Membrii ATOP (Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică) ar putea rămâne fără indemnizațiile de ședință, dacă o inițiativă legislativă depusă de USR PLUS va trece de votul parlamentarilor.
“ATOP cheltuie anual milioane de lei doar ca să plătească participarea la ședințe a membrilor săi, iar aceștia sunt remunerați de două ori pentru aceeași muncă: o dată pentru că au rol în instituțiile pe care le reprezintă și, a doua oară, pentru că sunt membri ATOP.(…)ATOP are un rol pur consultativ, iar sarcina membrilor este deja realizată de alte instituții, precum: Consiliul Județean, Poliția Locală, Jandarmeria Română și Inspectoratele pentru Situații de Urgență”, spun inițiatorii.
Deputații USR PLUS Pollyanna Hangan, Cristina Rizea și Denisa Neagu spun că, prin acest demers, doresc să corecteze paralelismul legislativ și să oprească risipa din bani publici.
„Timp de prea mulți ani au fost permise sinecuri prin care erau fidelizați oameni apropiați de diverși politicieni, problema cea mai mare fiind aceea că banii folosiți sunt bani publici, ai tuturor. USR PLUS și-a propus o reformă a celor peste 1300 de agenții, instituții sau autorități care folosesc bani publici și a căror activitate nu a urmat vreodată criterii de eficiență sau performanță. Autoritățile Teritoriale pentru Ordine Publică sunt doar un exemplu. Majoritatea celor care fac parte din ATOP la nivel județean/municipal au deja în atribuțiile de serviciu colaborarea inter-instituțională, informarea publicului despre activitatea lor, despre fenomenele antisociale desfășurate pe raza administrativ teritorială și despre măsurile luate și sunt deja remunerați, astfel că nu își are sens dubla indemnizație pentru aceeași activitate”, afirmă deputatul USR PLUS Denisa Neagu.
În prezent, cheltuielile necesare pentru desfăşurarea activităţii ATOP se suportă din bugetul judeţului.
„Rațiunea legiuitorului a fost de a crea un organism consultativ care să contribuie la creșterea gradului de securitate în comunitățile locale, nu de a institui o dublă remunerare a membrilor ce compun ATOP și care beneficiază deja de venituri în virtutea funcțiilor pe care le dețin. În acest sens, inițiativa vine să rezolve această problemă prin eliminarea indemnizației de ședință a membrilor ATOP, oprind astfel cheltuirea iresponsabilă a banului public”, subliniază deputatul USR PLUS Pollyanna Hangan.
Potrivit inițiatorilor, în urma centralizării informațiilor primite de la 33 de Autorități teritoriale pentru Ordine Publică, din totalul de 42, acestea au cheltuit anul trecut 10.175.570 lei, din care aproape 10.000.000 lei doar pentru acoperirea indemnizațiilor de ședință.
“Ne-am angajat să oprim risipa banilor publici și asta facem! Este inadmisibil ca membrii unui organism cu rol consultativ să fie dublu remunerați pentru aceeași muncă: odată pentru că au rol în instituțiile pe care le reprezintă și a doua oară pentru că sunt membri ATOP”, spune deputatul USR PLUS Cristina Rizea.
În Sălaj, un membru ATOP primește 1.094 lei net pentru fiecare ședință
Componența ATOP Sălaj a fost aprobată în ședința Consiliului Județean din luna februarie. Structura funcționează pe lângă Consiiul Județean, definită de lege ca fiind organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, constituit pentru o perioadă de 4 ani,
a cărui activitate se desfăşoară în folosul comunităţii, iar membrii săi sunt remunerați pentru fiecare ședință la care participă.
Din ATOP fac parte, de drept, şeful Inspectoratului de poliţie judeţean şi subprefectul, respectiv 6 consilieri desemnaţi de Consiliul Judeţean Sălaj, 3 reprezentanţi ai comunităţii desemnaţi de preşedintele Consiliului Judeţean, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj şi un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor.
Fac parte din ATOP: Dinu Iancu-Sălăjanu – președintele Consiliului Județean Sălaj; Zaharia Marcel-Claudiu – consilier judeţean PNL; Panie Sergiu – consilier judeţean PSD; Sojka Atila- Ioan – consilier judeţean UDMR; Papp Zsolt-Laszló – consilier judeţean UDMR; Ardelean Cosmin – Vasile – consilier judeţean USR PLUS; Sârcă Romeo – Constantin – subprefectul judeţului Sălaj; Stupar Marius – Anton – şeful Inspectoratului de Poliţie Sălaj; Cigăran Vasile Adrian – şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj; Dobocan Vasile – Adrian – şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj; Coste Alexandru Petru (preotul de la Iaz)– reprezentant al comunităţii; Mureşan Ioan-Sorin (fost colonel ISU – responsabil cu prevenirea si autorizarea)– reprezentant al comunităţii; Pop Emeric (fost primar la Crasna, fost administrator public al județului, actual șef al SC Pază Obiective și Intervenție SRL, societate aflată în subordinea Consiliului Județean Sălaj) – reprezentant al comunităţii; Groza Ioan – reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor.
Preşedintele al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Sălaj este consilierul județean liberal Zaharia Marcel-Claudiu.
Pentru activitatea desfășurată, adică întâlniri unde se discută diferite subiecte, iar membrii ATOP își spun părerea, fără vreo putere de decizie, legislația prevede că aceștia au dreptul la o indemnizaţie de şedinţă stabilită de către Consiliul Judeţean. În mandatul 2016-2020, valoarea acestei indemnizații a fost de 15 la sută din salariul de bază (fără sporuri, fără norma de hrană, etc.) al președintelui Consiliului Județean. Asta înseamnă că fiecare membru ATOP a primit, pentru o ședință, câte 1.642 lei net (2.808 brut).
Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, a propus, în februarie, micșorarea acestei indemnizații cu 5 procente, propunere acceptată de consilierii județeni. Astfel, un membru ATOP Sălaj încasează acum, pentru fiecare ședință lunară, 10 la sută din indemnizația de bază a președintelui Consiliului Județean, adică 1.094 lei net de persoană.
Dinu Iancu Sălăjanu: Dacă legea va fi modificată, ATOP Sălaj va funcționa fără remunerarea membrilor
“Autoritatea Teritorială de Ordine Publică asigură, prin activitatea sa, reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. Conform legislației actuale, pentru activitatea desfăşurată în plen şi în comisii, membrii ATOP au dreptul la o indemnizaţie de şedinţă stabilită de Consiliul Județean. În cadrul ședinței de CJ Sălaj, din februarie 2021, odată cu validarea noii componențe a ATOP Sălaj, indemnizația de ședință a fost diminuată cu cinci procente, de la 15 la sută cât era în mandatul trecut, la 10 la sută. Dacă legea va fi modificată în sensul în care va stabili ca Autoritatea să își desfășoare activitatea fără remunerarea membrilor, cu siguranță vom aplica noile prevederi”, a declarat, pentru Graiul Sălajului, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.
Adică vor să stopeze o hoție legalizată, că beneficiarii acestei hoții nu au bunul simț să renunțe benevol.
Saraca tara bogata !!!!!!!
Uite d aia n a mai incaput Voiculescu la guvern.Peste tot clica psd pnl udmr este deranjata la furat de USR PLUS.Bineinteles ca parlamentul va respinge initiativa
Uite d aia n a mai incaput Voiculescu la guvern.Peste tot clica psd pnl udmr este deranjata la furat de USR PLUS.Bineinteles ca parlamentul va respinge initiativadd
Groaza Ioan, un politai psd ipocrit si lingusitor, pana mai alaltaieri, acum s-a dat cu puterea, si profita, profita…