Peste 1.000 de posturi de poliție din toată țara au toaleta în fundul curții, iar 178 nu au grupuri sanitare deloc. Un lucru rușinos și inacceptabil în secolul 21. O realitate tristă, recunoscută și de ministrul de Interne, Lucian Bode, în vizita sa se joi, de la Zalău.

Susținem că avem poliție la standarde europene și avem pretenții la eficiență, dar în plină pandemie sute de polițiști nu au nici măcar apă curentă și grupuri sanitare la locurile de muncă. Condițiile precare de muncă, lipsa de personal, cu precădere în mediul rural, înghețarea salariilor și dotările care lipsesc pentru că nu există buget, aparatura nefuncțională au fost pe lista nemulțumirilor la protestele polițiștilor din stradă.

,, Am spus de la momentul în care am construit bugetul pentru anul 2021, bugetul Ministerului Afacerilor Interne, este un buget mai mare cu 5,5 la sută față de anul trecut, un buget de aproape 21 de miliarde de lei. Acest buget este unul dintre cele mai consistente alocări pentru MAI din ultimii 5 ani. În aceste condiții ne-am uitat pe principalele cheltuieli pe care le avem, pentru că veniturile sunt foarte clare – bugetare, și am constatat că 83% sunt pentru susținerea cheltuielilor de personal, salarii și a celor sociale – pensii. Diferența de 17% este normal să o distribuim către dotări, și când spun dotări mă gândesc aici atât la sedii, cât și la dotări cu echipamente moderne de deplasare. Anul trecut am achiziționat un număr semnificativ de mașini noi pentru Poliția Română, anul acesta vom achiziționa pentru Poliția de Frontieră. De asemenea, am înlocuit armamentul vechi, pistoalele Carpați cu cele noi, și vom continua dotarea structurilor MAI și în acest an, din cei 17%”, a declarat ministrul Bode, întrebat despre posturile de poliție din Sălaj rămase cu dotările mult în urmă.

“Poți să ai mașini foarte bune, poți să ai dotări foarte bune dar dacă nu ai condiții de muncă civilizate, ai o problemă. În acest sens am făcut un inventar al posturilor de poliție. Din cele 3.000, peste 1000, și nu mă feresc să spun, au grupul sanitar în curte. Am văzut că au protestat în fața Ministerului reprezentanți ai sindicatelor care sunt șefi la sindicat de vreo 10-15 ani și fix atunci și-au adus aminte că sunt cîteva sute de posturi de poliție în România cu toaletă lipsă. Mai exact, 178 de posturi de poliție în România nu au toaletă. Și am spus mereu clar și răspicat că, dacă nu cunoaștem problemele așa cum sunt, nu le putem rezolva”, susține ministrul.

Ministrul de Interne spune că primește, zilnic, sute de sesizări și cereri din partea primăriilor legate de modernizarea sediilor de poliție, inclusiv joi, în cadrul întâlnirii cu primarii sălăjeni fiind abordat acest subiect. Lucian Bode susține că dorește să modifice legislația în acest sens, pentru ca legea de funcționare a MAI să permită să aloce resurse pentru modernizarea sediilor de poliție.

“Până astăzi am primit sute de solicitări, chiar și în ședința cu primarii, care spun <Domnule, noi vrem să ajutăm posturile de poliție pentru că arată foarte rău în centrul comunei, vrem să investim acolo, dar nu putem pentru că legea nu ne permite, pentru că vine Curtea de Conturi și ne impută această investiție>. Vom clarifica, vom avea o reglementare legală, astfel încât să permitem UAT-urilor să facă aceste investiții minime, pentru că pe de-o parte Poliția nu are acești bani, iar pe de cealaltă parte, unitățile administrativ-teritoriale au aceste sume și pentru ele nu reprezintă un efort foarte mare, și aici vorbim de 100.000-150.000 de lei anual. Am alocat din cei 17 la sută, totalul integral al sumelor necesare pentru această problemă rușinoasă pentru Poliția Română, pentru ca în secolul în care trăim să nu mai existe sediu de poliție fără grup sanitar. Aceasta ar fi a doua problemă obligatoriu de rezolvat pentru a avea o activitate a poliției române așa cum ne-o dorim”, a specificat oficialul.

Din cele peste 3.000 de posturi de poliție din România care au nevoie de modernizare și dotare, doar 65 vor primi fonduri europene pentru demararea lucrărilor.

Lucian Bode: Sunt determinat să dau drumul la cele mai importante reforme în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în Poliția Română în special.

Legat de problema carenței de personal în structurile MAI, ministrul a prezentat niște cifre de-a dreptul îngrijorătoare. Astfel, am aflat că avem un deficit de 10.000 de persoane, în raport cu 1 ianuarie anul 2020. Anul trecut s-au pensionat 9.000 de persoane, iar proaspăt sosiții în sistem direct de pe băncile școlilor de profil au fost doar 2.000 la număr. În acest an, au plecat din sistem 3.000 de persoane, iar de intrat nu a mai intrat nimeni deoarece promoțiile școlilor de poliție nu au terminat încă cursurile. Ministrul vede rezolvarea acestei probleme printr-o pregătire profesională continuă și prin suplimentarea numărului de locuri în școlile de profil.

“Vom crește numărul de locuri în școlile de ofițeri și de subofițeri și vom continua organizarea examenelor de trecere în corpul ofițerilor. Anul acesta am avut 18.800 de candidați pe 2.000 de locuri și vom accesa și cea de-a treia variantă pentru a acoperi deficitul de personal, și anume recrutare din sursă externă. Personal, sunt de părere că nu trebuie să fii absolvent al Academiei A. I. Cuza București pentru a putea lucra ca și IT-ist la IPJ Sălaj. Peste toate acestea, este nevoie de stabilitate. Spun aici, la Zalău, că sunt determinat să dau drumul la cele mai importante reforme în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în Poliția Română în special, și când spun reformă mă refer în special la stabilitatea pe post, ca să încetăm odată cu această instituție a împuterniciților pe post care este generalizată și care nu oferă predictibilitate în actul de conducere și de management”, a concluzionat ministrul Lucian Bode.