Sute de bolnavi cronici din comuna Românași s-au trezit pe parcursul acestei luni că nu mai au cum să-și procure medicamente compensate sau gratuite pe bază de rețetă pentru că medicul lor de familie a pus lacătul pe ușa dispensarului din comună și dus a fost, fără măcar să-i înștiințeze în prealabil să-și caute alt medic de familie care să le poată asigura serviciile medicale de care au nevoie.
Nici administrația comunei nu a știut că doctorița de familie, Negoiescu Nicoleta Maria, angajată a firmei Hipocrates Med Care din Cluj, nu va mai oferi servicii medicale pacienților din Românași înscriși în lista sa, cum nu au știut nici reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sălaj sau Colegiul Medicilor Sălaj.
Practic, doctorița Negoiescu a plecat pe șest de la 1 aprilie 2021, fără să anunțe pe nimeni, fără să-i pese de pacienții de pe urma cărora a încasat leafa în ultimii ani, fiind medic de familie în comună de prin 1996. În fapt, firma prin care medicul de familie Negoiescu profesa la cabinetul din Românași nu a mai solicitat Casei de Sănătate Sălaj încheierea contractului de servicii medicale cu instituția pentru perioada 2021-2022, așa că pacienții din lista ei s-au trezit în luna aprilie cu cabinetul închis, fără rețete și fără tratamente. Codamnabil este faptul că doctorița nu și-a anunțat pacienții în prealabil, astfel încât aceștia să aibă timp să se înscrie pe lista altui medic de familie din Zalău sau din comunele învecinate și să nu rămână fără rețete sau bilete de trimitere la specialist. Abia când au avut nevoie de rețetele pentru luna aprilie oamenii au aflat că nu au cui să le ceară… dispensarul fiind închis. A început calvarul: drumuri la CAS să afle cum pot proceda, drumuri la alte cabinete de medicină de familie pentru a fi luați în evidență, mai ales că fiecare are durerea sa la care se adaugă situația epidemiologică actuală…
”Nu a anunțat pe nimeni doamna doctor. Nici pacienții, nici pe noi, nici DSP, nici Colegiul Medicilor, nici Casa de Sănătate. Am fost puși în fața faptului împlinit. Probleme au tot existat cu doamna doctor, ea fiind angajata unei firme din Cluj. Alergăm de la începutul lunii să găsim o soluție pentru a aduce alt medic în comună. Este trist că oamenii au fost puși pe drumuri și nu am știut nici noi din timp să-i putem ajuta. Majoritatea au apelat la alți medici de familie pentru rețete, s-au înscris pe listele lor”, a declarat pentru Graiul Sălajului primarul comunei Românași, Ioan Buda.
Din luna mai, doctorița Bunescu preia pacienții din Românași
Miercuri, primarul Buda împreună cu reprezentanți ai DSP și ai Colegiului Medicilor au avut o întâlnire cu doctorița de familie din Comuna Agrij, Angela Bunescu. Potrivit spuselor primarului, în urma întâlnirii, medicul Bunescu va asigura servicii de medicină de familie și pentru locuitorii comunei Românași chiar de luna viitoare.
”Am avut întâlnire cu doamna doctor și va prelua dânsa pacienții. Va veni de două sau de trei ori pe săptămână la Românași, are și două asistente foarte harnice și este important ca locuitorii comunei să aibă servicii medicale de calitate și la îndemână. Noi vom oferi tot sprijinul necesar ca lucrurile să funcționeze cum trebuie. Este nevoie doar să se finalizeze procedura de autorizare a serviciilor, de contractare cu CAS și cabinetul medical va fi deschis în maxim o lună de zile”, a precizat edilul.
Cea mai mare vina o are primarul comunei degeaba vrea sa dreaga busuiocul ,vedeti si conditiile din dispensar si apoi vorbim interese multe doar pentru ei populatia poate vorbii singura
Oricum 9o% din pacientii doamnei doctor Negoescu sunt de etnie roma.Daca mergi dupa o reteta stai 2 sau 3 ore intre ei si va dati seama miros si galagie .Imi pare bine ca m-am mutat de la ea de multi ani.