Guvernul a apobat în ședința de săptămâna trecută proiectul de lege care prevede implementarea rețelelor 5G în România. Potrivit acestuia, furnizorii de comunicații vor putea utiliza, în rețelele 5G, tehnologii, echipamente și programe software doar de la producători autoorizați în prealabil, prin decizia premierului, pe baza avizului CSAT. De asemenea, documentul mai prevede și faptul că România va ține cont de obligațiile sale către Uniunea Europeană și SUA.

,,Avizul se va emite prin raportare la obligațiile asumate de statul român, în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și parteneriatelor strategice bilaterale pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din: controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent; absența unei structuri transparente a acționarului producătorului; lipsa unui istotric de conduită corporativă etică a producătorului; funcționarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente”, se arată în proiectul de lege trimis Parlamentului.

“Pe lângă oportunitățile tehnologice, economice și sociale deosebite, implementarea tehnologiilor 5G în România poate facilita manifestarea unor amenințări complexe la adresa securițății naționale. Avem nevoie de o abordare coordonată și integrată a securității cibernetice a tehnologiilor 5G pentru diminuarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale. România a demonstrat că tratează acest subiect cu maximă seriozitate și este un partener de încredere la nivelul NATO și UE, aspect recunoscut și subliniat în mai multe rânduri de către partenerii europeni și aliații noștri”, spune fostul ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

Fiecare producător de echipamente și programe software 5G va trebui să depună o solicitare pentru obținerea acestei autorizări la Ministerul de resort.