă de oi și câinii aferenți.

” Zalau, 21 aprilie 2021 ora 19,00, cartier Livada Meseș. Oi și miros de…, câini mari și mulți, liberi și umblând hai-hui, căpușe… tot ce îți poți dori în intravilan”, scrie zălăuanul. Completarea vine de la soția sa: ”Pentru plimbări în zonă, trebuie curaj și bote mari. Fiindcă noi locuim aici, sperăm ca Primăria Zalău să facă ceva. Noi am semnalat în fiecare an și am așteptat să se întâmple firescul. Degeaba… din păcate”.

Este un semnal de alarmă pentru pericolul pe care-l reprezintă turmele de oi pe care le întâlnim în preajma Zalăului, în imediata vecinătate a caselor, pe lângă ”parfumul” emanat în vecinătate de către animale. Oamenii reclamă, firesc, inconfortul produs de animale, dar și pericolul pe care îl poartă cu ele: căpușele și câinii ciobănești de pază, care umblă liberi și pot oricând ataca rezidenții. Cartierul Livada Meseș nu este un caz singular. Avem zona șoselei de centură care, deocamdată, nu este foarte circulată, pentru că leagă doar Herecleanul de Aghireș. Însă acolo zălăuanii care au vrut să meargă cu bicicletele, tocmai pentru că era vorba de lipsa traficului auto, s-au izbit de aceeași problemă: turmele de oi însoțite de câini periculoși, care atacă cicliștii. Au fost cazuri semnalate și nu s-a întâmplat nimic rău, din fericire, că oamenii au scăpat pedalând cu viteză ca la Turul Franței. Și, categoric, n-au mai făcut greșeala să folosească ruta aceea.

De ce sunt situații periculoase pentru zălăuani? În urmă cu câțiva ani am avut, pe strada Morii, cazul bărbatului omorât de câini. Recent, pe o stradă din Zalău, a fost atacată de câini o femeie, iar un doctor veterinar din zonă, care a sărit în apărarea femeii, a fost și el mușcat. În cazul câinilor de pază de la turmele de oi care pătrund în vecinătatea zonelor rezidențiale din Zalău nu te poți aștepta la blândețe, pentru că au fost crescuți să fie agresivi și să-și apere turma. Să sperăm că nu se va întâmpla încă o nenorocire, cu rezidenți atacați de acești câini, ca municipalitatea să se gândească să ia măsuri. Pentru că așa se procedează la noi: mai întâi se petrece nenorocirea și abia apoi se iau măsurile. Dar, normal, acestea vin prea târziu în unele cazuri. Și, da, nu e vina animalului că-și urmează natura, e vina stăpânilor de animale că încalcă regulile. Însă, și a instituțiilor publice care ar trebui să impună respectarea regulilor.

Nu orice teren e zonă de pășunat în Zalău

Cele două zone semnalate de noi, cea din cartierul Livada Meseș și cea din zona șoselei de centură, nu sunt cu destinație de pășunat, potrivit informațiilor furnizate de către Primăria Zalău. Sunt câteva pășuni în Ortelec și Stâna, iar acestea au un regim strict, reglementat de către Consiliul Local: pășunatul se execută sub formă organizată, orice altă formă fiind considerată pășunat clandestin și se pedepsește cu amenzi consistente. Regulamentul vizează aspectele activității de pășunat pe zonele autorizate pentru pășunat, iar proprietarii de animale ar trebui să respecte aceste reglementări.

De exemplu, bovinele, ovinele, caprinele, cabalinele nu pot circula libere și nu pot să pască nesupravegheate pe câmp în nicio situație. Proprietarii de animale au obligația de a da animalele în ciurdă organizată sau stână, caz în care păstorul de animale este răspunzător pentru pagubele provocate. Animalele care nu se dau în primire păstorului îl fac răspunzător pe proprietarul lor. Pășunatul se face exclusiv pe terenuri cu destinație de pășunat și este interzisă pășunarea pe alte suprafețe gen fânețe, râturi, ogoare, miriști, fără un contract de închiriere sau acordul scris al proprietarului de teren. În plus, este interzisă pășunarea pe drumurile de exploatare sau pe răzoarele dintre terenurile agricole proprietatea privată. Cu atât mai mult în zonele rezidențiale cum este Livada Meseș. Și atunci, de ce avem turme de oi cu câini periculoși la liber în zonă? Sau în zona șoselei de centură?

Sunt întrebări ale zălăuanilor care nu-și explică de ce trebuie să iasă cu teamă afară din casele lor, teamă de căpușe, dar mai ales de câinii care se plimbă liber prin preajmă. Și suspiciunea lor că ar fi oile cuiva care nu se teme de eventuala aplicare a legii, că are protecție unde trebuie… Însă protecția locuitorilor Zalăului unde este?