Spunem că ne pasă dar ratăm ocazia de a ne spune părerea

Deși suntem extrem de vocali în mediul online, știm să analizăm și să criticăm, avem mereu păreri pro și contra, uneori chiar și soluții salvatoare pentru problemele din oraș, atunci când avem ocazia să ne facem auziți de cei cu putere de decizie, alegem să lipsim. Sau să-i lăsăm pe alții, pentru că a comenta doar de pe margine e mult mai simplu.

Un exemplu elocvent în acest sens e tocmai dezbaterea publică privind bugetul municipiului Zalău pe anul 2021. Cu toate că modul în care sunt folosiți banii din bugetul local, adică banii noștri, ai tuturor, este o problemă de interes major, la dezbaterea organizată în acest sens au fost prezente doar două persoane.

A fost mult mai mare numărul angajaților din Primărie care au venit la întâlnire. Primarul, cei doi viceprimari și toți șefii de servicii, departamente și direcții au fost prezenți pentru a oferi lămuriri zălăuanilor curioși de modul în care se va cheltui anul acesta banul public. Doar că nu prea au avut cui să dea explicații…

Singurii participanți la dezbaterea publică au fost Vasile Pădurean, în calitate de președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri “Silvania”, și Darius Prodan, fondatorul Asociației “Pro Teatru”.

Darius Prodan vrea dezvoltarea orașului și pe plan cultural

Fondatorul Asociației “Pro Teatru”, Darius Prodan, tânărul care să încăpățânează să aducă un strop de cultură la Zalău, a cerut alocări mai mari pentru acest sector, subliniind că 75 de mii de lei e o sumă infimă pentru a susține proiectele culturale.

“Primăria Zalău este printre puținele instituții din țară care nu a tăiat bani de la instituțiile culturale subordonate (Casa Municipală de Cultură Zalău), lucru de apreciat, în pofida trendului național. Primăria face investiții în infrastuctură și în înfrumusețarea orașul, iar domnul primar Ionel Ciunt mi-a confirmat că știe că fără artă și cultură acestea o să rămână doar pietre și betoane neînsuflețite. Discuția despre strategia culturală va continua, iar eu am să fiu mereu aici să îi reamintesc”, spune Darius Prodan.

Din discuțiile avute, s-a desprins o idee care ar putea aduce ceva bun pentru oraș.

„Există o Asociație a Municipiilor care a înaintat guvernului o propunere prin care 3% din banii redistribuiți către orașe să meargă spre instituții de stat: teatre și filarmonici. Propunerea este să facem demersuri pentru implementarea acestui sistem și pentru sectorul cultural independent, mai ales că Zalăul cotizează aici, dar nu are teatru sau filarmonică. Am să propun soluția asta și celorlalți colegi din breasla independenților. Probabil că domnul primar va susține acest demers, întrucât este vicepreședinte în asociație”, consideră Darius Prodan.

Vasile Pădurean propune responsabilizarea angajaților din Primăria Zalău în derularea proiectelor de investiții

Vasile Pădurean, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri „Silvania”, a apreciat, în primul rând, organizarea acestei dezbateri și prezența la discuții a tuturor factorilor decizionali din cadrul primăriei Zalău. Lăudabilă a fost considerată și decizia municipalității de a aloca mai mult de jumătate din buget pentru dezvoltarea orașului, inclusiv mutarea a 10 milioane de lei de la Secțiunea Funcționare la cea de Dezvoltare, precum și menținerea facilităților acordate persoanelor fizice, dar și mediului de afaceri în această perioadă tensionată din punct de vedere economic.

Și, pentru că un reprezentant al mediului privat are o viziune mai pragmatică în ceea ce privește utilizarea eficientă a banilor și maximizarea rezultatelor, mai ales că Zalăul are anul acesta cel mai mare buget din 1989 încoace, reprezentantul oamenilor de afaceri a vorbit despre importanța mobilizării tuturor angajaților din primărie pentru a putea fi duse la bun sfârșit proiectele pe care le are în plan municipalitatea.

„Rezultatele nu vor apărea dacă activitățile vor fi coordonate exclusiv din birouri. Dacă vreți lucrări de calitate, finalizate la termen, va fi nevoie de mobilizare suplimentară a anjagaților, în special în teren, pe șantiere”, a punctat Vasile Pădurean, sugerând că pentru fiecare lucrare ar trebui delegată o persoană care să fie responsabilă de buna desfășurare a proiectului. „Omul și strada“ a fost deviza sugerată pentru garantarea unor lucrări de calitate în Zalău și pentru finalizarea proiectelor în termen.

O altă observație a fost legată de reconversia profesională a unor angajați din cadrul primăriei. Concret, în condițiile în care muncipalitatea a implementat deja un proiect de digitalizare, care reduce volumul de muncă în unele birouri, un număr mai mare de angajați ar putea fi transferați către Direcția Tehnică, Serviciul Urbanism și Amenajarea Teritoriului sau Direcția Patrimoniu, de exemplu, pentru o mai bună gestionare a proiectelor de importanță majoră pentru oraș.

Vasile Pădurean a subliniat că, în contextul accesării de fonduri europene, angajații municipalității trebuie motivați, nicidecum concediați, dar responsabilizați, în egală măsură, pentru a fi ei cei care identifică problemele urbei, înainte să o facă cetățenii.