Mii de veterinari vor rămane pe drumuri, la propunerea Secretariatului General al Guvernului de a desfiinţa structurile sanitare veterinare la nivel naţional şi din teritoriu.
Fără personalitate juridică
Pe masa de lucru a premierului Emil Boc se află un proiect de hotărare inaintat de Secretariatul General al Guvernului, prin care se propune reorganizarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi a unităţilor din subordinea acesteia. Mai pe şleau spus, Autoritatea se va desfiinţa, impărţindu-se in două: direcţie fără personalitate juridică a unei Agenţii Veterinare in cadrul Ministerului Agriculturii şi direcţie fără personalitate juridică a unei Agenţii a Siguranţei Alimentelor in cadrul Ministerului Sănătăţii. Totodată, cele 42 de laboratoare sanitar-veterinare şi pentru siguranţa animalelor işi vor externaliza activitatea prin privatizare, realizată de Agenţia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS).
Avantaje?!
Avantajele desfiinţării ANSVSA şi ale infiinţării Agenţiei Veterinare şi a Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, sunt in viziunea iniţiatorilor proiectului „reducerea cheltuielilor cu personalul la bugetul de stat, prin disponibilizarea unui număr de aproximativ 2500 de persoane din cele 5000 existente; eliminarea unui număr important de demnitari şi funcţii de conducere la nivel central şi local”.
ANSVA şi Direcţiile Sanitare Veterinare au fost organizate după modelul existent la nivelul Comisiei Europene, in ideea adoptării unei strategii solide care să asigure supravegherea sănătăţii animalelor şi să garanteze siguranţa alimentară in vederea protecţiei consumatorului. Desfiinţarea acestor structuri ne-ar crea mari probleme la nivelul UE.
Destructurare şi bulversare
Personalul din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj a luat cunoştinţă, nu fără ingrijorare, de propunerile de reorganizare. Nu este de acord cu acestea şi va folosi toate parghiile legale pentru ca ANSVSA să rămană in structura actuală. Aşa a cuvantat Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj, la intalnirea de ieri cu ziariştii, intalnire la care şi-au mai făcut prezenţa Cosmin Todoruţ, lider de sindicat, şi Vasile Chindriş, preşedintele Asociaţiei medicilor veterinari din Sălaj. Martin afirma că aprobarea proiectului nu face altceva decat să ducă la destructurarea şi bulversarea serviciilor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, fapt ce ar avea un impact negativ asupra posibilităţii ţării noastre de a asigura sănătatea animalelor şi a sănătăţii publice, inclusiv a comerţului Romaniei cu animale şi alimente, apreciind că este o gravă atingere a conceptului de siguranţă naţională.
De privatizarea laboratorului pot beneficia teroriştii
Laboratorul sanitar-veterinar din Sălaj a fost primul din ţară care făcea analize ale organismelor modificate genetic. Personalul este ultraspecializat, afirmă Vasile Chindriş. Acum se va privatiza. Laboratorul va fi cumpărat pentru profit. Cum substanţele necesare analizelor sunt foarte scumpe, laboratorul nu va aduce profit. Şi intr-un an, doi il vom vedea transformat in… magazin de piese auto sau craşmă. O altă problemă ar fi cea a a culturilor vii (bacteriene). Doar o singură persoană are specializarea şi dreptul de a lucra cu bacteriile Leptospira şi Listera, care sunt foarte, foarte periculoase şi sunt căutate de grupările teroriste. Ce se va intampla cu aceste culturi dacă vor pica pe mainile unor neaveniţi?!
Mai răman 47 de angajaţi din 94
In ceea ce priveşte reducerea preconizată a celor 2500 de posturi, prin desfiinţarea structurilor suport, Cosmin Todoruţ susţinea că este o apreciere nerealistă şi ar duce la imposibilitatea aplicării legislaţiei europene. In organigrama DSVSA Sălaj există 94 de angajaţi, din care 34 lucrează la laborator. Dacă se va trece la restructurări, inseamnă că mai răman 47 de angajaţi, din care o parte va trece la Direcţia Agricolă, altă parte la Direcţia de Sănătate Publică. Ce se va intampla cu directorul Mircea Martin nu se ştie. Cert este că el a pus suflet pentru această unitate. S-a zbătut să ajungă director şi a ajuns. A fost destituit apoi pe criterii politice, dar el n-a părăsit instituţia. Ba chiar mai bine de un an au fost plătiţi doi directori. A umblat Martin prin instanţe, a caştigat, şi acum hodoronc-tronc vine Secretariatul General al Guvernului şi ii ameninţă postul. Revenind la… lupta sindicală, Cosmin Todoruţ spunea că astăzi se vor intalni la Bucureşti toţi liderii de sindicat din direcţiile sanitare veterinare, şefii colegiilor medicilor veterinari, membri ai asociaţiilor medicilor veterinari din ţară, pentru a pune la cale formele de protest in caz de aprobare a proiectului. „Doar o grevă de o săptămană a medicilor veterinari ar da peste cap toată activitatea din alimentaţia publică şi zootehnie.” susţine liderul de sindicat.